Trečiadienio rytą snygis prasidėjo Žemaitijoje, tačiau iki pietų jis turėtų apimti ir visą Lietuvą. Kaunas pirmųjų snaigių sulauks dar apie 10-11 valandą, o po geros valandos, apie 12-13 val., sniegas pasieks ir sostinę. Snygis prognozuojamas visą dieną, o Kaune ir Vilniuje snigti turėtų iki pat ketvirtadienio ryto.

Mato daugiau pavojų

Egidijus Steponavičius, Vilniaus gatves prižiūrinčios „Grindos“ atstovas, pasakojo, kad didesnė blogybė nei laukiantis sniegas yra tai, kad visą Lietuvą diena anksčiau nuplovęs lietus nuo kelių ir gatvių nuplovė ir druskos tirpalą. Tai reiškia, kad spustelėjęs šaltukas gali suformuoti plonytį ledo sluoksnį.

„Planuojame netrukus pradėti prevencinį druskų barstymą, kad paskui, kai pradės šalti ir snigti, ant gatvių paviršiaus nesusiformuotų plikledis“, – sakė E. Steponavičius.

Analogiška situacija laukia ir visoje Lietuvoje, todėl budresniems reikia būti tiems, kurie važiuos mažesnio intensyvumo gatvėmis, rajoniniais keliais. Rajonuose, pranešė valstybinius šalies kelius prižiūrinti „Kelių priežiūra“, netrūksta kelių, padengtų prispausto ar pažliugusio sniego sluoksniu, juose susidariusios provėžos, slidu, todėl vairuotojai neturėtų pernelyg atsipalaiduoti.

Vairuoja neatsargiai

DELFI primena, kad prieš porą savaičių dėl gausaus snygio Kelių policijos pareigūnai užfiksavo apie 250 eismo įvykių per parą, be to, buvo gauta apie 750 pranešimų apie incidentus keliuose.

Marija Kazanovič, Lietuvos Kelių policijos tarnybos (LKPT) vyresnioji specialistė, LRT komentavo, kad dauguma eismo įvykių nutinka dėl to, kad vairuotojai neteisingai, neatsargiai ir neatsakingai manevruoja kelyje, be to, nepasirenka saugaus važiavimo greičio. Specialistė priminė, kad saugus greitis esant sudėtingoms važiavimo sąlygoms dažnai gali būti mažesnis nei leistinas, nurodytas kelio ženkluose.

Be to, M. Kazanovič atkreipė dėmesį, kad kas šeštas eismo įvykyje dalyvavęs vairuotojas neturėjo 2 metų vairavimo stažo. Pasak jos, vertinant avarijų padarinius, didmiesčiuose užfiksuota daugiau smulkių eismo įvykių.

„Didmiesčiuose vairuotojai daugiau laiko praleidžia spūstyse ir atsitrenkia į priešais važiuojančius automobilius. Taip pat nesilaikoma pirmenybės sankryžose reikalavimų, sukant į kairę nepraleidžiami pagrindiniu keliu važiuojantys vairuotojai. Užmiesčio keliuose daugiausiai nuslydimų ir nuvažiavimų iš eismo juostos dėl nepasirinkto saugaus važiavimo greičio“, – pasakojo M. Kazanovič.

Kur patikrinti eismo sąlygas

Valstybiniai keliai skirstomi į tris priežiūros lygius. Pagrindiniai, kur eismas intensyviausias, prižiūrimi visą parą. Krašto keliai valomi ir barstomi nuo ankstyvo ryto iki vėlyvo vakaro, rajoniniai keliai barstomi įdienojus.

Visgi pasitikrinti kelio, kuriuo teks važiuoti, būklę galima eismo informacijos portale „Eismoinfo.lt“. Šiame nurodoma, kokia kelio danga, koks sukibimo su ja koeficientas, o esančios eismo kameros rodo ir tai, koks kelias laukia – šlapias, apsnigtas, su provėžomis ar pan.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)