Naujas „Rolls-Royce Phantom“ ir prailgintos versijos „Ghost“ – tiesiai iš karališkų rūmų! Na, gerai, iš Varšuvoje esančios britų aristokratiškų automobilių atstovybės, bet kaip vairavau „Rolls-Royce“ naujos kartos flagmaną „Phantom“ ir prailgintos versijos „Ghost“ nuo Lenkijos sostinės iki Vilniaus prisiminsiu iki gyvenimo pabaigos.

Jau apie anksčiau bandytą „Ghost“ rašiau, kad tai – geriausias automobilis pasaulyje, tik reikia turėti mažiausiai 330 000 eurų. Bet pirmą kartą sėdus prie prabangiausio gamoje „Phantom“ vairo, kitas kelionės automobilis – prailgintos versijos „Ghost“ – pradėjo atrodyti na... na, tiesiog kaip paprasta mašina. Sutikime, skamba kaip erezija.

Bet „Phantom“ – kažkas iš visai kitos keliavimo dimensijos. Tai kažkas gerokai aukščiau ir labiau pakylėto nei tiesiog kelionė automobiliu, kažkur per vidurį tarp prabangiausių automobilių ir privataus reaktyvinio lėktuvo. Ne, tai ne pažangus elektromobilis, neturi jis ir savivaldžio važiavimo režimų. Jam to ir nereikia. Bet čia – net 6,75 litro darbinio tūrio dvylikos cilindrų šilkinio charakterio motoras ir neabejotinai tyliausias visų kada nors bandytų automobilių salonas.

Jis – tai naudojant naują platformą pagamintas aštuntos kartos („Phantom I“ pasirodė dar 1925 m.) „Phantom“ modelis ir antras nuo tada, kai gamintojas įėjo į BMW grupės sudėtį. „Architecture of Luxury“ – taip vadinasi naujoji platforma, kuri yra ir bus naudojama visiems naujiems „Rolls-Royce“ modeliams, įskaitant ir SUV „Cullinan“.

Naudojant šią platformą bus gaminamas ir naujos kartos „Ghost“ – pristatydami naują platformą specialistai iš Gudvudo nepamiršta įgelti bene vieninteliams konkurentams „Bentley“ – „Rolls-Royce“ automobiliai neturės bendraplatformių modelių iš žemesnio rango. Šiandien toks yra dabartinės kartos „Ghost“ – pagamintas naudojant ankstesnės „F01“ kartos 7 serijos BMW platformą.

O su kuo palyginti „Phantom“, man tikrai neaišku. Kad ir kalbant apie impozantišką išvaizdą, kuri nesupainiojama su jokiu kitu automobiliu ir galite neabejoti, kad tikrai būsite visų dėmesio centre. Degalų sąnaudos – nuo 13 l ir daugiau, bet ar tai svarbu? Kaip ir kaina – ji prasideda nuo 433 000 eurų be mokesčių, esamos komplektacijos „Phantom“ kainuoja apie 535 000 eurų, o dar galima ir prailginta versija. Bet jei norite ir, svarbiausia, galite – sveiki atvykę į labiausiai išskirtinių automobilininkų klubą!

Daugiau apie „Rolls-Royce Phantom“ žiūrėkite vaizdo medžiagoje.