Siekia linksmai atkreipti dėmesį į problemą

Geriausia spręsti problemas – iš anksto užkertant joms kelią. Tad „Delfi“ kartu su Lietuvos kelių policijos tarnyba šia prevencine akcija tikisi atkreipti vairuotojų dėmesį ir paskatinti juos permąstyti savo įpročius.

„Šiuo reidu nenorime nieko gąsdinti ar moralizuoti. Tikime, kad galime kalbėtis draugiškai, linksmai atkreipti dėmesį ir priminti, kad vairuojant žvilgčioti į telefoną – nevalia, ir ne tik dėl baudų, bet, kur kas svarbiau, dėl savo pačių saugumo“, – sako iniciatyvos autorius, „Delfi“ kūrybos vadovas Saulius Žvirgždas.

Kaip rodo „Delfi“ atliktas tyrimas, net ketvirtadalis vairuotojų dėl įpročio naudotis mobiliuoju telefonu kelyje yra susidūrę su avarine situacija ar patekę į eismo įvykį.

Tai liudija ir policijos statistika, kurioje – vis daugiau pažeidėjų. 2022 m. už naudojimąsi mobiliaisiais telefonais nubausta per 50 tūkst. vairuotojų, kai, palyginimui, 2021 m. šis skaičius buvo virš 42 tūkst. 2022 m. buvo nustatyti 329 atvejai, kai buvo skirta bauda ir teisės vairuoti transporto priemonę atėmimas.

Tačiau net ne tai svarbiausia. „Jokia bauda neprilygsta tai žalai, kuri gali ištikti asmenį. Nepaisydami Kelių eismo taisyklių ir naudodamiesi mobiliuoju telefonu, kai negalima to daryti, žmonės labai rizikuoja pačiu didžiausiu turtu – sveikata ir gyvybe, ne tik savo, bet ir kitų. Vairuotojo dėmesys turi būti sutelktas tik į vairavimą, o ne į mobiliojo telefono ekraną“, – sako pats kelyje situaciją akylai stebintis Kelių policijos tarnybos viršininkas Vytautas Grašys.

Jis viliasi, kad tokios socialinės iniciatyuvos kaip „NežVairuok!“ padės mažinti eismo įvykių skaičių. „Visada mielai bendradarbiaujame su tais, kurie įgyvendina prasmingus projektus. Pernai matėme, kiek dėmesio sulaukė ši akcija ir, tikimės, bent tie vairuotojai, kurie pateko į šį specialų reidą, susimąsto, ar tikrai verta rizikuoti kelyje ir perduoda šią žinutę ir kitiems vairuojantiems“, – sako V. Grašys.

Primena naudojimosi taisykles

Lietuvos kelių policijos tarnyba primena, kad nuo 2023 m. gegužės 1 d. vairuotojams pasikeitė draudimo naudotis mobiliuoju telefonu rankomis formuluotė Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekse. Vairuojant draudžiama naudotis mobiliuoju telefonu rankomis, išskyrus kelis atvejus.

1. Leidžiama naudotis mobiliojo ryšio priemonėmis rankomis, kai transporto priemonė stovi, tačiau ši išimtis negalioja sustojus spūstyje, prie raudono šviesoforo signalo ar praleidžiant pėsčiuosius ir pan.

2. Telefono imti į rankas vairuojant negalima, jeigu nėra specialios laisvų rankų įrangos, o telefonas turi būti specialiame laikiklyje. Mobiliojo ryšio priemonės valdymas rankomis galimas tik per laisvų rankų įranga.

3. Jeigu laisvų rankų įranga yra įmontuota pačioje transporto priemonėje (ant vairo, multimedijoje), tuomet galima pasinaudoti telefonu vairuojant transporto priemonę.

Vairuotojas paskambinti bendruoju pagalbos telefonu gali tik saugiai sustojęs (variklio išjungimas nebūtinas) ir nedalyvaudamas viešajame eisme.

Pareigūnai sudrausmina pažeidėjus ne tik per tikslinius reidus, bet ir vykdydami kitas priemones nuolat stebi vairuotojus darančius šį nusižengimą, mažinantį jų atidumą keliuose.

Lietuvos kelių policijos tarnyba taip pat primena, kad už draudimo naudotis mobiliuoju telefonu nepaisymą bauda yra gana didelė, o, įkliuvus antrą kartą, gresia teisės vairuoti transporto priemonę atėmimas.

Jeigu vairuodami netinkamai naudojotės mobiliuoju telefonu, Jums gresia bauda nuo 60 iki 90 eurų. Jeigu antrą kartą būsite užfiksuotas darantis tokį pat pažeidimą, galite trims mėnesiams netekti teisės vairuoti transporto priemonės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją