„ERGO Lietuva“ žalų administravimo skyriaus vadovo Nerijaus Giedraičio teigimu, tyrimo rezultatai atskleidė, kad susikaupę vairuoja ir jokia pašaline veikla neužsiima tik 7 proc. gyventojų. „Žalų statistika atspindi, kad didžioji dalis eismo įvykių kyla dėl vairuotojų išsiblaškymo. Tai, kad daugiau kaip 90 proc. vairuotojų vairuodami užsiima pašaline veikla, kelia nerimą, kadangi bet koks dėmesio blaškymas ženkliai padidina tikimybę sukelti eismo įvykį“, – teigė N. Giedraitis.

Apklausos rezultatai atskleidė, kad nors vairuodami telefonu kalba ir trumpąsias žinutes rašo gana didelė vairuotojų dalis (daugiau nei 40 proc.), tačiau tai nėra dažniausia pašalinė veikla, kuria užsiima vairuotojai. Beveik visi vairuotojai vairuodami geria gėrimus (93 proc.) ir ieško nukritusių daiktų (90 proc.), didelė jų dalis vairuodami valo automobilio salono dėmes (71 proc.) ir užkandžiauja (55 proc.). Tyrimo duomenimis, maždaug kas trečias vairuotojas (35 proc.) vairuodamas spėja nusivalyti automobilių stiklus, beveik ketvirtadalis jų (26 proc.) – rūko.

Tačiau pašalinių veiklų sąrašas neapsiriboja vien tradicinėmis veiklomis. Lietuviai vairuodami taip pat valosi akinius (12 proc.), skaito laikraščius ar žurnalus (9 proc.) 7 proc. vairuojančių moterų dažosi bei beveik 1 proc. jų lakuojasi nagus. Vairuodami gyventojai taip pat spėja ir nusivalyti batus (2 proc.), mokytis (1 proc.), taip pat pasitaiko, kad vairuodami naudojasi kompiuteriu, į akis dedasi kontaktinius lęšius, siuva sagą.

Draudimo bendrovės atstovo teigimu, vairuotojai dažniausiai prisipažįsta, kad eismo įvykį sukėlė dėl to, kad ieškojo kokio nors daikto. „Dėl pašalinės veiklos vairuotojai dažniausiai nespėja laiku sustabdyti ir atsitrenkia į kitą automobilį ar į stulpą, taip pat pasitaiko atvejų, kuomet nespėja suvaldyti automobilio ir nuvažiuoja nuo kelio. Vidutiniškai patirtų žalų dydis tokių eismo įvykių metu siekia 3-4 tūkst. Lt“, – teigė N. Giedraitis.

Vairuotojai apklausti šių metų gruodžio pirmą savaitę. Apklausoje dalyvavo 508 vairuotojai iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, rajono centrų bei kitų gyvenviečių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)