„Saugumas priklauso ir nuo automobilio išorės švaros. Nešvarūs žibintai ar langai sumažina matomumą ir regos lauką, o tai gali padidinti reakcijos laiką susidūrus su pavojumi kelyje. Blogas matomumas yra dažna rimtas pasekmes turinčių priešakinių susidūrimų priežastis“, – aiškina „Renault“ vairavimo mokyklos direktorius Zbigniewas Weselis.

Automobilis su gerai veikiančiais žibintais yra matomas kelyje iš didesnio atstumo netgi saulėtą dieną. Po sutemų, važiuojant tuneliu ar blogu oru žibintai ne tik padeda pamatyti potencialius pavojus kelyje, bet ir leidžia kitiems eismo dalyviams anksčiau pastebėti atvažiuojantį automobilį.

„Vairuotojai turėtų nuvalyti žibintus ne tik tada, kai lyja ar sninga – jie apsineša purvu net važiuojant sausu ir palyginus švariu paviršiumi, vien tik dulkės gali sumažinti skleidžiamos šviesos kiekį keliais procentais“, – tvirtina „Renault“ vairavimo mokyklos instruktoriai.

Plaunant automobilį reikia skirti dėmesio tiek priekiniams, tiek galiniams žibintams. Didesnį vairuotojo ir jo keleivių saugumą užtikrinti padeda ne tik žibintų, bet ir priekinio stiklo valymas. Tai turėtų būti vienas pagrindinių dalykų ruošiant automobilį kelionei – toks pat svarbus, kaip ir žibintų veikimo patikrinimas ar tinkamas veidrodėlių susireguliavimas. Nešvarumai išsklaido arba atspindi šviesą, sklindančią per stiklą, o purvas gali netgi jį subraižyti. Reikia pažymėti, kad susipurvina ne tik išorinė priekinio stiklo dalis – jis turėtų būti valomas ir iš automobilio vidaus, ką vairuotojai dažnai pamiršta.

Svarbu nepamiršti, kad vairuotojai turėtų rūpintis ne tik žibintų bei priekinio stiklo, bet ir kitų automobilio dalių švara. Remiantis Kelių eismo taisyklėmis, vairuotojai gali būti nubausti už neįskaitomus transporto priemonės valstybinio numerio ženklus, atsakomybė už tokius pažeidimus numatyta Administracinių teisės pažeidimų kodekse.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją