„Mies van der Rohe“ prizo konkursas yra svarbiausias šiuolaikinės architektūros apdovanojimas Europoje ir vyksta jau daugiau nei 30 metų. Konkurso dalyviai sulaukia tarptautinio pripažinimo, o geriausio projekto autoriai taip pat gauna ir 60 000 eurų piniginį prizą. Projektus konkursui teikia įvairios pripažintos architektūrinės organizacijos ir nepriklausomi ekspertai iš visos Europos, tarp jų ir Lietuvos architektų sąjunga.

„Konkurso metu atkreipiamas dėmesys į šiuolaikinę architektūrą ir jos svarbą formuojant žmogaus gyvenamąją aplinką. Pastaraisiais metais ypatingai daug dėmesio skiriama architektūriniams kūriniams, kurie spendžia aplinkosaugines, socialines problemas, projektams, kurie realiai keičia miestų ir žmonių gyvenimus į gerąją pusę“, – sako Lietuvos architektų sąjungos pirmininkė Rūta Leitanaitė.

Šiuolaikinė identiteto interpretacija

Pasak jos, bendrovės „Darnu Group“ plėtojamas Paupys yra vienintelis konversijos projektas Lietuvoje, kuriame tokio dydžio teritorija sėkmingai paverčiama naujo modelio miesto dalimi, turinčia bendrą urbanistinę strategiją, tampančia integralia ir patrauklia miesto dalimi. Projekte juntamas didelis miesto bei dalyvaujančių verslų indėlis – gebėjimas susitarti ir vystyti bendrą gerovę, kad tai būtų gyvybinga miesto vieta.

„A. Ambraso architektūros biuro projekte kuriama nauja gyvenamosios ir viešos erdvės kokybė, nepaneigiant ir šiuolaikiškai interpretuojant buvusios vietos pramoninį identitetą. Tuo pačiu, formuojant įvairias nedideles erdves – praėjimus, skverus, terasas – bei skirtingą pastatų architektūrinę išraišką, kuriama senamiestiška atmosfera, kuriai būdingas nedidelis mastelis, įvairovė, netikėtumas“, – teigia R. Leitanaitė.

„Pagrindinis mūsų tikslas kuriant visą septynių kvartalų „Paupio“ rajoną buvo ilgus metus šioje miesto dalyje vyravusią pramoninę tradiciją pritaikyti naujiems, šiuolaikiškiems miestiečių poreikiams, todėl konvertuodami buvusios gamyklos teritoriją siekėme darniai sujungti gyvenamąją, komercinę ir visuomeninę paskirtis. „Paupio“ verslo namai organiškai jungia biurus, prekybą, kultūrą bei bendrumą kuriančias viešąsias erdves.

Kartu su architektu A. Ambrasu ir jo komanda mums pavyko išplėsti verslo namų funkcionalumą ir atverti jį ne tik darbuotojams, bet ir rajono gyventojams bei miestiečiams. Labai džiaugiamės, kad projektas turės galimybę atstovauti Lietuvai prestižiniame konkurse. Smagu žinoti, kad „Paupio“ rajonui dar tik perkopus į antrąją vystymo pusę jau esame pastebėti ir vertinami“, – sako „Darnu Group“ generalinė direktorė Sigita Survilaitė-Mekionienė.

Įkvėptas istorijos

Pasak projekto autoriaus A. Ambraso, „Paupio“ verslo namai buvo sukurti išlaikant ankstesnę gamyklos tūrinę kompoziciją iš išorės, bet viduje erdvės atvertos turgui, kavinėms, parduotuvėms, studijoms ir biurams. Ant ilgojo korpuso stogo suformuota terasa, o kieme – pasažas, kuriame taip pat kuriasi komercinės erdvės.

„Tokiais būdais „Paupyje“ formuojamos įvairios kintančios erdvės kuria Senamiesčio pojūtį. Tai juk pramoninės teritorijos konversija, todėl architektūra čia išlieka kiek grubesnė. Tad, sukūrus proporcingas ir funkcionalias erdves, atrinktos medžiagos ir technologijos, suteikiančios kompleksui industrinį įvaizdį“, – pasakoja architektas.

Nacionalinės premijos už jautrų miesto erdvių formavimą ir profesinę atsakomybę laureatas A. Ambrasas taip pat atskleidžia, jog įkvėpimo sėmėsi ir iš kitų Vilniaus senamiesčio priemiesčių – Užupio, Paplavos ir Markučių.

Iš viso į „Paupio“ rajono konversijos projektą „Darnu Group“ investuoja per 150 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)