Praleisti paskutinių dienų kartu į Rojal Disaido vietovę, esančią Aberdynšyro srityje, atvyko sūnus Charlesas (dabar – karalius Karolis III) ir vaikaitis princas Williamas.

Kuo ypatinga ši karalienės vasaros rezidencija? Papasakosime, ką kiekvienas dizaino entuziastas turėtų žinoti: nuo pilies istorijos ir architektūros iki interjero ir aplinkinių teritorijų. Elžbieta II tikrai pasistengė išlaikyti šių prabangių namų privatumą, bet yra kelios įdomios dizaino detalės, kurios bėgant metams buvo viešai atskleistos, o jas galima išvysti įsimintinoje serialo „Karūna“ ketvirtojo sezono serijoje, taikliai pavadintoje „Balmoralo išbandymas“.

Kur ši pilis yra?

Ji įsikūrusi Rojal Disaide, Aberdynšyro srityje, Škotijoje. Netoliese – Di upė ir Lochnagaro kalnas. Balmoralo pilis yra maždaug už 800 km nuo Bakingamo pilies, o kelionė iki jos automobiliu trunka 9 val.

Balmoralo pilis

Kam ji priklauso?

Nors Vindzoro pilis, Bakingamo rūmai ir kitos rezidencijos priklauso karališkąsias žemes ir nuosavybę valdančiai įmonei „Crown Estate“, kurią finansuoja britų mokesčių mokėtojai, Balmoralas buvo asmeninė Elžbietos pilis, kurią ji paveldėjo. Vienintelė kita privati jos rezidencija – Norfolko grafystėje esantis Sandringamo dvaras.

Nuo kada pilį valdo britų karališkoji šeima?

Pirmą kartą pilis buvo išnuomota 1848 metais, o 1852-aisiais – nupirkta. Ją įsigijo princas Albertas sau ir žmonai karalienei Viktorijai. Balmoralą jis nusipirko prabėgus šešeriems metams po pirmojo poros apsilankymo Škotijoje. Nuo to laiko ji perduodama paveldėjimo būdu karališkosios šeimos nariams.

Balmoralo pilis

Pilis egzistuoja jau nuo XV a., bet per daugelį metų įvairios renovacijos ją gerokai nutolino nuo pirminio vaizdo.

Ką svarbu žinoti apie jos architektūrą?

Pilis yra škotų baroniškojo ir gotikinio stiliaus. Kai princas Albertas nusipirko Balmoralą, buvo nuspręsta, kad pilis bus per maža karališkajai šeimai. Princas, karalienė Viktorija ir jų vaikai gyveno senojoje pilyje, kol buvo statoma naujoji. 1856 metais senoji pilis buvo nugriauta. Naująją pilį suprojektavo škotų architektai tėvas ir sūnus Johnas ir Williamas Smithai. Iš vietinio granito suręstas statinys buvo suskirstytas į dvi aplink atskirus kiemus įrengtas dalis. Iki šių dienų akį traukia bokšto pavidalo varpinė.

Balmoralo pilis

Princas Albertas aktyviai dalyvavo statant pilį. Jis taip pat užsakė daugybę mažesnių priestatų, pavyzdžiui, pagrindinį gyvenamąjį ūkinį pastatą. Po princo mirties 1861-aisias karalienė Viktorija pastatė kelis kotedžus, kurie iki šiol tebėra gyvenami. Savo vaikams ji įrengė sodo namelį, tarnui – „Baile-na-Coille“ namą, o sekretoriui iš Indijos – Karimo kotedžą. 2019 metais princas Williamas su žmona Kate ir vaikais lankydamiesi dvare apsistojo trijų miegamųjų kotedže, pavadinimu „Tam-na-Ghar“.

Vienas iš Balmoralo kotedžų, „Birkhall“, priklauso naujajam karaliui Karoliui III ir karalienei konsortei Camillai. Karolis jį paveldėjo, kai 2002 metais mirė jo senelė, karalienė motina. Pora jame 2005-aisiais praleido medaus mėnesį.

Šiandien ši istorinė XIX a. pilis priskiriama A pastatų kategorijai. Visoje teritorijoje iš viso įrengta 150 pastatų.

Balmoralo pilis


O koks pilies interjeras?

Balmoralo pilyje gausu kambarių, bet dalis jų yra ypatingi, pavyzdžiui, šokių salė. Škotijos aukštumų stilių joje kuria milžiniški sietynai, elnių galvos ant sienų ir trilapiai ornamentai.

Iliustracijos iš XIX a. atskleidžia, kaip atrodė Balmoralo pilies kambariai karalienės Viktorijos laikais: matyti gausybė languotų kilimų ir užuolaidų, raštuotų sienų apmušalų, židinių grotelių, drožinėtų medinių spintų ir peizažus vaizduojančių paveikslų. Netrūksta ir kandeliabrų, kurie anuomet buvo būtinybė. Princo Alberto asmeniniame kabinete vyravo panaši estetika: net kilimai buvo languoti. Jį taip pat puošė dailūs gėlėti baltos spalvos audiniai ir žali tapetai, išmarginti baltais žiedeliais. Princas Albertas laikėsi nuomonės, kad Balmoralo interjere privalo netrūkti škotiškų akcentų, tokių kaip languotų vilnonių pledų ir kartūnų. Ant sienų kabėjo trofėjai ir ginklai.

Balmoralo pilis

Nuotraukos atskleidžia, kad visoje rezidencijoje vyravo sodri žalia spalva. Matomi marmuriniai židiniai su veidrodžiais, apmušti krėslai su languotais „sijonėliais“ ir daugybė oda įrištų knygų. Čia yra ne tik įspūdingų laikrodžių ir šviestuvų, bet netrūksta ir plokščiaekranių televizorių bei kitų šiuolaikinių patogumų. Elžbieta II pilyje turėjo savo kabinetą, kuris praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje buvo išklotas languotais kilimais. Kabinete taip pat yra dailių medinių baldų ir gėlėtų užuolaidų, dengiančių erkerius.


Ar šalia plyti sodai?

Taip, daugiau nei 20 tūkst. hektarų ploto. Nors didžiąją jų dalį užima atšiaurus Škotijos kraštovaizdis, yra ir labiau išpuoselėtų kampelių, pavyzdžiui, karalienės Marijos gėlių sodas. Rankas prie sodų prikišo ir princas Filipas. Kai karalienė Elžbieta ir princas Filipas perėmė pilį, Edinburgo kunigaikštis itin susidomėjo sodininkyste: įrengė daržą, sodą su baseinėliais ir gėlių alėją, pasodino ąžuolyną. Nuo smalsuolių akių paslėptas ir mielas perliukas – karalienės Viktorijos laikyto kolių veislės šuns Noblio statulėlė.

Balmoralo pilis

Kas pilyje vyksta šiais laikais?

Karališkosios šeimos atostogos. Vasaroti į Balmoralą dažnai atvykdavo velionė karalienė. Karalius Karolis III su princese Diana čia lankėsi medaus mėnesio metu. Po daugelio metų būtent šioje pilyje karalienė buvo informuota apie princesės žūtį. Joje, prasidėjus COVID-19 pandemijai, taip pat izoliavosi Karolis III su karaliene konsorte Camilla.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją