Didžioji dalis nuomojamų butų Vilniuje yra 2 kambarių, tačiau tokio dydžio butų rinka jau šiek tiek persipildžiusi.

Pavojaus ženklų, kad ir toliau į šią sritį investuojantys žmonės gali patirti nuostolių mato ir Lietuvos bankas.

40 butų per dieną

„Per dieną Vilniuje nuomai pasiūloma 40 naujų butų, arba 15 tūkst. per metus. Sostinėje kuriasi naujos įmonės, į kurias atvažiuoja žmonės, kurie nežino, ar jiems čia patiks, nežino, nepažįsta miesto, todėl nuomojasi“, – pasakoja „Capital“ brokeris Eimantas Dumbrava.

Jis skaičiuoja, kad sostinės nuomos rinka sudaro 60-70 proc. visos Lietuvos rinkos. Jo vertinimu, vien Vilniuje šešėlyje nuomojama apie 10 tūkst. butų.

„Trečdalis parduodamų butų perkama investiciniais tikslais, tai vien Vilniuje per metus į rinką patenka 1200 naujų butų. Kalbant apie paklausą, duomenų labai mažai, tačiau šešėlis rinkoje didelis. Mokesčiai pakankamai dideli“, – sako E. Dumbrava.

Jis vardija, kad žmonės, kurie nuomoja butus už mažiau nei 380 eurų per mėnesį, deklaruoja pajamas. Gaunantys už nuomą daugiau kaip 400 eurų perka verslo liudijimus. Brokeris sako, kad mokestinė našta auga ir dėl to, kad mokant mokesčius nekreipiamas dėmesys į išlaidas. Pavyzdžiui, į patalpų nusidėvėjimą. Kas kelis metus reikia investuoti į remontą, nuomininko paiešką, mokesčius tarpininkams, prastovas.

Įspėja būti atsargiems

Žmonės, kurie investuoja į butus nuomai, tai vertina kaip investiciją. Skaičiuojama, kad vidutinė grąža iš šios veiklos gali siekti 5-6 proc.

Buto pirkimas nuomai kaip investicija buvo ypatingai populiarus pastaruosius kelerius metus. Dėl to ši rinka persisotino ir netgi Lietuvos bankas kalba apie tai, kad toliau taip investuojantys gali nukentėti. Be to, rinką paveiktų ir galimi NT mokesčiai.

„Mūsų skaičiai rodo, kad NT mokesčio poveikis gali būti didelis, nes mokestis, kaip planuojama iki 2 proc. turto vertės, reikšmingas. Ypatingai, neskaičiuojant brangaus būsto, tai palies būsto nuomai rinką, kai butai perkami su tikslu juos nuomoti“, – dėsto Lietuvos banko valdybos narys Tomas Garbaravičius.

Tomas Garbaravičius

Pagal apklausas matoma, kad namų ūkių, kurie ketino investuoti į NT, mažėja, nors daugiau kaip pusė būstą laiko patraukliausia investicija.

Pagal apklausas antroje vietoje pagal patrauklumą investicijai būtų auksas.

2017 m. lapkričio duomenimis, į nuomos rinką įtraukus ir namus bei patobulinus metodiką, paaiškėjo, kad nuomai skirta penktadalis būsto ir jų dalis auga.

„Statistinis antrinio būsto savininkas yra šeima. Pavienių (žmonių - aut. past.) mažiau“, – aiškina bankininkas ir sako, kad 20 proc. namų ūkių turi 2 ir daugiau būsto paskolų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (108)