Apie 100 pabėgėlių užėmė vieną iš centrinių Italijos sostinės aikščių, protestuodami prieš jų teisės į nemokamą būstą pažeidimą. Remiantis vietos žiniasklaidos pranešimais, dauguma susirinkusių protestuotojų – migrantai, kuriuos policija praėjusią savaitę išvarė iš neteisėtai užimto pastato, kuriame nuo 2013 m. gyveno dešimtys šeimų.

Konfiskuotas turtas

Kaip rašo newsru.com, dalis pabėgėlių prieš kelias dienas įsikūrė prieš vieną iš labiausiai lankytinų Romos vietų – šalia Venecijos aikštės esančią Trajano koloną. Naujas manifestas, kuriame dalyvauja ir visuomeninio judėjimo „Už nemokamą būstą“ atstovai, tapo atsaku į naują nesėkme pasibaigusį valdžios mėginimą rasti laikinų būstų.

Romos merė Virginia Raggi laikosi pozicijos, kad visas miesto valdžios valdomas būstas visų pirma turi būti suteikiamas italams. Kaip jau buvo pranešama anksčiau, Italijos vidaus reikalų ministerija ketina migrantams, Italijoje gyvenantiems teisėtais pagrindais ir gavusiems politinį prieglobstį, apgyvendinti panaudoti iš mafijos atstovų konfiskuotus būstus. Tiesa, dauguma šių nekilnojamojo turto objektų yra Sicilijoje.

Šimtai užimtų namų

Pastarasis incidentas paskatino atkreipti dėmesį į neteisėtai užimtų apleistų pastatų problemą didžiuosiuose Italijos miestuose. Vien Romoje tokių pastatų yra apie 400. Turine okupuoti buvusio olimpinio kaimelio viešbučių kompleksai, kurie buvo pastatyti ruošiantis 2006 m. čia vykusioms Žiemos olimpinėms žaidynėms. Tenka pripažinti, kad savavališko būsto užėmimo praktika aktyviai vykdoma ne tik atvykėlių, bet ir pačių italų.

Valdžios atstovai savo ruožtu pareiškė ketinantys iškraustyti neteisėtai tokiuose pastatuose įsikūrusius asmenis. Vis dėlto dėl išlaidų, būtinų šiai problemai spręsti, išsiskyrė nuomonės tiek tarp visuomenės atstovų, tiek ir tarp politikų. Polemika paaštrėjo ir dėl kelių pastarųjų seksualinės prievartos epizodų, įvykdytų atvykėlių iš Šiaurės Afrikos.

Situacija prastėja

Apie prastėjančią situaciją liudija ir susidūrimas tarp Romos periferinio kvartalo ir centro, kurį atidarė Raudonojo kryžiaus tarptautinis komitetas, gyventojų. Šio susidūrimo rezultatas – durtinius sužalojimus patyręs jaunas atvykėlis iš Eritrėjos.

Konfliktas kilo dėl italų vaikų skundų dėl neva jiems grasinusio migranto. Remiantis nukentėjusiojo parodymais, vaikai iš jo tyčiojosi, kai jis nuo asfalto rinko nuorūkas.

Visi neramumai kyla Italijos valdžios mėginimų sumažinti ir kontroliuoti migrantų srautus iš Libijos kontekste. Šiuo metu į Apeninus jūra yra atvykę per 90 tūkst. asmenų, dauguma kurių – atvykėliai iš Afrikos šalių, iš kurių daugelis negali pretenduoti į pabėgėlių statusą. Pastarosiomis savaitėmis bendradarbiaujant su Libijos atstovais atvykstančiųjų skaičius šiek tiek sumažėjo. Roma jau seniai kartoja, kad migrantų priėmimo rezervai yra išeikvoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)