„Nuo Naujųjų metų mes, kaip ir visi tėvai, pateikėme prašymus, kad mūsų vaikus priimtų į darželius. Vaikai gavo vietas, viskas gerai. Mes žinojome, kad tame darželyje bus statomas modulinis priestatas, bet niekas mums nesakė, kad mūsų vaikai būtent ten ir turės eiti. Kadangi mūsų vienas vaikas šį darželį jau lanko, prieš vasarą direktorė mūsų paprašė, jeigu turime galimybę, kuo mažiau vaikus leisti į darželį vasaros metu, nes turi prasidėti statybos. Na, kad vaikai neprisikvėpuotų dulkėmis ir t.t.“, – pasakoja vilnietė.

Ji teigia, kad jie galėjo šį prašymą patenkinti, nes ji vis dar yra motinystės atostogose, todėl tokia galimybė buvo. Tačiau prieš porą savaičių jie vis dėlto nuėjo su vaiku į darželį ir pastebėjo, kad jokios statybos nėra vykdomos, nors iki rugsėjo liko labai mažai laiko.

„Aš paskambinau į darželį ir paklausiau, kokia yra situacija. Paaiškėjo, kad statybos nevyksta ir neaišku, kada jos prasidės, galbūt iki spalio mėnesio bus pastatyta. Man kilo klausimas – o ką dabar daryti? Būtent mano atveju, nuo rugpjūčio 15 dienos aš jau turėčiau grįžti į darbą, iki rugsėjo gal ir galima kažką sugalvoti, prasitęsti atostogas. Bet paskui aš negalėsiu darbdaviui paaiškinti, kad mano vaiko darželis yra nepastatytas“, – aiškina Olga.

Pašnekovė sako, jog jie, kartu su kitais to paties likimo ištiktais tėvais, puikiai supranta, kad tai yra ne darželio kaltė, nes tai yra savivaldybės nurodymas, dėl kurio Vilnius gavo 6 modulinius priestatus ir būtent savivaldybė atsakinga už šias statybas. Paskambinus į savivaldybę, moteriai pateikė atsakymą, kad visi leidimai statyboms yra gauti, tačiau atsakyti, kodėl dar nėra statomas priestatas ir kada jis bus pradėtas statyti, savivaldybė negalėjo.

„Jie siūlo visokius variantus, kurie galbūt galėtų būti išeitis, bet ne visiems. Siūlė paieškoti vietų kituose darželiuose. Bet juk mes šnekame apie lopšelinukus, trejų metų vaikus, kurie pirmą kartą eis į darželį, ir mėtyti juos, kad vieną mėnesį pabūtų vienam darželyje, o kitą kitam, mūsų šeima nenori, nes mes nežinome, kaip vaikas adaptuosis. Taip pat jie siūlo 100 eurų kompensaciją privačiam darželiui, bet juk už likusią dalį aš turėsiu susimokėti, nors faktiškai aš esu gavusi vietą valstybiniame darželyje. Ir dar jie siūlo 100 eurų kompensaciją fiziniam asmeniui, bet ką daryti, jeigu reikia grįžti į darbus? Mes dabar tokioje situacijoje, kad mes nebežinome, ką daryti. Teoriškai, mes visi vietas gavome, bet praktiškai mes jų negalime leisti, nes nėra vietos“, – skundžiasi vilnietė.

Statybų darbai truks porą mėnesių

Vilniaus miesto savivaldybė komentuodama situaciją nurodo, kad šiuo metu yra derinami statybą leidžiantys dokumentai ir jau netrukus prie lopšelio-darželio „Medynėlis“ bus pradėtas statyti modulinis priestatas. Šiuo metu intensyvūs modulinio korpuso statybos darbai vyksta jau prie lopšelio-darželio „Vandenis“ (Fabijoniškėse). Artimiausiu metu darbai prasidės ir prie likusių darželių.

Skaičiuojama, kad paties modulinio darželio statyba truks nuo 2 iki 4 mėnesių. Teigiama, jog visi suplanuoti moduliniai darželiai bus pastatyti vėliausiai iki metų pabaigos. Naujų modulinių darželių statyboms prireiks daugiau kaip 7,3 mln. eurų. Savivaldybė tikina, kad naujose, 800 kv. m ploto dviejų aukštų modulinio darželio patalpose, bus įrengtos persirengimui ir daiktų saugojimui, žaidimams, miegui, valgymui, sportui skirtos zonos, sanitariniai mazgai. Kiekvienam iš 6 modulinių darželių bus grupės, kurias lankys apie 15–17 vaikų.

„Visi tėvai, prieš pasirašydami sutartis su ugdymo įstaiga buvo tiek raštu, tiek žodžiu įspėti, kad darželį lankyti galės tik tuomet, kai bus įrengti moduliniai priestatai. Tiek darželio administracija, tiek Vilniaus miesto savivaldybė deda visas pastangas, kad prasidėjus mokslo metams ugdymo procesas nesustotų: individualiai bendraujama su kiekvienu tėveliu, aiškinamasi jų poreikiai“, – tvirtina Neringa Kolkaitė, Vilniaus miesto savivaldybės rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė.

Ji taip pat teigia, kad vaikai, kurie norės darželį lankyti nuo rugsėjo 1 d., galės rinktis – ugdytis pagrindiniame darželio pastate arba pasinaudoti 100 eurų kompensacija privačiuose darželiuose. Kai kurie vaikai, gavę vietas moduliniuose darželiuose, šiuo metu lanko kitus savivaldybės darželius. Jie galės juos ir toliau lankyti, kol bus baigtos statybos.

„Vaikai, lankantys darželius, prie kurių bus statomi moduliniai priestatai, bus ugdomi įprasta tvarka. Vilniaus miesto savivaldybė imsis visų įmanomų priemonių, kad statybos darbai nevyktų vaikų miego metu ar jiems žaidžiant lauke, o lauko ugdymo, poilsio ir žaidimų erdvės bus apsaugotos ir atitvertos atsižvelgiant į visus saugos reikalavimus“, – sako N. Kolkaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)