Ši įžanga buvo labai taupantiems laiką ir maždaug ties šia eilute iš karto pereinantiems į komentarų skiltį bei ten išdėstantiems, kaip viskas yra iš tiesų. Norintiems sužinoti daugiau, suprantama, bus likusi teksto dalis.

„Renault“ naujienų lietus

Intensyviai savo automobilių gamą atnaujinanti „Renault“ nuo praėjusio rudens į Lietuvą jau atvežė naujus „Espace“, „Kadjar“ ir „Talisman“ modelius (eilėje dar laukia Ženevoje pristatytas „Scenic“), o dabar atėjo metas ir ketvirtosios kartos „Megane“, atstovaujančiam Europoje vienam iš vis dar populiariausių, kompaktiškų automobilių segmentui.

1995 metais „Renault 19“ pakeitęs automobilis puikia pažįstamas ir mūsų šalies vairuotojams – gatvėse rasime ne vieną visų trijų kartų atstovą. Per tuos 21 metus „Megane“ spėjo pabuvoti ir geriausiu Europos automobiliu, ir pirmuoju savo segmento atstovu, gavusiu maksimalų 5 žvaigždučių EuroNCAP įvertinimą už saugumą. Su šiuo automobiliu „Renault“ mums padovanojo tokius dabar įprastus dalykus, kaip beraktės sistemos ar panoraminiai stikliniai stogai.

Nėra abejonių, kad bėgant laikui matysime ir daug ketvirtosios laidos „Megane“, nes automobilis – tikrai labai įdomus. Man asmeniškai jis sukėlė bene daugiausiai teigiamų emocijų iš visų bandytų naujųjų „Renault“ modelių, tačiau vis dar yra ir dėl ko paburbėti.

Tad apie viską iš eilės.
"Renault Megane"

Praktiškas, komfortabilus, išvaizdus, bet erzina

Mūsų bandytas „Renault Megane“ turi „Bose“ įrangos lygį, kuris matuojant hierarchiškai yra aukščiausias iš siūlomų, tik sportiškojo GT versija gali pasigirti dar geresne įranga. Pavadinimas išduoda, kad automobilis aprūpintas kompanijos „Bose“ pagaminta erdvinio garso sistema, kuri savo darbą dirba tikrai neblogai.

Ilgiau pasėdėjus viduje galima įsitikinti, jog šiame įrangos lygyje medžiagos parinktos kokybiškesnės, o nedidelis kiekis pigesnių plastmasių akių pernelyg nedrasko, nes yra prancūziškai subtiliai pamaskuotos.

Paradoksaliai susiklostė situacija, kad dėl neblogos garso izoliacijos ir modernaus dyzelinio variklio salone nesigirdi motoro, tačiau po kurio laiko erzinti ima triukšmaujantis ventiliatorius (reikia tikėtis, kad tai konkretaus automobilio problema).

Malonus rankai vairas, patogios medžiaginių apmušalų kombinuotų su oda sėdynės, o vairuotojo krėslas – dar ir su masažo funkcija. Tik šoninį sėdynių palaikymą tenka supeikti, nes variantai čia du: arba reikia valgyti daugiau, arba važiuoti ramiau. O važiuoti azartiškai norėjosi, bet apie tai vėliau.

Patogiau įsitaisius piloto krėsle į akis krenta tai, kad reikia ne tik valgyti daugiau, bet ir rankas sau kapoti. Taip, taip, nes durelių porankio mygtukai man pozicionuojasi kažkur plaštakos užuomazgoje alkūnės kryptimi, tad belieka įsivaizduoti automobilio ergonomiką testuojančių žmogeliukų kūno sandaros niuansus ir kikenti.
"Renault Megane" bagažinės dydis 434l

Daugiau ergonomikai priekaištų nėra. Tradiciniai „Renault“ automobilio personalizacijos pasiūlymai nudžiugins individualistus – penkias apšvietimo spalvas galima parinkti tiek ekranams (o jie abu 7 colių skersmens ir atrodo dar didesni), tiek įvairiose salono vietose sumontuotiems apšvietimo elementams.

Multimedijos įrangą su „R-Link 2“ sistema, kuri jau pažįstama iš ankstesnių „Renault“ testų“, patogu valdyti vertikaliai suprojektuotame centriniame ekrane, tačiau pati sistema yra tikrai per daug komplikuota. Pirmą kartą ją išvydusiam teks paskirti studijavimui laiko, nes įvairiausių pasirinkimų ir netrumpiausių kelių iki jų yra gerokai daugiau nei galėtų būti.

„R-Link 2“ girtina už praktišką ir gražiai atrodančią 3D navigacijos sistemą bei, vėlgi, tą pačią galimybę individualizuoti parinktis pagal savo įgeidžius.

Apibendrinant galima sakyti, kad automobilio interjeras ganėtinai komfortiškas, o nedidelės erzinančios smulkmenos nublanksta ir prieš praktiškumo aspektą: „Megane“ hečbekas siūlo įspūdingą savo klasėje 434 litrų talpos bagažinę ir labai patogų įsėdimą ant galinės sėdynės pro plačias dureles.

Tiesa, sąžiningumo vardan reikia pažymėti ir tai, kad tokios talpos bagažinėje atsarginio rato nerasite, tik padangos remonto komplektą (Vakarų Europoje vienas po kito pilasi tyrimai, kad vis mažiau žmonių moka pasikeisti prakiurusią padangą). O už tikrą ratą reikia susimokėti 73 eurus.

Taip pat, jeigu jau pageidautina, kad vairuotojas būtų stambesnis, tai norintys patogiai tilpti gale keleiviai turėtų laikytis griežtos dietos. Jie galėtų savo pietus atiduoti vairuotojui. Ir vakarienę.

O apie išvaizdą šį kartą trumpai: visos naujos „Renault“ gamos dizaineriai padirbėjo iš peties. Automobiliai išsiskiria iš kitų, tačiau nešokiruodami, o glostydami akį rafinuotumu ir žengdami koja kojon (o gal net ir puse kojos pirmiau) su modernumu.

Manevringas, dinamiškas ir keliantis apmaudą

Mūsų bandytas „Megane“ komplektuojamas su 1,6 litro darbinio tūrio turbodyzeliniu varikliu, kuris maksimalią 130 AG galią išvysto prie 4000 apsukų per minutę, o labai malonų 1,4 tonos sveriančiam automobiliui 320 Nm maksimalų sukimo momentą pasiekia jau prie 1750 aps./min. Galia priekiniams ratams perduodama per šešių laipsnių mechaninę pavarų dėžę.

Reikia pripažinti, kad „Renault“ šiame automobilyje pavyko užtikrinti puikų pakabos darbą ir subalansuotą važiavimą. „Megane“ labai paklusnus, posūkius gliaudo it riešutus, o greituose vingiuose prilipęs prie žemės gudriai mirksi ir klausia, kada prasidės rimtesni išbandymai.

Važiuoklė saikingai triukšminga, rimtesniems bildesiams išgauti reikalingas mūsų kraštų pavasaris, su savo „mielomis“ palydovėmis nemenkų duobių pavidale.

Vairo mechanizmas – labai tikslus, valdymas vyksta trumpais ir adekvačiai priimamais judesiais. Perjungus į sportinį važiavimo režimą visi pojūčiai dar labiau užaštrėja, bet dėl to automobilis neįgauna jokio perdėto kietumo ar brutalumo požymių – pakaba sureguliuota tiksliame įsivaizduojamame taške, kur susilieja sportas ir komfortas, o ir kėbulo standumas posūkiuose neišgąsdins nė vieno vairuotojo.

Gamintojai tikina, kad su „4Control“ visų keturių vairuojamų ratų sistema automobilio valdymas dar pagerėja: keletu laipsnių pasisukantys galiniai ratai padeda sumažinti apsisukimo laipsnį manevruojant mieste arba padidina stabilumą važiuojant greitkeliu (sukasi ta pačia kryptimi, kaip ir priekiniai, kai važiuojama greičiau nei 80 km/val.). Tačiau ši sistema montuojama tik sportiškajame „Megane GT“, kuriam ir kartelė natūraliai keliama aukščiau.

Bet bala nematė to GT: ir šis, „paprastas“ dyzelinis hečbekas draskosi marškinius ir važiuoja pagirtinai. Ir kaip gi gaila, kad šalia tokių pojūčių deguto šaukštu tampa rankinis pavarų mechanizmas. Sankabos kelias – per ilgas, pavarų svirtis nuo vienos pozicijos iki kitos taip pat įveikia nemažą atstumą ir šitaip, gaištant laiką, atima nemenką dalį azarto.

Gamintojai deklaruoja, kad 100 km/val. greitį šis „Megane“ gali pasiekti lygiai per 10 sekundžių. Tačiau įspūdį kuria tokį, kad galėtų ir greičiau, jeigu tik jam kas leistų.

Taip, labai pasistengus įmanoma viską atlikti greitai, bet išvada paprasta – nepatogu. Tad automobilis mielai būtų sportiškas, tik turi gerą apynasrį.

Palyginus su didesniuoju „Talisman“, šįkart ypatingai didelių skirtumų (na, gal tik išskyrus sportinį režimą) tarp vairavimo režimų, kuriuos leidžia pasirinkti sistema „Multi-Sense“ nesijaučia. „Comfort“ pasirinkimas iškart įjungia vairuotojo sėdynės masažą, „Sport“ režime salono ir ekranų apšvietimas paraudonuoja, o variklis tampa tą paraudonavimą išvydusiu buliuku.
"Renault Megane"

Standartiniame režime automobilis sureguliuotas elgtis neišsišokančiai, o „Eco“ parinktis liepia užsimaukšlinti beretę ir išvažiuoti į sodą, kur galima pretenduoti užfiksuoti gamintojo deklaruojamą pavyzdinį taupumą – 4,3 litro šimtui kilometrų mišriu režimu.

Man per 218 km pavyko pasiekti 5,3 litro vidurkį. Galbūt dėl to, kad dažniausiai rinkausi personalinį režimą, kuriame galima atskirai susiderinti visas sistemas sau tinkamiausiais nustatymais.

Kas labiausiai patiko: Gyvas, įdomus ir patogus kasdienai automobilis.

Kas labiausiai nepatiko: Tokiam charakteriui reikėtų kitokios pavarų dėžės. Arba pavarų dėžei kitokio charakterio.

Papildomos pastabos

1. Bandytojo „Renault Megane dCi 130 Bose“ kaina Lietuvoje prasideda nuo 22760 eurų. Pigiausios komplektacijos šiuo metu siūloma „Energy TCe 100 Life“ versija su 100 AG benzininiu varikliu kainuoja 15210 eurų. Bus labai įdomu išbandyti sportiškąją GT versiją, bet ji ir kainuos nuo 24700 eurų.

2. „Bose“ įrangoje yra Aktyvi avarinio stabdymo sistema, Aktyvi pastovaus greičio palaikymo sistema, „Multi-Sense“ vairavimo režimų ketimo sistema, 7 colių skersmens ekranai prietaisų skydelyje ir centrinėje konsolėje (čia galima papildomai užsakyti 8,7 colių, bet dėl patogaus pozicionavimo visiškai pakanka ir mažesnio), automobilio statymo pagalbos sistema, eismo juostos sekimo sistema, kelių ženklų atpažinimo sistema su greičio ribojimo perspėjimo funkcija, aklosios zonos stebėijimo sistema, LED dienos šviesos tiek priekiniuose, tiek galiniuose žibintuose, šildomas odinis vairas, vairuotojo sėdynė su masažo funkcija ir 17 colių skersmens ratlankiai.

3. Vėl važiuoju „Renault“, tad ir vėl reikia pagirti įspėjimo apie saugų atstumą sistemą, kuri prietaisų skydelyje pastoviai rodo, kiek sekundžių užtruktų važiavimas iki kliūties priešais, jeigu ji stovėtų. Labai gera pedagoginė priemonė nepatyrusiems ar nutrūktgalviškiems vairuotojams, ypač pamatyti tiems, kurių galvose įsivaizduojamas „pakankamai saugus atstumas“ ekrane konvertuojamas į 0,9 sekundės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)