Kadangi dalies šių sandorių piniginė vertė niekada nebuvo atskleista, agentūra rėmėsi ekspertiniu vertinimu.

Pirma vieta. Didžiausias komercinio turto nekilnojamojo turto sandoris Lietuvoje buvo kai Vokietijos kompanija „Deka Immobilien GmbH“ 2008 metų rugsėjį įsigijo Kauno „Akropolį“. Sandorio dydis niekada nebuvo viešai paskelbtas, tačiau „Ober-Haus“ nuomone jis turėjo viršyti 200 mln. Eur sumą. Pvz., šio vokiečių fondo viešai teikiamose ataskaitose 2009 m. kovo mėnesį (t.y. praėjus pusmečiui po sandorio) „Akropolis“ buvo vertinamas 236 mln. Eur.

Šis „Akropolio“ sandoris išskirtinis ir tuo, kad jis buvo įvykdytas su vienu objektu, nes kiti didieji sandoriai buvo perkant ne vieną turtą, o daug objektų ir išsidėsčiusių ne tik Lietuvos teritorijoje.

Antroje vietoje būtų sandoris, kai Kanados investuotojai „Homburg Invest Inc.“ 2007 metų pabaigoje įsigijo SEB grupės bankams Lietuvoje, Estijoje ir Latvijoje priklausiusio nekilnojamojo turto portfelį, kurį sudarė 54 objektai. Viso sandorio (visose trijose valstybėse) suma: 185 mln. Eur. Lietuvoje SEB bankas pardavė 25 nekilnojamojo turto objektus, kurių bendras plotas – apie 45 tūkstančiai kvadratinių metrų. „Ober-Haus“ nuomone, Lietuvoje buvusio SEB turto įsigijimui tenkanti suma nebuvo didesnė 100 mln. Eur.

Trečia vieta atitenka sandoriui įvykdytam 2015 m. vasario mėnesį, kai Šveicarijoje registruotas fondas „Partners Group“ įsigijo didžiąją dalį nekilnojamojo turto fondo „Baltic Property Trust Optima“ objektų esančių Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir net Lenkijoje. Šio sandorio bendra vertė (viso turto visose valstybėse) yra 163 mln. Eur. Lietuvoje buvo trys objektai: prekybos centrai „Molas“ Kaune ir „BIG“ Klaipėdoje bei verslo centras „Vertas“ Vilniuje. Lietuvoje esančių objektų įsigijimui tenkanti suma, „Ober-Haus“ nuomone, irgi nesiekė 100 mln. Eur.

Ketvirtas pagal dydį sandoris įvykdytas šiemet (prieš pusmetį) 2017 m. gegužės mėnesį, kai „W. P. Carey Inc.“ valdomas JAV nekilnojamo turto fondas „CPA:17-Global“ įsigijo 70 proc. investicinės bendrovės UAB „Baltic Retail Properties“ akcijų, o dar 10 proc. šios bendrovės akcijų įsigijo suomių kompanija „Kesko“. Amerikiečiai už savo 70 proc. paketą sumokėjo 127 mln. Eur. Šiuo sandoriu įsigyti objektai: tai Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje esantys mažmeninės prekybos ir logistikos centrai („KESKO Senukai“, „K-RAUTA“).

Kiti žemiau ketvirtos vietos sandoriai įvykdyti su Lietuvoje esančiais komerciniais nekilnojamojo turto objektais buvo ženkliai mažesni ir sukosi apie 60 mln. eurų. Prie tokių gan panašaus dydžio sandorių galima priskirti tų pačių amerikiečių „W. P. Carey Inc.“ kiek anksčiau (2016 m. pabaigoje) sandorį dėl KESKO-Senukai logistikos centru šalia Kauno.

Taip pat verslo centro „Vilniaus verslo uostas“ (šiuo metu pervadintas į „Trys burės“) Lvovo gatvėje įsigijimą (2014 metų gegužė, pirkėjas švedų investicijų valdytojams „East Capital“ (dabar „Eastnine“) priklausanti įmonė „East Capital Explorer“). Taip pat 2015 metų pavasarį buvo parduoti trys verslo centrai Ozo parke „ALFA“, „BETA“ ir „GAMA“, kuriuos suomių investuotojas „Technopolis“ įsigijo iš „ICOR“ koncerno.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)