Nekontroliuojamas statybviečių triukšmas, chaotiškos miesto gatvės, monotonija praleidžiant daugiau nei 8 valandas per dieną užsidarius tarp keturių sienų – tokia kasdienybė gali padaryti žalos tiek žmogaus fizinei, tiek emocinei būklei. Pasitraukimas į gamtą skamba išlaisvinančiai, tačiau dėl šiuolaikinės priklausomybės nuo technologijų gyvenimas gamtoje atrodo beveik neįmanomas. O jei galėtumėte išlaikyti savo šiuolaikinį gyvenimo būdą ir miegoti miško glūdumoje? Nauja modernių viešbučių banga siūlo svečiams galimybę miegoti atskiruose nameliuose ar kambario dydžio kajutėse, esančiose įspūdingo kraštovaizdžio vietose, o ne tradiciniuose pastatuose su koridoriais. Architektai, inžinieriai ir dizaineriai kuria viešbučius su atskirais kambariais, išsibarsčiusiais kalvose, miškuose ar uolų viršūnėse. Jų tikslas yra naudoti modulinę architektūrą kuriant tvarių kurortų tinklą, darniai įsiliejantį į išskirtinio kraštovaizdžio vietoves.

Tvarumą skatinantis turizmas

„Off-grid“ viešbučių kūrėjai siūlo ne tik poilsį išskirtiniuose gamtos kampeliuose – jie siekia skatinti tvarų turizmą. Tai, kad pastatas nesijungia prie bendrųjų komunalinių tinklų, pavyzdžiui, elektros, vandentiekio ar dujų, reiškia, jog energiją jis privalo pasigaminti pats. Pagaminant ribotą energijos kiekį, siekiama jį kuo efektyviau panaudoti, todėl diegiami įvairūs energijos taupymo sprendimai.

STUDIO PUISTO_Niliaitta prototype_Marc Goodwin Archmospheres

Energijos tiekimas, naudojimas ir efektyvumas yra vienas didžiausių iššūkių neprijungtuose prie bendrųjų inžinerinių tinklų pastatuose. Moduliniai viešbučiai energijos tiekimo problemas sprendžia taikydami modernias technologijas, tvarius sprendimus. Saulės, vėjo energija, hidroenergija ar biomasė – „off-grid“ pastatams dažniausiai renkamasi naudoti atsinaujinančius energijos šaltinius. Vandeniui tiekti naudojamos lietaus surinkimo sistemos ar pasirūpinama prieiga prie natūralaus vandens šaltinio. Gamtos apsuptyje įsikūrę viešbučiai skleidžia tvaraus turizmo idėją, kai siekiama suteikti lankytojams visus reikiamus patogumus nekenkiant aplinkai. Visame pasaulyje populiarėjantis atostogavimo būdas leidžia architektams kurti išskirtinio dizaino projektus, parodančius, kaip žmogaus kuriami statiniai gali darniai sąveikauti su natūralia gamta.

Konceptas: kurti, kaip tai daro gamta

Įspūdinga Azijos šalių gamta traukia turistus iš viso pasaulio, o Kinijos architektų komanda „WikiWorld + Advanced Architecture Lab“ sukūrė galimybę ne tik pasigrožėti gamtos vaizdais, bet ir pagyventi jų apsuptyje. 18 medinių namelių viešbučio „Mountain & Cloud Cabin“ dizainas įkvėptas gamtos, arbatos laukų ir kalnų įvairovės. Architektai suprojektavo ir pastatė unikalias architektūrines erdves: tiltus slėniuose, erdvėlaivius miške, apžvalgos erdves arbatos laukuose ir pastatą kalvos šlaite. Projekto architektas Mu Wei teigia, kad stengtasi kurti, kaip tai daro gamta. Kajutės atrodo tarsi iš ateities, bet pranyksta gamtoje.

Projektą sudaro 18 medinių namelių, kuriuose įsikūrę viešbučio kambariai, kavinės ir baseinas. Suprojektuotos penkių skirtingų tipų kajutės, kurių plotas svyruoja nuo 35 iki 65 kvadratinių metrų. Bendras dizainas visiškai gerbia vietovės kraštovaizdį. 18-ka medinių kajučių, rodos, yra lengvai pastatytos ant kalno lyg medžio kubeliai. Poliniai pamatai ir siauros kolonos daro minimalią žalą aplinkai ir leidžia medinėms kajutėms tarsi sklęsti miške. Pagrindinėms konstrukcijoms pasirinkta vokiečių CLT surenkamoji sistema, kurią, pasak architekto M. Wei, galima surinkti vos per vieną dieną.

Mountain&Cloud Cabins

Skirtingų tipų kajutės kuria skirtingas lankytojų patirtis. Tilto tipo namelis yra 14 m ilgio medinis tiltas, pakabintas virš arbatos lauko, bet turintis kiemo terasą; erdvėlaivio tipo loftas miške yra 14 m aukščio pastatas, su dviem aukštais gyvenamųjų ir miegamųjų kambarių; „T&Y“ tipo nameliai mediniu fasadu išdėstyti taip, kad užtikrintų kuo įvairesnius vaizdus.

Projekto namelių struktūra ir pastato forma suprojektuota pagal energiją taupančių pastatų standartus, kad būtų užtikrintas ilgesnis tarnavimo laikas ir patogus vidaus erdvės naudojimas. Visose medinėse kajutėse yra viešbučio išmanioji įranga, oro kondicionieriai, vandens šildytuvai ir vėdinimo sistema. Interjero dizainas šiaurietiško minimalistinio stiliaus, paremtas originalia medienos tekstūra, kuriančia natūralią ir rafinuotą atostogų atmosferą. Pastatų fasadui daugiausia naudojamos veidrodinio metalo plokštės ir medinės grotelės. Veidrodiniai atsispindintys paviršiai prisideda prie statinių įsiliejimo į aplinką, retkarčiais leidžiantys jiems pasislėpti unikaliame kalnų rūko peizaže ir taip suteikiantys svečiams ramybės ir paslaptingumo pojūčius.

Mountain&Cloud Cabins

Neaprėpiamo slėnio vaizdai pro kambario langą

Vadinamieji „Off-grid“ viešbučiai yra vienas iš būdų svečiams išvengti kasdienio gyvenimo įtampos, išnaudojant gamtos siūlomą ramybę. Įvairiais architektūriniais ir dizaino sprendimais kuriamas ryšys su gamta ir su ekologiškumu. Ispanų architektas Danielis Mayo su grupe kitų architektų ir inžinierių suprojektavo „Vivood Landscape Hotels“ namelius su tikslu panaudoti modulinę architektūrą kuriant tvarių viešbučių tinklą. „Mano idėja buvo dirbti su dviem pramonės sritimis, kurios mane sužavėjo ir yra labai aktualios Ispanijoje: architektūra ir turizmas, – sako D. Mayo. – Tikslas buvo įnešti naujovių dviejuose tokiuose tradiciniuose sektoriuose.“

Pirmąjį baigtą viešbutį, esantį netoli Ispanijos miesto Alikantės, sudaro 25 liukso numeriai. Viešbučio architektūroje pirmenybė teikiama artumui su gamta, kartu išsaugant esamą kalvos šlaito ekosistemą. Dėl šios priežasties moduliai yra pakelti virš žemės ant plonų kolonų, kad būtų kuo mažesnis poveikis vietinei augalijai, natūraliam reljefui ir kartu būtų suteikiama galimybė džiaugtis išskirtiniais vaizdais į gretimą slėnį. Kiekvienas iš modulių buvo pilnai surinktas gamykloje, atgabentas į sklypą ir užkeltas ant atraminių kolonų. Pasak D. Mayo, surenkamąjį statybos būdą nulėmė du pagrindiniai veiksniai. „Pirmoji priežastis buvo tokios architektūros tvarumas, surenkant modulius iš anksto sumažinamas atliekų kiekis, – pabrėžė jis. – Antroji buvo galimybė pastatyti viešbutį vos per kelis mėnesius.“

VIVOOD Landscape Hotels (Alfonso Calza nuotr.)

Modulinių namelių konstrukcija sustiprina vizualinį ryšį su gamta. Suprojektuoti didžiuliai langai, užpildantys miegamųjų ir vonios kambarių fasadus. Tarp namukų vingiuojantys takeliai sujungia modulinius vienetus su restoranu ir poilsio baru, baseinu bei daugybe terasų ir lauko kubilų. Šie pastatai laikosi to paties principo, didžiuliai langai nukreipti į atsiveriantį slėnį. Fasadams panaudotas medienos ir juodos „Viroc“ derinys – kompozicinės statybinės lentos, suformuotos iš suslėgtų pušies medienos dalelių ir cemento. Žemiški šių tvirtų ir tvarių medžiagų tonai padeda jiems įsilieti į natūralų kraštovaizdį.

Neutralus interjeras su pilkomis keraminėmis plytelėmis išklotomis grindimis, baltomis sienomis ir mediniais akcentais sutelkia dėmesį į pro langus atsiveriančius vaizdus. Keturiuose liukso numeriuose yra privačios sūkurinės vonios, įterptos į uolėtą žemę, iš kurios atsiveria vaizdas į slėnį. Panašiu vaizdu galima mėgautis iš begalinio baseino šalia restorano ir poilsio baro. Įvairiais architektūriniais ir inžineriniais sprendimais viešbutis siūlo visus patogumus, nekenkiant nei aplinkai ir svečių lūkesčiams.

Pakilimas virš kasdienių rūpesčių

Projektuojant „off-grid" statinius nepaliestoje gamtoje, svarbiausia, kad gamta išliktų kuo labiau nepaliesta ir kad bet kokie pastatai unikaliai būtų pritaikyti tos vietovės aspektams, kad subtiliai papildytų teritoriją. Norint pagerbti vietinę gamtą, reikia atsižvelgti į tokius aspektus kaip vietos dvasia, natūralios gamtos kuriami potyriai ir jusliniai išgyvenimai. Būtent šie elementai buvo įkvėpimo šaltiniai, kuriais vadovavosi suomių architektai „Studio Puisto Architects“ kurdami „Kivijärvi Resort“ unikaliame Suomijos regione netoli Salamajärvi nacionalinio parko. Regionas pasižymi ir turtinga natūralia biologine įvairove, ir ekologiškų sprendimų poreikiu, siekiant priimti svečius, įpratusius prie kokybiško apgyvendinimo.

VIVOOD Landscape Hotels (Alfonso Calza nuotr.)

Pačioje vietoje yra keletas skirtingų buveinių ir kraštovaizdžių, todėl, pasak architektų, buvo neįmanoma suprojektuoti tik vieno tipo apgyvendinimo visoje vietovėje. Atsižvelgiant į gamtos įvairiapusiškumą, buvo gauti trys sprendimai. Vienas jų – „Niliaitta“, kurio pavadinimas reiškia tradicinį Laplandijos pastatą, kuris būdavo statomas kaip saugi vieta maistui laikyti lauke tarp lokių ir kitų laukinių gyvūnų buveinių. Namelis yra pakeltas ore, kad suteiktų kitokią perspektyvą, per kurią būtų galima pažvelgti ir rasti ryšį su gamta. Idėja ta, kad būdami aukštai ore jaučiamės iškart atitrūkę nuo kasdienių rūpesčių, vykstančių ant žemės.

Atostogų namelio „Niliaitta“ patirtis išties žavinti. Dėl didžiulio lango, suprojektuoto per visą sieną, atsiranda tiesioginis vizualinis ryšys su supančia gamta. Kraštovaizdis, atsiveriantis pro šį langą, tampa dominuojančia interjero detale, nes pats interjeras tikslingai suprojektuotas tarnauti tik kaip neutrali, tuščia drobė. Ne tik namelyje „Niliaitta“, bet ir visame komplekse „Kivijärvi Resort“ pabrėžiamas laukinės gamtos ir saugios, jaukios interjero erdvės kontrastas, stipriai diktuojantis bendrą svečių patirtį.

Ateityje iš viso planuojama apytiksliai 50 naujų apgyvendinimo vienetų su papildomu pirties ir konferencijų centro pastatu, suprojektuotų ežero pakrantei – šios konstrukcijos iš dalies plauks virš vandens. Ežero saloje taip pat bus laužas, į kurį bus orientuoti visi pastatai Kivijärvi kurorte. Anot „Studio Puisto Architects“, tai bus ne tik fizinis centrinis kurorto zonos orientacinis taškas, bet ir mentalinis, leidžiantis sutelkti dėmesį tik į būtiniausius dalykus.


Apibendrinant

„Off-grid“ – tai gyvenimas gamtoje, atsijungus nuo komunalinių paslaugų įmonių. Žinoma, taip gyventi nėra lengva, bet įmanoma ir labai patrauklu šių dienų kontekste. Grąža – visiškas atsidavimas gamtai, tyla ir ramybė. Vis daugiau viešbučių, poilsio namų siūlo galimybę pabėgti nuo kasdienių rūpesčių ir apsistoti moduliniuose nameliuose natūralioje gamtoje. Tam reikalingas itin kruopštus architektų planavimas ir modernūs inžineriniai sprendimai, paremti tvarumo principais. Modulinė architektūra tapo vienu svarbiausių aspektų, leidusių tvarų „off-grid“ gyvenimą paversti realybe. Tai, kad statinių surinkimas vyksta už sklypo ribų, neteršia aplinkos ir neniokoja natūralios bioįvairovės. Ateities atostogų būdas – pabėgimas į gamtą, neatsisakant estetikos interjere ir kambarių aptarnavimo patogumų. Meniu – ilgi pasivaikščiojimai, knyga balkone, kvapą gniaužiantys vaizdai, taurė vietinio vyno vakare ir vandenyno bangų ar medžių ošimas prieš miegą.