„Kelių policijos duomenys rodo, kad žinučių rašymas, kalbėjimas mobiliuoju nenaudojant laisvų rankų įrangos, naršymas sėdint prie vairo ne tik neslopsta, bet ir įgauna pagreitį. Tai rodo tokie atvejai, kai atsitrenkiama į priekyje važiuojančią transporto priemonę, darant posūkį, nepastebima einančio pėsčiojo. Nors tikslios statistikos, kiek iš tikrųjų tokių eismo įvykių įvyksta būtent dėl užsižiūrėjimo į išmaniųjų prietaisų ekranus, neturime, iš praktikos galiu pasakyti, kad jų tikrai nemažai. Skaudu, kai per tokius įvykius nukenčia ir nepilnamečiai“, – teigė Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Vytautas Grašys.

Anot jo, nuo nesaugaus elgesio vairuotojų neatbaido net baudos, kurios šiuo metu siekia nuo 60 iki 90 eurų. Policija praėjusiais metais nustatė daugiau nei 20 tūkst. atvejų, kai vairuotojai, vairuodami, naudojosi mobiliojo ryšio priemonėmis. Tai beveik 9 proc. daugiau atvejų nei 2017-aisiais.

Policijos pareigūnai visoje šalyje dvi savaites (kovo 11–23 d.) vykdys prevencines priemones, skirtas vairuotojų mobiliojo ryšio priemonių naudojimo ir vairuotojų veiklos, nesusijusios su vairavimu, kontrolei. „Moterų ralio“ dalyvės kviečia visus vairuotojus būti sąmoningais ir netoleruoti draudžiamo elgesio prie vairo ne tik policijos vykdomų priemonių metu, bet ir joms pasibaigus.

„Moteris ar vyras prie vairo laiko telefoną prie ausies, o galinėje sėdynėje sėdi vaikas. Man toks vaizdas – pats skaudžiausias. Negana to, kad pažeidžiamos Kelių eismo taisyklės, bet dar ir rizikuojama pačių mažiausiųjų gyvybe. Visgi pamatę pažeidimą jei ir supykstame kelioms sekundėms, tuo mūsų nepakantumas ir baigiasi. Nusprendėme nebetylėti ir šiemet „Moterų ralis“ vyks akcentuojant saugų mobiliojo ryšio priemonių naudojimą vairuojant“, – sakė viena iš renginio organizatorių Neringa Simson.

Laukia mokymai

N.Simson teigimu, apie akciją bus informuotos buvusios ir jau užsiregistravusios „Moterų ralio“ dalyvės. Ralio naujokės praktinių mokymų metu bus supažindintos, kokius padarinius gali sukelti net ir kelių sekundžių dėmesio atitraukimas nuo kelio. Moterims bus priminta, kaip saugiai naudotis išmaniaisiais prietaisais vairuojant.

Kelių policijos duomenimis, trys pagrindinės dažniausiai pasitaikančių eismo įvykių priežastys yra nesaugus važiavimo greitis, laiku nepastebėti pėstieji, nukrypimas nuo kelio juostos.

„Jei vairuotojas naršo ar rašo žinutes, kelioms sekundėms jo dėmesys atitrūksta nuo to, kas vyksta kelyje ir to užtenka įvykti nelaimei“, – primena Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas V.Grašys.

Kelių eismo taisyklėse nurodoma, kad motorinių transporto priemonių vairuotojams draudžiama naudotis mobiliojo ryšio priemonėmis, jeigu jomis naudojamasi rankomis, išskyrus tuos atvejus, kai stovinčios transporto priemonės variklis yra išjungtas. Tai reiškia, kad rašyti žinutes, kalbėti telefonu, naršyti internete ir kitaip naudotis mobiliojo ryšio priemone rankomis galima tik saugiai sustojus leistinoje vietoje ir išjungus vairuojamos transporto priemonės variklį.

Kelių eismo taisyklėse aiškiai reglamentuota ir tai, kad pėstieji, prieš įžengdami į važiuojamąją kelio dalį ir eidami ja, turi vengti bet kokių veiksmų, kurie atitrauktų jų dėmesį nuo aplinkos ir eismo situacijos, įskaitant ir naudojimąsi mobiliojo ryšio priemonėmis. Nusižengus, numatoma bauda nuo 10 iki 12 eurų.

Renginio dalyvės 2018 metais pasirašė „Moterų ralio“ saugaus elgesio kelyje deklaraciją, kurią sudaro dešimt „auksinių“ taisyklių, paskelbtų Tarptautinės automobilių federacijos (FIA) „Action for Road Safety“ programoje. Septintoji taisyklė skelbia: „Vairuodama nesinaudoju mobiliojo ryšio priemonėmis“.

„Moterų ralis“ vyks balandžio 27 d., šeštadienį.

10 taisyklių

  1. Visada segiu saugos diržą: ir vairuodama, ir būdama keleive.
  2. Gerbiu Kelių eismo taisykles – jos sukurtos apsaugoti mus.
  3. Rūpindamasi savo ir kitų saugumu, visada važiuoju tik saugiu greičiu.
  4. Reguliariai tikrinu automobilio padangų būklę, oro slėgį, nepamirštu atsarginės padangos.
  5. Niekada nevairuoju apsvaigusi nuo alkoholio ar kitų psichiką veikiančių medžiagų.
  6. Vaikus (žemesnius kaip 135 cm) prisegu jiems pritaikytomis prisegimo sistemomis, t. y. naudoju specialią saugos sėdynę.
  7. Vairuodama nesinaudoju mobiliojo ryšio priemonėmis.
  8. Jei esu pavargusi ar jaučiuosi mieguistai, visuomet sustoju pailsėti.
  9. Vairuodama dviratę transporto priemonę, visada užsidedu ir užsisegu saugos šalmą.
  10. Kelyje stengiuosi būti mandagi ir atidi kitiems eismo dalyviams.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)