Prabangų NT parduodančio biuro ekspertas Robertas Karalius išskirtiniais objektais vadina tuos, kurie atitinka bent vieną iš šių kriterijų: turi ilgą istoriją ir yra architektūriškai itin vertingi; pastatyti išskirtinėse, retai pasitaikančiose unikaliose vietose; vaizdingose vietovėse esantys šiuolaikiniai statiniai, aprūpinti naujausiomis technologijomis bei išskirtiniais architektūriniais sprendimais.

„Man yra tekę parduoti nemažai objektų, atitinkančių „išskirtinio“ sąvoką, tačiau tarp labiausiai įsiminusių – istorinis pastatas Vilniuje, priešais Lukiškių aikštę, Montvilos kolonijos komplekse. Jis yra išskirtinis savo architektūra, išlikusiais vidaus dekoro elementais bei, žinoma, istorija. Tiek man, tiek daugeliui žmonių, su kuriais yra tekę apie tai diskutuoti, – tai vienas įspūdingiausių pastatų Vilniuje“, – pasakoja ekspertas.

Robertas Karalius

Istorinė vila ant Kuršių marių kranto

Kitas R. Karaliui įsiminęs pastatas – unikali vila gamtos perlu vadinamoje Neringoje, ant paties Kuršių marių kranto. Ši vila Pervalkoje buvo rekonstruota maždaug 2000-aisiais metais. Ji išsiskyrė unikalia lokacija, suteikiančia maksimalų privatumą, atsiveriančiais Kuršių marių vaizdais. Vila pastatyta viename didžiausių sklypų visoje marių linijoje Neringoje, kuris iki smulkmenų išpuoselėtas tam kraštovaizdžiui būdinga augmenija, prie pastato auga brandžios pušys, įrengtas teniso kortas visai ant marių kranto. Akį traukia ir moderni vilos architektūra, darniai įsiliejanti į Kuršių Nerijos kraštovaizdį.

Pastato rekonstrukcijos metu buvo įgyvendinti ir šiuolaikiški sprendimai, t.y. viloje įrengtos erdvios terasos, dideli langai, atveriantys unikalius vaizdus. Visa tai suderinta su šiuolaikiniais technologiniais sprendimais, tokiais kaip geoterminis šildymas, saulės baterijos, išmanaus namo sistema. Šis objektas buvo patekęs į leidinio „New York Times“ akiratį ir netgi atsidūręs ant jų leidinio apie NT viršelio.

Prabangus NT

Namui Pasakų g. – leidinio „New York Times“ dėmesys

Kitas prestižinio leidinio kūrėjų dėmesį patraukęs pastatas – vieno hektaro ploto sklype Vilniuje ant tvenkinio kranto įsikūręs privatus namas. Jį pardavinėjusi NT ekspertė Giedrė Simanonienė iš pradžių pastatu susidomėjusį žurnalistą palaikė klientu.

„Jis tiek visko klausinėjo iki mažiausių smulkmenų, kad tikrai galvojau, jog ketina tą namą pirkti“, – juokiasi NT ekspertė. Toks susidomėjimas tikrai ne veltui – namas atrodo lyg aplenkęs laiką ir yra tobulas architektūros bei kraštovaizdžio dermės pavyzdys.

„Pastatą projektavęs architektas Tomas Lapė ir šeimininkai dirbo kaip vieninga komanda, todėl pagalvojo apie viską. Pastatas ir aplinka – ne tik išskirtinės architektūros, bet ir pabrėžtinai funkcionalūs: milžiniški tūriai – 7 metrus siekiančios svetainės lubos, ir tuo pačiu įdiegtos pažangiausios technologijos, užtikrinančios itin mažus išlaikymo kaštus. Net vokiečių kompanija, diegusi ir dvejus metus nuotoliniu būdu derinusi geoterminio šildymo sistemą, turėjo pripažinti, jog „apsiskaičiavo“ – paaiškėjo, kad sistemos palaikymui reikalingas energijos kiekis yra daug mažesnis nei buvo skaičiuota projektuojant.

Prabangus NT

Nors namas stovi ant natūralaus tvenkinio kranto, sklypo viduryje suformuotas apie penktadalį teritorijos užimantis nuosavas dirbtinis tvenkinys su savaime atsinaujinančia ekosistema. Būtent tai naujiesiems namo šeimininkams buvo labai svarbu, nes jų sūnus – perspektyvus plaukikas“, – sako G. Simanonienė.

Lėktuvo nusileidimo takas – prie namų slenksčio

NT ekspertė pasakoja, kad besiruošdama parduoti būstą, stengiasi jame praleisti daugiau laiko, suprasti kaip butas ar namas funkcionuoja, kokios esminės jo savybės. Ji išklausinėja savininkų visų smulkmenų, pasižiūri, kaip namai atrodo įvairiais metų laikais ar skirtingu paros metu. Prie pat Kernavės piliakalnių ant Neries kranto stovinčioje sodyboje, kurioje įrengtas privataus lėktuvo nusileidimo takas bei malūnsparnio tūpimo aikštelė, ji taip pat lankėsi daug kartų.

„Reikia laiko, kad galėtum pažinti ir įvertinti tokios apimties objektą. Galiu tik patvirtinti, kad tiek vieta, tiek pats pastatas yra unikalūs. Beveik 500 kvadratinių metrų ploto name viskas apgalvota iki smulkmenų, aiški judėjimo logika, pro langus matosi čia pat tekanti Neris ir sala, kurioje kasmet peri gulbės. Prabangus interjeras, rankų darbo detalių gausa. Įrengta saulės elektrinė pagamina elektros visoms namo reikmėms“, – ypatumus vardija G. Simanonienė.

Giedrė Simonienė

2 milijonus eurų kainuojantis namas jau sulaukė potencialių pirkėjų. Juo ypač domisi tie, kuriems svarbus prie namo esantis lėktuvų nusileidimo takas, o tai – retai pasitaikantis privalumas.

Pasak G. Simanonienės, mažoji aviacija Lietuvoje pastaruoju metu labai populiarėja. Pasiturintys žmonės įsigyja privačius lėktuvus, kad laisvai galėtų keliauti tiek darbo, tiek asmeniniais reikalais, ir ieško gyvenamosios vietos su skrydžiams pritaikyta infrastruktūra.

Ieško funkcionalumo ir išliekamosios vertės

Išskirtinis NT traukia daugelio žmonių akį ir sukelia didelį susidomėjimą. Tokiam turtui ypač sunku nustatyti realią jo kainą, todėl dažniausiai remiamasi ne tik įvykusiais sandoriais aplinkui, tačiau ir alternatyvomis visoje Lietuvoje ar net užsienyje.

Prabangus NT

Išskirtinio turto pirkėjas – tai žmogus, dažniausiai jau turintis ne vieną nekilnojamojo turto objektą. Tokio turto klientai kartais ieško ne gyvenimui ar poilsiui, o įsigyja kaip tvarią investiciją, kuri džiugina ne tik finansine išraiška, bet ir dvasiškai.

„O svarbiausias aspektas žmogui, investuojančiam dideles sumas į turtą, kuris neneša finansinės grąžos, išskyrus kainos prieaugį po kažkurio laiko, – išliekamoji vertė. Visa kita galima patobulinti ar pakeisti, tačiau vieta, unikalumas, istorija, vaizdas – tai nekintantys dalykai, kurie yra verti investicijų“, – sako R. Karalius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją