Kokie biurai populiariausi?

„Šiemet įmonės, gavusios nelabai džiuginančias sąskaitas už elektrą, daug dėmesio skiria pastatų energetiniam efektyvumui. Tie biurai, kuriuose šiandien yra galimybė reguliuoti apšvietimą, vėdinimą, šildymą ir turintys kitas taupyti leidžiančias sistemas, šiandien yra labai patrauklūs. Daug patrauklesni nei tie, kurie statyti anksčiau“, – kokių biurų šiandien ieško bendrovės, pasakoja J. Ragaišė.

Jurgita Ragaišė

Pašnekovė tęsia, kad be energetinio efektyvumo bendrovės ieško originalių sprendimų planuojant biurų interjerą. Į šį procesą dažniausiai norima įsitraukti dar paties verslo centro statybų metu.

„Kai nuomininkai sudaro naujus sandorius, tai dažniausiai jie būna pasirašomi dar statybų metu. Biurai paprastai nuomojami be jokio įrengimo ir nuomininkas gali sakyti, ko pageidauja. Užsienio investuotojai taip pat ateina su savo reikalavimų biurui sąrašu, kuriame aiškiai reglamentuota, kaip turi būti suplanuotas biuras, kokios medžiagos jo įrengimui turi būti naudojamos ir pan. Lietuvos įmonės šiais laikais nevengia investuoti į interjerą, ieško profesionalaus architekto, kuris biurą įrengtų. Tie, kurie pabuvo atviroje erdvėje, šiandien jau nenori vienoje vietoje turėti daug atvirų darbo vietų, bandoma jas sugrupuoti komandomis, atskirti jas tam tikromis dalimis tam, kad kartu dirbančios komandos galėtų tarpusavyje komunikuoti, bet kitoms netrukdytų“, – pabrėžia komercinio NT ekspertė.

„Green hall" slėnis

Bando prisivilioti darbuotojus atgal

Lietuvos įmonės jau įprato dirbti hibridiniu būdu – derinti darbą namuose ir biure. O kai kurioms ypač sunku prisivilioti darbuotojus į biurą, mat šie jau įprato dirbti namuose. Todėl įmonės imasi įvairių biurų įrengimo sprendimų, papildomų erdvių sukūrimo tam, kad kolektyvui būtų malonu ir patrauklu ateiti į darbą.

„Normalu, kad šiandien įmonės, planuodamos savo naujus biurus, darbo vietų projektuojasi šiek tiek mažiau nei turi darbuotojų, nes numato, kad dalis jų kartais dirbs iš namų. Bet biurų plotas dėl to nesumažėja, nes atsiranda papildomos erdvės, pavyzdžiui, skambučių kambariai ir pan.“, – pažymi J. Ragaišė.

Tačiau pašnekovė akcentuoja, kad modernūs, tvarūs ir energetiškai efektyvūs biurai turi savo kainą. J. Ragaišės teigimu, statybų kaštai vystytojams ir taip išaugę, o visos modernios sistemos, garantuojančios pastato tvarumą, taip pat sudaro didelę galutinės projekto sąmatos dalį. Už tai susimoka galutinis vartotojas – nuomininkas.

„Tai nėra pigu, todėl kyla ir nuomos kaina. O jos klausimas šiandien yra labai skausmingas, ypač išgyvenimus pirmąją indeksacijos bangą ir nuomininkai su nerimu laukia šių metų indeksacijos. Viena vertus, tai yra gerai vystytojams, kurie šiandien vysto, nes tai padeda išlaikyti bendrą kainos lygį, tai gali padėti atgauti statomų projektų išaugusius kaštus. Nuomos kainos kyla visuose pastatuose ir tikėtina, kad ne visos įmonės šiandien galės išgyventi išaugusias nuomos ir komunalinių paslaugų kainas. Ekspertai prognozuoja, kad kaina gali kilti 20 proc. Todėl mes tikimės, kad nuomininkai ateis kalbėtis su nuomotojais ir ras kompromisą“, – pažymi J. Ragaišė. Vis dėlto, ji teigia, kad biurai tušti neliks. Nuomininkams ir nuomotojams teks rasti abiem pusėms tinkamą susitarimą.

Visą pokalbį apie biurų rinką galite žiūrėti laidoje „Delfi tema“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją