Laikosi atokiau

Buvęs lenktynininkas Darius Jonušis neslepia, kad nuo kai kurių automobilių stengiasi laikytis kuo toliau – tai automobiliai, kurių netvarkingi amortizatoriai.

D. Jonušis teigia pastebintis, kurių automobilių amortizatoriai jau pavargę ir išvydus tokią mašiną pataria pristabdyti bei laikytis saugaus atstumo.

„Gal tai mano sportinė patirtis daro savo, bet aš pastebiu, kad nemažai važiuojančių automobilių yra su labai prastos būklės amortizatoriais. Žiemą gal tai nelabai matosi, nes tuomet mažesnis greitis. Aš sugebu identifikuoti, ar priekyje važiuojančio automobilio amortizatoriai dar gyvi. Kartais visa mašina linguoja, o vairuotojas lekia dar ir greitį viršydamas. Tai iš tikro yra pražūtis.

Gal šiuo klausimu žmonėms trūksta žinių? Jei priekyje važiuoja mašina ir pradeda linguoti, tai reikia ypatingai saugotis, nes yra tikimybė, kad jos vairuotojas nesuvaldys. Juk amortizatoriai skirti ne tam, kad mašina minkštai važiuotų. Amortizatoriai skirti tam, kad automobilis gerai stovėtų ant kelio. Prasta amortizatorių būklė prie ženkliai mažesnio greičio sąlygoja kontrolės praradimą“, – konstatuoja D. Jonušis.
Darius Jonušis

Kada susirūpinti?

Servisų tinklo „Gerautus“ Kauno serviso vadovas Andrius Miciūnas, kad amortizatoriai turi būti keičiami pagal tam tikrą nustatytą intervalą.

„Pirmiausia patys gamintojai rekomenduoja, kada reikia keisti amortizatorius. Būna ir patys žmonės, kurie labiau prižiūri automobilį, teiraujasi specialistų apie amortizatorių būklę. Specialistas nustato, ar amortizatoriai dar nesusidėvėję. Reikia pripažinti, kad yra žmonių, kurie važiuoja tol, kol automobilis dar kažkiek važiuoja. Būna, kad atvažiuoja su visiškai išlūžusiais amortizatoriais. Tada jau nėra kitos išeities, kaip amortizatorius keisti“, – sako A. Miciūnas.

Specialistas sako, kad pirmiausia reikėtų sunerimti išgirdus neįprastus garsus.

„Bloga amortizatorių būklė pasireiškia įvairiais požymiais. Gali girdėtis dunksėjimas. Šis garsas labiausiai girdimas važiuojant per kelio nelygumus. Reikia žinoti, kad amortizatorius yra labai svarbi automobilio detalė, kuri lemia automobilio stabdymo kelią ir automobilio stabilumą“, – sako A. Miciūnas.
Automobilio amortizatorius

Specialistas skaičiuoja, kad vidutinės klasės automobiliui pakeisti vienos ašies amortizatorius su darbu kainuoja apie 100 eurų.

„Rekomenduojama iškart keisti abu vienos ašies amortizatorius. Vieno amortizatoriaus nerekomenduojama keisti, nes abu amortizatoriai turi dirbti vienodai“, – teigia A. Misiūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)