Spalio pabaigoje paskelbtame architektūriniame konkurse dalyvavo trys architektų komandos: „Eventus Pro“ su nugalėjusiu projektu „Upė“, „Fragment architektai“ su darbu „Po Lazdynais“ ir „Unitectus“ su vizija „Du viename“.

„Realco“ vadovo Juliaus Dovidonio teigimu, išrinkti laimėtoją komisijai buvo nelengva užduotis, mat kiekvienas iš konkursui pateiktų pasiūlymų turėjo unikalių sprendinių, kiekvienoje vizijoje buvo parinkti skirtingi akcentai, leidžiantys išlaikyti teritorijos autentiškumą ir kurti jos multifunkciškumą.

„Nugalėtojų projektas pasižymėjo aiškiu bendrų ir privačių erdvių atskyrimu, būsimiems sklypo gyventojams sukuriant privatumą, o gyventojų bendruomenei – susirinkimų ir bendro poilsio zoną. Iš kitų darbų išskyrė jame numatytais jaukaus, žmogiško, mastelio kiemais, identitetą kuriančiais pastatų fasadais bei nuo išorinio triukšmo ir vėjo apsaugančiu pastatų išdėstymu. Architektų komandos vizija geriausiai išpildė konkurso dalyviams keltus techninius reikalavimus, tarp jų ir darnaus vystymosi principus bei Vilniaus urbanistikos ir architektūros taisykles“, – sako bendrovės vadovas.

Projekto „Upė“ autoriai numato sklypą padalinti į du kvartalus, tarp jų įrengiant bendruomeninę erdvę. Norima, kad ši bendra erdvė tarp dviejų kvartalų kartu su pastatų architektūrine išraiška kurtų projektuojamos teritorijos identitetą, o pirmieji aukštai palei gatves būtų skirti prekybos, paslaugų ir maitinimo paslaugų teikėjams.

Siūlomas kvartalo pastatų aukštingumas kinta nuo 5 iki 9 aukštų taip formuojant gyvą, pulsuojantį siluetą. Vizijos autoriai taip pat numatę gyventojų kiemus gausiai apželdinti daugiamečiais augalais, medžiais bei krūmais, įrengti takų, vaikų žaidimo aikštelių ir sporto įrenginių.

Naujas projektas Lazdynuose

Konkursinius projektus vertino penkių asmenų komisija, sudaryta iš bendrovės atstovų bei nepriklausomų kvalifikuotų architektų ir komisijos pirmininko Vilniaus miesto savivaldybės vyr. architekto Mindaugo Pakalnio.

„Su konkursą laimėjusia architektų komanda inicijuosime derybas dėl tolesnių projektavimo darbų. Komisijos posėdžio metu projekto nugalėtojo komandai buvo išsakytos papildomos pastabos ir rekomendacijos, į kurias reikėtų atsižvelgti tęsiant darbus. Radę bendrą sutarimą planuojame pasirašyti projektavimo sutartį ir pradėti rengti projektinius pasiūlymus, apie kuriuos informuosime visuomenę. Įgyvendinę šį etapą rengsime techninį projektą ir teiksime prašymą statybos leidimui gauti“, – tolesnius procesus aiškina J. Dovidonis.

Pasak vadovo, procedūros iki statybos leidimo gavimo Vilniaus mieste paprastai trunka 1,5–2 metus, tad projekto statybas planuojama pradėti ne anksčiau nei 2024 metų pabaigoje.

Kiek didesniame nei 2,4 ha ploto sklype, vaizdingoje vietoje šalia Neries, „Realco“ ketina pastatyti apie 700 vidutinės klasės 1–4 kambarių butų.

Sklypą su jame esančiais statiniais bendrovė įsigijo 2022 metų sausį. Teritorijoje jau buvo suprojektuotas administracinės paskirties statinys ir jam gautas statybos leidimas, tačiau „Realco“ iš karto pranešė planuojanti ruošti naują projektą. Tai pirmasis bendrovės NT projektas Vilniaus Lazdynų mikrorajone.