„Konkursas yra puiki galimybė užgimti įdomiems, išskirtiniams projektams, atsiskleisti architektams, o kartu taip skleidžiame ir pačią modulizmo idėją“, – apie tradiciškai organizuojamą konkursą sakė lietuvių bendrovės „Ryterna modul“ vadovas Andrius Orlovas.

Patraukli alternatyva šeimoms

„Vienbučio gyvenamojo namo šeimai tema yra aktuali. Lietuvoje priemiesčio būstų statoma labai daug, ypatingai ekonominės klasės, kurie ne visada pasižymi kokybiškais erdviniais sprendimais. Todėl inovatyvių idėjų ir sprendimų paieška, prefabrikuotos statybos srityje, yra labai svarbi”, – sakė konkurso darbus vertinęs architektas Donatas Cesiulis.

Konkurso dalyviai gavo architektūrinę užduotį – suprojektuoti 4 asmenų šeimai modulinį namą. Jis būtų statomas 12 a sklype, netoli Vilniaus, kur šeima gyventų ištisus metus. Konkurso tikslas - sukurti originalius bei patrauklius šeimos gyvenimui modulinio namo projektus.

„Kadangi kalbame apie modulinius pastatus, konkurso dalyviams buvo keliama sąlyga suprojektuoti šeimos namą iš 10 m ilgio, 4 m pločio ir 3,1 m aukščio modulių. Tai reiškia, kad jie būtų pritaikomi gamybai ir transportavimui. Dar viena svarbi konkurso sąlyga - namas turėjo atitikti ES reikalavimus. Tai reiškia, kad namo šildymui, vėdinimui naudojama energija turi būti kuo mažesnė arba bent jau iš atsinaujinančių išteklių (pavyzdžiui, saulės ar vėjo)”, – apie reikalavimus šeimos namo projektui pasakojo „Ryterna modul“ atstovas Vainius Gabalis.

Modulinių pastatų konkursas

Architektų komisija pirmąją vietą konkurse skyrė projektui iš Italijos, pavadinimu „Septyni namai-vienas namas“ (angl. Seven Houses - One Home), autorius Giacomo Caputo. Antrąją vietą laimėjo taip pat projektas iš Italijos, pavadinimu „Vila“ (angl. Villa), autorius Giuseppe Mecca. Trečiąja vieta komisija skyrė projektui iš Bulgarijos, pavadinimu „bonbon“, autoriai Vladimir Enchev ir Toska Kalinova.

Būstas pritaikytas prie asmeninio gyvenimo ritmo

Pasak projektus vertinusios architektų komisijos, pirmosios vietos laimėtojų projektas puikiai išryškina modulinio namo privalumus ir subtilybes. Erdvės lyg ir išbarstytos, bet jos turi funkcinę logiką. Įdomu tai, kad erdvės gali būti transformuojamos. Taip namas tarsi gyvas organizmas.

„Pirmosios vietos laimėtojai pasiūlė labai stiprią namo erdvinę koncepciją. Ji tiesiogiai siejasi su konkurso užduotyje pateiktu šeimos aprašymu, kuriame dominavo individualios asmenybės, pasižyminčios labai skirtingu profesinio ir asmeninio gyvenimo ritmu. Kiekvienam šeimos nariui dedikuoti individualūs namo tūriai tarpusavyje sujungiami svetainės, valgomojo ir virtuvės erdvėmis. Namo planinė schema yra ne tik inovatyvi, bet ir racionali”, – sakė konkurso darbus vertinęs architektas Donatas Cesiulis.

Modulinių pastatų konkursas

Šeimos vila su vidiniu kiemu

Antrosios vietos laimėtojų projektas, kaip pastebi architektas D. Cesulis, išsiskyrė lakonišku ir patraukliu trikampiu namo tūriu su uždaru vidiniu kiemu. Namas labai aiškiai atskiria privačią sklypo kiemo erdvę nuo gatvės, vidinis namo išplanavimas racionalus ir ekonomiškas su geru aktyvios ir pasyvios zonų atskyrimu.

Kolegai pritarė ir architektas Ignas Uogintas pastebėdamas, kad šis projektas Projekto forma ir tūris yra padiktuoti unikalios, trikampės sklypo konfigūracijos ir vidaus patalų erdvinio zonavimo, kuriančio jaukų, uždarą, šviesų vidinį kiemelį.

Modulinių pastatų konkursas

„Vidinis kiemelis - namo širdis, kuriame saugiai gali žaisti mažieji šeimos nariai, pro kurį patenka šildanti pavasario saulė, šiltas vasaros brizas, šlamena raudoni rudens lapai, erdves apšviečia pripustytas baltas žiemos sniegas. Erdvinis zonavimas turi aiškią erdvių gradaciją, nuo viešų, matomų, svečių lankomų iki privačių, miegamojo, su nusuktais langais į kiemo vidų, pro kuriuos nėra vaikštoma pašalinių akių. Šiuose namuose neabejotinai gali atrasti sau jaukų darbo ar poilsio kampą”, – sakė architektas

Netradicinis sprendimas plytų mylėtojams

Trečiosios vietos laimėtojų darbas, komisijai pasirodė ne tik aiškus racionalus ir paprastas, bet ir originalus dėl moduliniams pastatams nebūdingo sprendimo.

Modulinių pastatų konkursas

„Darbas išsiskyrė erdvia ir racionalia namo plano schema. Pastato tūris labai švarus su pasirinkta netradicine prefabrikuotai statybai klinkerio apdaila, – papildė kolegą D. Cesulis.

Taip pat jis pastebėjo, kad trečiosios vietos laimėtojai siūlo universalų namo sprendimą, kuris gali būti tinkamas bet kokiai keturių asmenų šeimai.

Apibendrindamas architektas teigė, kad visi pirmųjų trijų vietų projektai pasiūlė įdomius sprendimus, kurie užmiesčio gyvenimui suteikia pridėtinę kokybę ir tuo pačiu pateikia alternatyvų tipiniai ekonominiai architekturai.

Konkursui architektus iš viso pasaulio subūrė lietuvių bendrovė „Ryterna modul“, vykdanti veiklą modulinių pastatų, konteinerių ir mobiliųjų statinių gamyboje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)