Neaktualu

Kelių eismo taisyklės (KET) galioja visiems. Tarp jų – ir taksi automobiliams. Taksi vairuotojas rizikuoja gauti baudą, jeigu automobilyje vaika vežami ne pagal KET reikalavimus, kuriuose nurodoma, jog visi vaikai iki 135 cm ūgio turi būti vežami naudojant tik specialias jų ūgiui ir svoriui pritaikytas saugos sistemas (kėdutes), kaip to reikalauja bendros Europos Sąjungos taisyklės.

Bauda už šių taisyklių nesilaikymą siekia nuo 29 iki 87 eurų. Žinoma, bauda yra niekis, palyginus su tuo, kas gresia vaikui avarijos atveju.

Tačiau, panašu, kad tėvai nesibaimina vežti vaikų ne specialiose kėdutėse naudojantis taksi paslaugomis. Tokią išvadą galima daryti išklausius Taksi paslaugų teikėjų asociacijos vadovo Ričardo Kriukovo.

„Papildomai tokia paslauga daugumą atvejų nieko nekainuoja, tačiau tokiu atveju reikia ieškoti mašinos, kuriose yra integruotos kėdutės vaikams. Pavyzdžiui mūsų įmonėje dar ir ofise yra viena kėdutė, kurią galima naudoti. Tačiau važiuojant trumpus atstumus neapsimoka važiuoti į ofisą paimti kėdutę ir važiuoti į iškvietimą. Susidaro daug kilometrų“, – sako R. Kriukovas.

Taksi įmonės vadovas neslepia, kad apskritai toks klausimas iškyla itin retai.

„Pastaruoju metu labai senai girdėjau, kad klientai prašytų kėdutės. Gal prieš dvejus metus teko girdėti tokį atvejį“, – DELFI teigė R. Kriukovas.

Gauti kėdutes įmanoma, bet sudėtinga

Pastaruoju metu populiarėja ir automobilių mainų bei trumpalaikės nuomos paslaugos.

„Pas mus yra automobiliai su vaikiškomis kėdutėmis. Iki šios dienos tai buvo „Mini Countryman“ automobiliai. Tai didesnis automobilis. Mes žiūrėjome saugumo parametrus, erdvės automobilyje parametrus, kad šeimai keliaujant su vaiku greičiausiai reikalingas didesnis automobilis ir greičiausiai ilgesnei kelionei. Todėl buvo pasirinktas šis automobilis“, – DELFI teigė automobilių nuomos „CityBee“ rinkodaros vadovas Lukas Yla.

Automobilį su vaikška kėdute galima pasirinkti naudojantis internetine programėle. Tiesa, Vilniuje yra tik vienas automobilis su vaikiška kėdute, o ateityje „Mini“ pakeis „Fiat 500x“ mašinos.

Kiek kitokia situacija su Vilniuje veikiančia pavežėjimo paslauga „Uber“.

„Nemažai miestų pradėjome teikti „UberFAMILY“ paslaugą, leidžiančią pakeleiviams užsisakyti automobilius su kėdute vaikams. Kol kas ši paslauga neteikiama Vilniuje, nors dalis partnerių-vairuotojų jau šiuo metu turi kėdutes vaikams tam, kad jauni tėvai taip pat galėtų naudotis „Uber“. Kelionė automobiliais su kėdute vaikams kainuoja tiek pat, kiek ir įprasta kelionė“, – sako Vytautas Černiauskas, „Uber“ operacijų ir logistikos vadovas Lietuvoje.

Tad keliaujantiems tėvams su vaikais belieka apsišarvuoti kantrybe arba patiems spausti važiavimo paslaugas teikiančias įmones atsižvelgti į taisykles ir jų atžalų saugumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)