Kelno katedros, lankomiausio architektūrinio objekto visoje Vokietijoje, išlaikymas kasmet atsieina po 7–8 mln. eurų. Įėjimas į šią kasdien net 30 tūkst. turistų aplankomą šventovę – nemokamas. Maždaug 60 proc. minėtos sumos padengiamos lėšomis, surenkamomis ne pelno organizacijos Pagrindinės katedros statybos bendruomenės (ZDV).

Bendruomenę miesto žmonės subūrė dar 1842 m., siekdami pagaliau užbaigti ganėtinai užsitęsusią statybą. Tikra tiesa, kad 1248 m. įkurta bažnyčia buvo statoma išties ilgai – daugiau nei šešis šimtmečius, t. y. iki pat 1880 m. Tada, kai buvo baigta, 157 metrų aukščio smailėmis į dangų besistiebianti Kelno katedra tapo aukščiausiu pastatu planetoje.

Kelno katedra

Dabar ZDV turi apie 18 tūkst. narių. Be aukų, vienu iš katedros priežiūrai skirto finansavimo šaltinių ilgą laiką buvo parduodant loterijos bilietus gaunami pinigai. Dabar bandoma pasinaudoti šiuolaikinių skaitmeninių technologijų siūlomomis galimybėmis. Visiškai neseniai startavo išties neįprastas projektas „Dome Cologne NFT“, kurį realizuojant siekiama ne tik surinkti papildomų lėšų garsaus į pasaulio paveldo objektų sąrašą įtraukto statinio remontui ir restauravimui, bet ir pritraukti į bendruomenę naujų narių iš įvairių pasaulio vietų.

Kelno katedra ir skaitmeninis menas

Dabar visi norintieji gali įsigyti (kol dar yra) dalelę savotiškos gigantiškos skaitmeninės mozaikos –detalaus vakarinio katedros portalo atvaizdo, išskaidyti į 3 528 fragmentus. Tas atvaizdas sukurtas iš begalės atskirų nuotraukų, dronu nufotografuotų iš skirtingo aukščio ir skirtingų perspektyvų. Fotografuojant gauti kadrai buvo apdoroti specialia grafikos programa, leidusia sukurti itin išsamų ir detalų portalo vaizdą.

Kiekvieno unikalaus 20 x 20 cm dydžio mozaikos fragmento nuosavybės teisės realizuojamos suteikiant kriptografinį nepakeičiamą NFT prieigos raktą. Meno dirbinių rinkoje pastaraisiais metais populiarėjantis sertifikatas pagrįstas kriptovaliutų funkcionavimo mechanizmu. Visi, kurie jau naudojasi šiomis paslaugomis, sertifikatą gali įsigyti tiesiai iš platformos opensea.io.

500 eurų

Kaip teigia projekto autoriai, tiems, kurie nori prisidėti prie Kelno katedros išsaugojimo, nebūtina išmanyti sudėtingų technologijų. Jie gali įsigyti vieną iš specialių paketų, į kurį iš anksto įtraukta elektroninė piniginė. Pirkėjo prieigos raktas išsaugomas atmintuke, papuoštame išgraviruotu atvaizdu ir paženklintame unikaliu serijos numeriu.

Ateities planai

Prieigos raktus akcijos svetainėje galima gauti įsigyjant kurį nors iš trijų rinkinių – bronzinį, sidabrinį arba auksinį, kainuojančius atitinkamai 295, 345 arba 495 eurus. Į antrą rinkinį įtrauktas ir ypač kokybiškas ant specialaus popieriaus išspausdintas katedros fragmento vaizdas, o trečias rinkinys papildytas miniatiūriniu katedros modeliu. Ribotas modelių skaičius pagamintas specialiai šiam projektui. Visi pirkėjai automatiškai tampa pirmiau minėtos bendruomenės nariais. Narystės terminas – vieni metai, tačiau jam pasibaigus, galima ir toliau likti bendruomenėje.

Po pirmo bandymo užsiimti prekyba skaitmeninio meno objektais projekto organizatoriai ketina reguliariai pasiūlyti Kelno katedros atvaizdų, įsigyjamų unikalių prieigos raktų pavidalu. Jų iniciatyvos tikslas – surinkti papildomų lėšų, kuriomis būtų galima padengti būtinuosius gotikinės katedros restauravimo darbus. Beje, pačios katedros pardavinėti niekas neketina vien jau todėl, kad to padaryti būtų paprasčiausiai neįmanoma, nes katedra priklauso pati sau.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją