Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) jau keturioliktą kartą organizuojamame konkurse „Už darnią plėtrą“ dalyvauja NT plėtotojai, kurie įsitikinę, kad jų išvystytas gyvenamasis arba komercinės paskirties objektas (arba kompleksas) vertas geriausio NT projekto vardo.

Pagrindiniai konkurso tikslai – įvertinti naujus NT projektus skirtingose kategorijose, kelti kokybės kartelę plėtotojams ir šviesti pirkėjus puoselėjant darnios plėtros idėjas. Paraiškas konkursui galėjo teikti visi NT plėtotojai. Šiemet jų sulaukta net 29: 9 paraiškos, pretenduojančios į Ateities projekto prizą, ir 20 į „Už darnią plėtrą 2021“ pagrindinio prizo laimėtojus. Paraiškos pateiktos iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos.

Du mėnesius (rugsėjį ir spalį) 10 komisijos narių važiavo savo akimis pamatyti ir įvertinti kiekvieną konkurse dalyvaujantį projektą. Jau netrukus, lapkričio mėnesio pabaigoje savo balsą už patikusį projektą galės atiduoti ir kiekvienas „Delfi būstas“ skaitytojas. O dabar, jūsų dėmesiui – konkurse dalyvaujantys gyvenamieji daugiabučių kvartalai pagrindiniam prizui gauti. Paraiškas pateikę dalyviai surašomi atsitiktine tvarka.

„Vilnelės slėnis“, UAB „Merko statyba“, Vilnius.

Projektuotojas: UAB „Vilniaus architektūros studija“, Emilis Petkevičius. Gyvenamasis daugiabučių kvartalas. Statybos pradėtos 2018 metais, baigtos – 2020 metais. Projektas „Vilnelės slėnis” yra A+ klasės energinio naudingumo.

Projektas nuo pat pradžios buvo rengiamas pagal BIM metodologiją. Sklypo planas kartu su statinių tūriais buvo sumodeliuotas 3D aplinkoje, kad geriau įsivertinti galimybes ir tinkamiausius
projekto sprendinius.

Šešių daugiabučių kvartalas iškilo ant Vilnelės kranto, sostinės savivaldybės inicijuoto projekto „Architektūros parkas“ teritorijoje, kuri driekiasi nuo Užupio iki Belmonto miško ir ribojasi su šalia vingiuojančios Vilnelės krantais. Sudėtingas sklypo reljefas ir gretimi pastatai turėjo didelę įtaką priimant sprendinius, kaip turi išsidėstyti statiniai ir optimalus jų pritaikymas gyventojams pagal esamą reljefą. Pagrindinė projekto idėja buvo sukurti unikalų uždarą gyvenamųjų namų kvartalą be automobilių gyvenamosiose erdvėse. Tarp namų esantys kiemeliai tarpusavyje nėra atskirti, o sudaro vieną didelį kiemą, todėl gyventojai gali laisvai judėti po visą teritoriją. Vidinis kiemas iš visų pusių ribojamas pastatais arba šlaitais, taip sukuriama saugi uždara gyvenamoji erdvė su vaikų žaidimų aikštelėmis ir sporto zonomis. Gatvės lygyje, stilobatinėje dalyje įrengtos komercinės patalpos ir įėjimai į atskirus pastatus. Iš upės pusės suprojektuoti butai su terasomis.

Pastatų architektūra – moderni, savaip išsiskirianti naujai projektuojamų daugiabučių gyvenamųjų namų kontekste. Po namais įrengtos požeminės automobilių saugojimo aikštelės, kuriose suprojektuota 222 automobilių parkavimo vietos, dalis jų, su šalia įrengtomis pakrovimo stotelėmis, skirtos elektromobiliams. Taip pat požeminėje pastato dalyje įrengtos 5 bendro naudojimo dviračių saugyklų zonos, kuriose telpa per 100 dviračių.

„Bajorų lajos“, UAB „Omberg group“, Vilnius.

Projektuotojas: UAB „Eventus Pro“, projekto vadovas – Vytenis Gerliakas. Gyvenamasis daugiabučių kvartalas (I etapas), kurio statybos pradėtos 2019 metais, o baigtos – 2021 metais. Energinė klasė – A+.

Projektuojanti projekto inžinerines komunikacijas, buvo pasitelktas 3D modelio panaudojimas. O viso konstruktyvo montavimo metu buvo naudojamas 4D modelis, kur buvo pasitelkiamas modelio atvaizdavimas laike.

Atsižvelgiant į urbanistinį kontekstą, buvo projektuojamas išbaigtas, aiškios korpusinės geometrijos pastatas su 2-iem atskirais 9-ių ir 6-ių aukštų korpusais. Projektuojamų pastatų fasado apdailai buvo naudoti kelių atspalvių dažyto betono ir „Reckli“ fasadinės sistemos intarpų deriniai. Balkonai įstiklinti berėmio stiklo konstrukcijomis. Į namus žvelgta lyg į ilgamečius medžius, kurių
kamienų žievės ištakumą pabrėžia įspaudai sieninėse plokštėse, kur šviesi ir rusvai pilka fasadų spalva atkartoja šalia augančių medžių kamienų spalvą, o tamsiai žali ir rudi balkonų stiklai primena sezonišką medžių lapų kaitą.

Projektas yra miško apsuptyje, šalia 300 ha Vanaginės geomorfologinio draustinio. Gyvenvietės viduje yra privatus 23 arų „Lajų parkas“, žaidimų aikštelės vaikams, namų laiptinėse įrengtos knygų lentynos. Kiemus puošia žaliuojantys ir žydintys, priežiūros nereikalaujantys, augalai. Baigus visus tris projekto etapus, teritorija bus aptverta tvora, įrengtos apsaugos kameros, taip užtikrinant gyvenvietės saugumą.

„Žvėryno panoramos“, UAB „Realco“, Vilnius.

Projektuotojas: UAB „SP architektų grupė“, Saulius Pamerneckis. Gyvenamųjų daugiabučių kvartalas. Statybos pradėtos 2019 metais, baigtos – 2020 metais. Energinė klasė – A.

Paruošti konstruktyvo, architektūros, šildymo, vėdinimo, vandentiekio ir nuotekų tinklų darbo projekto BIM modeliai. Šis daugiabučių kompleksas įsikūręs Šeškinės ozo pašonėje. Unikalią gamtos teritoriją suformavo tirpstantys ledynai, kurie ir įkvėpė pastatų architektūrinius sprendinius. Pastatytame komplekse namų tūriai primena ledo luitus nukirstomis viršūnėmis. Šiam efektui išgauti, buvo sukurtas įdomus pastatų siluetas su šlaitiniais stogais, kurie suformuoja žaismingą horizonto virpesių liniją. Žvelgiant iš tolimesnių panoramų, šis daugiabučių kompleksas suvokiamas kaip kalno viršūnė, kur pastatai harmoningai ir tolygiai pereina nuo žemesnių prie aukštesnių tūrių. Projekte panaudotas taškinis užstatymo principas, tarp atskirų pastatų suformuotos jaukios erdvės, pro kurias gyventojai gali matyti tolimas perspektyvas. Kiekvienas šio projekto butas turi po didžiulį balkoną, kuris įsilieja į bendrą tūrinę kompoziciją. Butai suprojektuoti taip, kad iš jų atsivertų įspūdingos Vilniaus panoramos.

Kuriant projektą „Žvėryno panoramos“, itin daug dėmesio skirta lauko erdvėms tarp pastatų įrengti.

Medžiai, gėlynai, kiti želdiniai, mažoji architektūra suteikia kompleksui jaukumo, o treniruokliai,
žaidimų aikštelės skatina gyventojų fizinį aktyvumą ir užimtumą. Pavėsinės, suoliukai – tai ne tik vietos, kur žmogus gali atsisėsti, pailsėti, pajusti harmoniją su gamta, bet ir bendruomenės susibūrimo vietos. Siekiant gyventojams pasiūlyti kuo daugiau jaukumo, žalumos ir vidinės erdvės jų poreikiams, visos automobilių parkavimo vietos suprojektuotos komplekso požeminėje dalyje.

„Šilo namai“, UAB „YIT Lietuva“, Kaunas.

Projektuotojas: UAB „Kita kryptis“/UAB „Antra kryptis“, PV Tomas Kriaučiūnas. Gyvenamosios paskirties daugiabučių kvartalas. Statybos pradėtos 2010 metais ir visas kvartalas užbaigtas 2020 metais. Energinė klasė – B.

Projekte buvo taikomas architektūrinės dalies BIM modelio detalumas LOD 500. „Šilo namai“ įsikūrę Biržiškų gatvėje, atokiau nuo miesto šurmulio. Čia būsimi naujakuriai turės galimybę džiaugtis gamtos apsuptimi, pasivaikščioti Panemunės šile, grožėtis Nemuno vingiu ar saugiai leisti laiką šalia namų įrengtoje uždaroje poilsio zonoje. Netoliese gyventojų patogumui svarbiausi visuomeniniai objektai: prekybos ir laisvalaikio centrai, ugdymo bei medicinos įstaigos
ir kt. Miesto centras automobiliu pasiekiamas vos per keletą minučių - patogus susisiekimas viešuoju transportu. Būtent miesto gyvenimo artumas daugeliui būsto pirkėjų yra vienas svarbiausių kriterijų. Klientai nori turėti galimybę visas paslaugas, išvystytą infrastruktūrą, kultūrą ir pramogas pasiekti per kuo trumpesnį laikotarpį.

Tai klasikinės skandinaviškos architektūros uždaras dvylikos namų kvartalas su jaukiomis žaliosiomis poilsio zonomis, saugiomis žaidimų aikštelėmis mažiesiems gyventojams, balkonėliais ir erdviomis terasomis pirmuosiuose aukštuose.

„Eika namai Pilaitėje“, UAB „Eika“, Vilnius.

Projekto vadovas – UAB „Eika“. Gyvenamųjų daugiabučių kvartalas pradėtas statyti 2017 metais, o baigtas – 2020 metais. Energinė klasė – A+ ir A++.

BIM modeliai buvo rengiami siekiant sumažinti projektinių klaidų tikimybę, bei padėti statybos aikštelei greičiau naviguoti projektinėje erdvėje. Taip pat BIM modelių pagalba buvo rengiami surenkamų konstrukcijų gamybiniai brėžiniai, bei rengiami suvestiniai klientų brėžiniai. BIM modelių pagalba buvo tikslinimai medžiagų kiekiai, bei sprendiniai.

Kuriant kvartalą, projektiniai pasiūlymai buvo rengiami vertinant kaimyninių teritorijų urbanistines struktūras ir užstatymo mastelį. Šiaurinėje, rytinėje ir pietinėje dalyse projekto teritorija ribojasi su daugiabučių gyvenamųjų namų nuo penkių iki devynių aukštų užstatymu. Vakarinėje dalyje – su dviejų aukštų kotedžais bei keturių aukštų daugiabučiais gyvenamaisiais namais. Taigi, sklype pasirinktas „U“ formos užstatymas, kur palei Karaliaučiaus g. suformuotas perimetrinis 9 a. užstatymas iš trijų daugiabučių namų, lygiagrečiai ties Tvankstos g. trijų 6 a. namų, o „uždaromas“ Šiaurės/ Pietų orientacijos namu Pietinėje sklypo dalyje.

Kvartalo suformavimas lanku suteikė galimybę padaryti uždaresnę vidinę kvartalo erdvę, kurioje gyventojų laisvalaikiui suformuotas 35 arų apželdintas vidinis kiemas. Jaukiame kieme auga medžiai ir krūmai, žydi gėlės, yra sukurtos aktyvaus poilsio, sporto ir žaliosios zonos. Vaikai gali smagiai leisti laiką jiems pritaikytose žaidimo aikštelėse, o vyresni gyventojai prisėsti ant suoliukų arba papietauti įrengtoje pergolėje ir pasimėgauti supančia gamtos oaze. Nuo čia per keliolika minučių pėsčiomis galima pasiekti Salotės paplūdimį arba Gėlužės ežero pakrantę, parduotuves, kavines, mokyklas.

Gyventojai automobilius gali statyti antžeminėse aikštelėse šalia namų arba įrengyoje kelių lygių antžeminėje automobilių aikštelėje ties šiaurine projekto teritorijos dalimi, kurioje įrengtos vietos ir
elektrinėms transporto priemonėms. Dviračiams įrengtos saugojimo vietos šalia namų, taip pat paskirtos vietos antžeminėje automobilių aikštelėje.

„Namų pynės“, UAB „Eika“, Vilnius.

Projektuotojai: UAB „Unitectus“, UAB „3SET“. Gyvenamųjų daugiabučių kvartalas statyti pradėtas 2016 metais, o baigtas – 2020 metais.

Projekte buvo rengiami Architektūros, Konstrukcijų, bei Inžinerinių dalių (ŠVOK, vandentiekio ir elektros) BIM modeliai. BIM modeliai buvo rengiami siekiant sumažinti projektinių klaidų tikimybę, bei padėti statybos aikštelei greičiau naviguoti projektinėje erdvėje. Taip pat BIM modelių pagalba buvo rengiami surenkamų konstrukcijų gamybiniai brėžiniai, bei rengiami suvestiniai klientų brėžiniai. BIM modelių pagalba buvo tikslinimai medžiagų kiekiai, bei sprendiniai.

Projektas „Namų pynės“ įsikūrė Žirmūnų mikrorajone, buvusioje „Vilniaus duonos“ kepyklos teritorijoje. Prieš tai sklypas buvo užstatytas pramoniniais, pokariniais XX a. II pusės pastatais. Kepyklai persikėlus į naujas patalpas, šioje vietoje veikla sustabdyta, pastatai liko nebenaudojami. Pastatai neturėjo išliekamosios vertės, dėl to priimtas sprendimas teritorijoje įvykdyti revitalizaciją
(atgaivinimą), kuris pagyvintų vietos socialinę ir ekonominę veiklą, estetinę būklę ir patrauklumą.

Daugiabučių kvartalas suformuotas atskirai stovinčiais tūriais – „kubais“. Septyni projekto daugiabučiai išdėstyti perimetriniu taškiniu būdu, pastatai projektuoti šachmatiniu principu. Bendra daugiabučių gyvenamųjų namų architektūrinė išraiška yra santūriai modernistinė, išlaikant bazinius klasikinės architektūros principus. Fasadams naudotas šviesus betonas su dažymais ir kelių spalvų motyvais: geltonos, žalsvos, rudos (kiekvienam pastatui priskiriant skirtingą spalvą). Tai kuria nemonotoniškos, skirtingu laiku besivystančios miesto gatvės išklotinės įvaizdį. Sklypo viduje įrengtas didelis vidinis kiemas-parkelis: žalieji plotai su gausiais želdiniais, vaikų žaidimo aikštelėmis ir poilsio zonomis. Vyresniems žmonėms įrengta multifunkcinė aikštelė. Elektromobilių ir automobilių vietos įrengtos požeminėje aikštelėje po sklypu. Dviračių saugojimo vietas galima rasti šalia įėjimų į laiptines, taip pat požeminėje aikštelėje. Projekto teritorijoje yra įrengta keletas antžeminių automobilių parkavimo vietų. Prie projekto sklypo ribų yra įrengtos papildomos automobilių stovėjimo vietos, kurios tarnauja kaip laikino sustojimo vietos besilankantiems pirmuose namų aukštuose įsikūrusiuose versluose.

„Sklypai Kalnėnuose“, UAB „Rewo“, Vilnius.

Projektuotojai: UAB „Enervektra“ - kvartalo inžinerinė ir susisiekimo infrastruktūra. Daugiafunkcinis 22 ha dydžio kvartalas – iš žemės ūkio paskirties sklypų suformuoti sklypai individualių namų statybai, poilsio ir komercinei veiklai, yra ugdymo įstaiga. Kita infrastruktūra kvartale – susisiekimo ir inžineriniai tinklai. Vystymo pradžia – 2016 metai.

Daugiafunkciniame 22 ha dydžio kvartale numatyta/įgyvendinta:

  • Iki kvartalo užstatymo suformuota, suprojektuota ir įrengta visa kvartalo aprūpinimui reikalinga inžinerinė infrastruktūra – visi miesto inžineriniai tinklai (vanduo, buitinės nuotekos, lietaus nuotekos, elektra, dujos, ryšiai) bei susisiekimo tinklai (asfaltuotos gatvės su šaligatviais, apšvietimu). Sukabelizuota AB „Litgrid“ aukštos įtampos 110 kV antžeminė linija,kuri buvo kaip vizualinis taršos objektas gyvenvietėje.
  • Suformuoti ir parduoti 168 sklypai individualių namų (vienbučiai, dvibučiai) statyboms. Paskutiniai sklypai parduoti 2020 metų pabaigoje. Gyvenamojo statyba sklype yra vyraujanti, sudaro ~80 proc. kvartalo užstatymo.
  • Suformuoti 2 komercinės paskirties sklypai. Viename iš jų (2 ha) jau įrengta ir veikia Karalienės Mortos mokykla su stadionu bei vaikų darželis „Vaikystės sodas“. Kitame sklype (0,8 ha) planuojama teniso akademija.
  • Suplanuota ir įrengta bendra kvartalo poilsio erdvė „Tautų skveras“.

Įsidėmėkite šiuos objektus, nes jau netrukus turėsite galimybę atiduoti savo balsą už labiausiai patikusį ir verčiausią nugalėtojo vardo konkurse „Už darnią plėtrą“. O gyvenamųjų daugiabučių kvartalai jūsų nesužavėjo, kitoje publikacijoje savo mėgstamiausią projektą galėsite išsirinkti iš gyvenamosios-komercinės paskirties objektų arba įspūdingų biurų, pramonės pastatų, kurių aprašymus ir nuotraukas rasite ČIA. Sekite konkursą „Už darnią plėtrą“ „Delfi būstas“ kanale ir feisbuko paskyroje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (99)