LRT RADIJO klausytoja Danutė iš Kauno teiraujasi, ar teisinga, kad didesnį butą turintys daugiabučio namo gyventojai už laiptinės remontą moka daugiau nei mažesniojo savininkai.

„Neseniai mūsų name buvo suremontuota laiptinė, pakeisti elektros skaitikliai. Už darbus mokėjome pagal buto plotą, nors skaitikliai visiems butams vienodi. Trijų kambarių buto gyventojai mokėjo 2,5 karto daugiau nei vieno kambario buto“, – pasakoja ponia Danutė.

Moteris pridūrė, kad už dabar name vykdomus darbus – keičiami vandentiekio ir kanalizacijos vamzdynai – atėjo dar viena sąskaita, pagal kurią teks mokėti ta pačia tvarka. Pasak jos, darbai – visiems vienodi, tačiau mokama suma – skiriasi.

Lietuvos būsto rūmų prezidentas J. Antanaitis aiškina, kad tokia tvarka – teisinga ir teisėta: „Išlaikyti bendrą turtą, kaupti lėšas ir apmokėti išlaidas namo išlaikymui yra numatyta teisės aktuose. Įstatyme nustatyta, kad bendraturčiai turi prisidėti prie bendro turto išlaikymo proporcingai savo daliai bendroje nuosavybėje.“

Specialistas pažymi, jog keisti šiuos teisės aktus galimybės nėra: „Mokėjimo tvarką nustato įstatymas, kreipimasis į tam tikrus organus ar paraiškos nieko neduos.“