Ekologiškas vairavimas yra sąvoka, apibūdinanti energiją taupantį transporto priemonės naudojimą. Tai paprastas būdas vartoti mažiau degalų, įveikiant tokį pat atstumą.

Per pastaruosius dešimtmečius automobilių variklių technologijos ir kokybė labai pagerėjo. Deja, vairuotojai savo vairavimo stiliaus nepakeitė. Pastaruoju metu skatinama tokia vairavimo kultūra, kuri atitinka šiuolaikinius automobilių variklių techninius duomenis ir leidžia kur kas veiksmingiau juos išnaudoti. Ekologiškas vairavimas mažina šiltnamio efektą, leidžia taupyti degalus ir jaustis saugiau bei patogiau.

Yra kelios pagrindinės ekologiško vairavimo taisyklės. Jų laikydamiesi saugosime gamtą, išteklius, savo ir aplinkinių sveikatą. Taupaus vairavimo įgūdžiams susiformuoti reikia ir praktikos, ir kvalifikuotų specialistų patarimų.

Pagrindinės taisyklės

Numatyti eismo srautus. Kiek įmanoma stebėti transporto srautus. Pakliuvus į spūstį išlaikyti tinkamą atstumą nuo kitų transporto priemonių. Tinkamą atstumą apibrėžia galimybė veikti, o ne tik reaguoti. Tai suteikia veiksmų laisvę ir leidžia išnaudoti automobilio inerciją. Jei laikomasi didesnio atstumo nuo priekyje važiuojančio automobilio, spūstyje būna lengviau palaikyti pastovų greitį.

Palaikyti pastovų greitį esant mažoms variklio apsukoms. Tai tolygus važiavimas, kai mažoms variklio apsukoms pasirenkama kiek įmanoma aukštesnė pavara.

Perjungti pavaras anksčiau. Aukštesnę pavarą reikėtų perjungti tuomet, kai apsukos pasiekia 2000 aps./min. ribą. Žinoma, būtina atsižvelgti į eismo sąlygas, saugumą ir automobilio technines savybes.

Bent kartą per mėnesį arba prieš važiuojant dideliu greičiu patikrinti padangų slėgį. Žemas padangų slėgis mažina vairavimo saugumą ir didina sudeginamo kuro kiekį.

Išjungti nenaudojamus prietaisus, nes papildomai energijai reikia daugiau degalų. Visiems prietaisams, esantiems automobilyje, pavyzdžiui, oro kondicionieriui ar elektriniams įrenginiams, reikia papildomos energijos, todėl suvartojama daugiau degalų. Kai šie prietaisai nereikalingi, juos reikėtų išjungti.

Rinktis mažos emisijos automobilį. Degalus pradedame taupyti pirmiausia pasirinkdami žemos CO2 emisijos automobilį. Pavyzdžiui, dyzeliniuose automobiliuose turėtų būti įrengtas kietųjų dalelių filtras.

Vengti trumpų kelionių automobiliu. Važiuojant nedidelius atstumus variklis nespėja pasiekti optimalios veikimo temperatūros, todėl greičiau susidėvi. Be to, šaltas variklis į orą išmeta kur kas daugiau kenksmingų dujų.

Pradėti važiuoti iškart, kai tik užvedamas automobilis.

Išjungti variklį, kai stovima ilgiau nei 20 sek.

Važiuojant didesniu greičiu uždaryti langus. Atviri langai didina dinaminį pasipriešinimą ir papildomai eikvoja kurą.

Esant galimybei rinktis alternatyvias transporto priemones.

Nauji vairavimo egzamino nuostatai

Europos Sąjungoje ekologiškas vairavimas nėra naujiena – jau dešimtmetį vairuotojai skatinami taupyti degalus ir saugoti aplinką. 2012 m. rudenį Europos Komisija patvirtino direktyvą, kuri vairavimo egzaminų reikalavimus papildė ekologiško ir ekonomiško vairavimo principais. Naujos taisyklės nurodo, kad vairuotojai turi vairuoti saugiai, mažindami degalų sąnaudas ir išmetamųjų dujų kiekį įsibėgėjant, važiuojant į įkalnę ir nuokalnę, lėtėjant ir perjungiant pavaras. 2013 m. Lietuvos vairavimo instruktoriai taip pat turėjo ugdyti ekologiško vairavimo įgūdžius, nes nuo šių metų šis punktas įtrauktas į vairavimo egzaminą.

Tausojamojo vairavimo privalumai

Degalų sąnaudos ir klimato apsauga. Išmokus ekologiškai vairuoti iškart deginama apie 20 proc. mažiau degalų, o per ilgą laiką sutaupoma apie 5 proc. Europos klimato kaitos programos atstovai apskaičiavo, kad 2010 m. laikantis ekologiško vairavimo principų išmetamųjų dujų emisija sumažėjo apie 50 mln. tonų ir tai padėjo sutaupyti apie 20 mlrd. eurų (apie 69 mlrd. Lt).

Aplinka ir sveikata. Ekologiškas vairavimas mažina transporto priemonių keliamą triukšmą ir oro taršą. 4000 aps./min. greičiu veikiančio variklio sukeliamas triukšmas prilygsta 32 variklių, veikiančių 2000 aps./min. režimu skleidžiamam garsui. Taigi ekologiškas vairavimas sprendžia vieną opiausių didmiesčių problemų – gerokai mažina triukšmą.

Išlaidos ir saugumas. Teigiama, kad ekologiškas vairavimas mažina ne tik degalų sąnaudas, bet ir automobilio priežiūros išlaidas. Naujojo vairavimo kultūra skatina nuolat palaikyti pastovų greitį, važiuoti lėčiau ir vengti pavojingų lenkimo manevrų. Tai padeda išvengti streso ir leidžia jaustis kelyje saugiau. Viena Vokietijos transporto bendrovė, darbuotojams organizavusi ekologiško vairavimo mokymus, per 11 mėn. kuro sąnaudas sumažino 6 proc., o išlaidas dėl keliuose patirtų avarijų – net 25 proc.

10 patarimų, kaip vairuoti ekologiškai

Prižiūrėti automobilį ir reguliariai tikrinti tepalo lygį.
Kas mėnesį patikrinti padangų oro slėgį.
Nevežioti automobilio bagažinėje ar ant galinės sėdynės nereikalingų sunkių daiktų.
Važiuojant dideliu greičiu uždaryti langus ir nuimti tuščią stogo bagažinę.
Oro kondicionierių naudoti tik tada, kai būtina.
Užvedus variklį pradėti važiuoti iškart, o sustojus ilgiau nei 20 sek. automobilį užgesinti.
Pasirinkus tinkamą greitį važiuoti tolygiai.
Didinant greitį pavaras perjungti kuo anksčiau.
Įvertinti transporto srautus.
Kai automobilis nenaudojamas (pavyzdžiui, per atostogas), dalytis juo su kitais.