Panevėžio apskrities policija primena vairuotojams, kad gyvenvietėse transporto priemonės privalo važiuoti ne didesniu nei 50 km/val. greičiu, bet, esant skirtingoms važiavimo sąlygoms, nurodytas greitis ne visada būna saugus. Jei kelio danga šlapia, tamsu, lyja lietus, tai leistiną 50 km/val. važiavimo greitį reikėtų sumažinti, kad, iškilus kliūčiai, vairuotojas spėtų sustabdyti automobilį ir išvengtų susidūrimo su kitu automobiliu, dviračiu ar neužvažiuotų ant pėsčiųjų (KET 127 punkto reikalavimas).

Nuo lapkričio 1 dienos mažėja važiavimo greitis automagistralėse. Įsimintina, kad iki kovo 31 dienos lengvaisiais automobiliais privaloma važiuoti ne didesniu nei 110 km/val. greičiu (KET 131.1 p.).

Būtina pasirinkti saugų atstumą iki priekyje važiuojančio automobilio. Reikia būti draugiškiems, paslaugiems šalia esantiems eismo dalyviams. Vairuotojai privalo saugoti pėsčiuosius, ypač tuos, kurie į kitą gatvės pusę eina pėsčiųjų perėja.

Vairuotojų pareiga pėstiesiems – sustoti praleisti pėsčiųjų, einančių per pėsčiųjų perėją (KET 28-30 p.), išvažiuojant iš teritorijų ar įvažiuojant į jas, praleisti pėsčiuosius, kurių judėjimo kryptį kertama (KET 27 p.). Itin budriems reikia būti važiuojant per šviesoforu reguliuojamas sankryžas, kur dar yra papildoma lentelė, leidžianti sukti į dešinę: nepamirština, kad šviečiant draudžiamam šviesoforo signalui, privaloma sustoti ir tik įsitikinę, kad netrukdoma kitiems eismo dalyviams, galima tęsti manevrą į dešinę šviečiant draudžiamam šviesoforo signalui (KET 76 p.).

Pėstieji taip pat turi būti atidūs, saugoti save. Atsargiai pėsčiųjų perėja reikia eiti į kitą gatvės pusę net ir tada, kai pėstiesiems leidžia eiti žalias šviesoforo signalas. Būtina apsidairyti ir įsitikinti, kad kitą gatvės pusę bus pasiekiama saugiai. Bet to, prieš įžengdami į važiuojamąją dalį, pėstieji turi įsitikinti, kad netrukdys transporto priemonėms (KET 44 p.).

Prieš įžengiant į važiuojamąją dalį, būtinai pažvelgti į kairę, nuo gatvės vidurio eismą stebėti iš dešinės pusės. Einant vakare, reikalingas atšvaitas dešinėje pusėje, kad vairuotojai iš toliau pastebėtų. Atšvaitą prisegti galima ne tik prie rūbų, bet ir prie rankinės rankenos.

Saugaus eismo pagrindų būtina mokyti ir mažuosius. Su vaikais ne tik reikia kalbėti, bet ir deramu pavyzdžiu ugdyti saugius ir drausmingus eismo dalyvius. Suaugusiųjų pareiga – patikrinti, ar vaikučiai prie drabužių, kuprinių turi prisegtus atšvaitus. Išleidžiant vaikus iš namų, reikia įsitikinti, kad būtų padaryta viskas vaikui gatvėje jaustis saugiam.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)