Sostinėje jau pradėti įgyvendinti pakeitimai, kurie, anot Vilniaus miesto savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ Eismo valdymo skyriaus vadovo Roberto Markovskio, yra svarbūs siekiant didinti visų eismo dalyvių saugumą.

Savivaldybės atstovas paaiškino, kad, vadovaujantis Europos Sąjungos direktyvomis ir siekiant užtikrinti eismo dalyvių saugumą, lentelių su žaliomis rodyklėmis, leidžiančių sukti į dešinę esant raudonam šviesoforo signalui, iki 2020 m. turi nebelikti visose Europos Sąjungos šalyse.

Jau nukabinamos

Jau iki spalio vidurio Vilniaus mieste iš daugiau nei 120 šviesoforais reguliuojamų sankryžų su papildomomis žalios rodyklės lentelėmis liko apie 80 sankryžų. Vilniaus miesto savivaldybės atstovas aiškino, kad papildomų lentelių su žalia rodykle demontavimas vykdomas palaipsniui, atsižvelgiant į mažiausią įtaką transporto srautų laidumui.

Specialistas įvardijo, kad Ukmergės–G. Vilko g., Pilaitės pr.–V. Pociūno, Ukmergės–Perkūnkiemio g., Žalgirio–Linkmenų g., Rinkinės–Šeimyniškių g., S. Batoro–Pergalės–Pramonės g., Ukmergės–Fabijoniškių g., Kauno–Žemaitės–Naugarduko g. ir kitose intensyvaus transporto eismo judėjimo gatvėse demontuotas lenteles jau pakeitė šviesoforai arba papildomos šviesoforų sekcijos, reguliuojančios posūkius į dešinę.

Šviesoforas

Panaikinus papildomas lenteles, pakeistas eismo organizavimas ir šviesoforų reguliavimas Dariaus ir Girėno–Šaltkalvių–Kapsų g., Antakalnio–Žolyno g., Rygos–Taikos g. ir kitose intensyvaus pėsčiųjų judėjimo sankryžose.

Kitose miesto vietose įdiegti ir kiek kitokie sprendimai. Dar vasaros viduryje Susisiekimo ministerija paskelbė, kad siekiant užtikrinti pėsčiųjų saugumą bus ne tik nukabinamos lentelės, leidžiančios vairuotojams sukti į dešinę degant raudonam šviesoforo signalui, bet ir keičiama pėsčiųjų judėjimo tvarka.

Keičiant judėjimo tvarką buvo numatyta, kad žalias šviesoforo signalas pėstiesiems uždegamas anksčiau, taip suteikiama jiems pirmenybė ir didinamas jų matomumas, baigia degti irgi anksčiau, kad į dešinę sukantys transporto priemonių vairuotojai dalį laiko galėtų tai daryti nepraleisdami pėsčiųjų. Toks šviesoforų reguliavimas jau veikia Laisvės g.–Pilaitės pr., Savanorių pr.–Vilkpėdės g., Kalvarijų–Kareivių–Ozo g. sankryžose.

Keičiamos ir Kelių eismo taisyklės

Tiesa, nuimamos papildomos lentelės su žaliomis rodyklėmis nėra vienintelis pakeitimas. Nuo lapkričio 1-osios keisis ir judėjimo sankryžose tvarka. Nors lentelių nebeliks, vairuotojai sukdami į dešinę galės pasinaudoti nauja taisykle.

„Nuo 2019 m. lapkričio 1 d. atsisakoma KET 75 punkto, kuris papildomos sekcijos rodyklės kryptimi leisdavo važiuoti tik įsijungus šios sekcijos signalui. Įrengus šviesoforą su papildoma sekcija į dešinę, kai pagrindinis žalias šviesoforo signalas – žalias skritulio formos signalas, nedegant papildomai sekcijai į dešinę, būtų leidžiama važiuoti visomis kryptimis, tarp jų ir į dešinę, pagal pagrindinį žalią šviesoforo signalą. Šiuo atveju vairuotojas, sukdamas į dešinę pagal pagrindinį žalią šviesoforo signalą, privalės duoti kelią kitiems eismo dalyviams – dviratininkams ir pėstiesiems, pagal KET 158 punktą“, – aiškino R. Markovskis.

Nuo lapkričio 1 d. keičiasi šviesoforų įrengimo taisyklės ir KET

Vis tik sukti į dešinę, kai pagrindinis šviesoforo signalas yra žalias, o papildoma sekcija su rodykle į dešinę nedega, bus galima ne visais atvejais. Vairuotojai turės atkreipti dėmesį, ar pagrindinis šviesoforas yra su kryptį nurodančiomis rodyklėmis, ar ne. Tais atvejais, kai žalios šviesos signalas yra su važiavimo kryptį nurodančiomis rodyklėmis, o papildoma sekcija su rodykle į dešinę nėra užsidegusi, vairuotojams sukti į dešinę – draudžiama.

Lietuvos kelių policijos tarnybos pareigūnai atsižvelgdami į planuojamus pakeitimus vairuotojus ragino nesivadovauti įpročiais, o atkreipti dėmesį į galiojančius eismo ženklus, važiuoti pagal tuo metu galiojančius šviesoforų ir reguliavimo signalus. Pareigūnai taip pat priminė, kad savo saugumu turėtų rūpintis ir pėstieji, bei prisiminti, kad pirmenybės turėjimas neapsaugos nuo sužalojimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (289)