Iš Panevėžio valdžios neišsireikalaujantys pagal įstatymą priklausančių nemokamų stovėjimo vietų su Savivaldybe grasina bylinėtis Panevėžio apylinkės teismas ir Kultūros paveldo departamentas. Maža to, aiškėja, kad Savivaldybė ilgą laiką vieno lito už valandą mokestį jos nustatytose vietose iš visų vairuotojų rinko neteisėtai.

Kaimynės nesusišneka

Panevėžio apylinkės teismas per maždaug pusantro mėnesio rengia jau antrą raštą kitapus Laisvės a. esančios Savivaldybės vadovams. Į pirmąjį teisėjų kreipimąsi valdininkai atsakyti nesiteikė.
Jei atkakliai bus ignoruojamas ir antrasis, Apylinkės teismo vadovai kalba apie kraštutinę išeitį – Savivaldybę paduoti į teismą.

Teisėjai tvirtina, kad liepą miesto politikų priimtas sprendimas apmokestinti automobilių stovėjimą Laisvės a. prasilenkė su teisės aktais. Pasak teismo, Rinkliavų įstatyme nustatyta, kad Savivaldybės taryba turi teisę Savivaldybės teritorijoje nustatyti mokamas automobilių stovėjimo vietas, išskyrus keletą atvejų.

Vienas tokių – 5–15 metrų prie valstybės institucijų pažymėti, kur rinkliava negali būti taikoma. Apmokestintoje Laisvės a. ženklo, žyminčio nemokamas stovėjimo vietas prie Apylinkės teismo, nėra. Todėl, anot teisėjų, manytina, kad aikštę mokama zona pavertęs Tarybos sprendimas galimai prieštarauja Rinkliavų įstatymui.

Apylinkės teismas prašo Savivaldybės suteikti 15-iolika leidimų statyti mašinas aikštėje nemokamai.

Su teisėjais bendrauja mostais

Teismo pirmininkės pavaduotoją Vytautą Krikščiūną stebina, kad nors jau išseko terminas atsakymui pateikti, Savivaldybė vis dar tyli. Tiesa, dviem jos skyriams – Miesto ūkio bei Viešosios tvarkos ir kontrolės – vienu metu vadovauti sugebantis Antanas Karalevičius pademonstravo keistą dėmesį teisėjams.

„Galiu atsakingai patvirtinti, kad A. Karalevičius, atvykęs į teismą asmeniniais reikalais, praeidamas pro teismo pirmininko pavaduotojo kabinetą užėjęs pasakė žinantis, jog yra gautas toks raštas. Priminiau, kad atsakymo dar nesulaukėme. Atsainiai mostelėjęs ranka vedėjas patarė statyti ten, kur baigiasi mokama zona“, – Panevėžio dienraščiui „Sekundė“ teigė V. Krikščiūnas.

Tarp Savivaldybės ir Apylinkės teismo rūmų įsispraudusioje A. Karalevičiaus nurodytoje Laisvės a. dalyje tėra aštuonios nemokamos vietos, viena jų skirta neįgaliesiems. Nemokamai pasistatyti automobilį prie svarbiausių miesto institucijų neįmanoma. Neapmokestintos vietos jau būna užimtos dar gerokai iki darbo dienos pradžios.

Tuo metu pačios Savivaldybės darbuotojams taip vargti nereikia. Dalis jų spėjo dar iki Laisvės a. apmokestinimo pasirūpinti Savivaldybės leidimais, suteikiančiais teisę už 70 Lt metinį mokestį automobilį statyti mokamose vietose. Naujų tokių leidimų nebeišduodanti Savivaldybė senuosius paliko galioti iki jų termino pabaigos.

„Ir dabar perėjus per aikštelę matyti, kiek stovi automobilių su leidimais, išduotais Savivaldybės darbuotojams“, – nelygybę mato teisėjas.

Jo kolegos automobilius nuo pat ryto išrikiuoja netoliese esančioje prekybos centro aikštelėje, virtusioje išsigelbėjimu miesto centre dirbantiems vairuotojams.

Pats V. Krikščiūnas nesuka galvos, kur statyti automobilį. Teismo pirmininkės pavaduotojas prie vairo sėdasi labai retai, o į darbą važinėja miesto maršrutiniu autobusu.

Jaučiasi terorizuojamas

Savivaldybės užmojai rinkti mokestį valstybės institucijų pašonėje baigia išvesti iš kantrybės Kultūros paveldo departamento Panevėžio padalinio vadovą Arūną Umbrasą.

Neapsikentęs kontrolierių raginimų mokėti baudas už prie savo darbovietės statomą automobilį, paveldosaugininkas teisme įrodė, kad mokesčio iš jo buvo reikalaujama neteisėtai. Savivaldybė teisme susimovė, nes Laisvės a. nebuvo įtraukusi į mokamų stovėjimo vietų sąrašą. Savivaldybei pralaimėjus bylą, netrukus Taryba į mokamų vietų sąrašą įtraukė ir Laisvės a.

A. Umbrasas baigęs darbą ir vėl kasdien grįžęs prie Laisvės a. 1 palikto automobilio rasdavo kontrolierių paliktą pranešimą apie pažeidimą ir baudą. Neseniai paveldosaugininkas sulaukė A. Karalevičiaus rašto apie jam surašytą protokolą ir kvietimą į baudas skiriančios komisijos posėdį.

„Nemokėjau ir nemokėsiu. Savivaldybės veiksmus vertinu kaip terorą. Vyksta pats tikriausias persekiojimas“, – tvirtai nusiteikęs A. Umbrasas.

Išsekus kantrybei eis pas prokurorus

Kaip ir nemokamų vietų automobiliams reikalaujantys teisėjai, paveldosaugininkas motyvuoja Rinkliavų įstatymu, nurodančiu palikti neapmokestintas pažymėtas vietas prie valstybės institucijų.
Dėl Savivaldybės perdėto noro pririnkti baudų iš vairuotojų A. Umbrasas nusiteikęs kreiptis ne tik į Vyriausybės atstovę Panevėžio apskrityje, bet ir prokuratūrą.

Teisininko kvalifikaciją turintis A. Umbrasas Savivaldybės valdininkų veiksmus vertina kaip savivaldžiavimą ir piktnaudžiavimą.

Anot jo, Kultūros paveldo departamentas dar 2011 m. kreipėsi į miesto valdžią prašydamas prie pastato Laisvės a. 1 paženklinti vietą, kur pagal Rinkliavų įstatymą negali būti taikoma rinkliava už automobilių stovėjimą. Tuomet, pasak A. Umbraso, Savivaldybė pareikalavo sumokėti už vietų rezervaciją. Tokį reikalavimą departamentas įvertino kaip prasilenkiantį su teisės aktais.

Pinigų nesulaukusi Savivaldybė atsisakė ženklinti nemokamas vietas, o departamentas kreipėsi į teismą. Bylą nagrinėjo net keli teismai ir visų verdiktas buvo vienodas – Savivaldybė neturi teisės rinkti mokesčio už automobilių stovėjimą prie valstybinių institucijų.

„Kas toje Savivaldybėje dirba, jei teismų sprendimai jiems nieko nereiškia?“ – stebisi A. Umbrasas.
Maža to, anot jo, Savivaldybei gresia įklimpti į dar didesnius nemalonumus. Mat Rinkliavų įstatymas numato, kad mokamas automobilių stovėjimo vietas nustato Savivaldybės taryba. Tuo metu Panevėžyje ilgą laiką galiojo ne politikų, o administracijos sudarytas sąrašas. Netikėtai tam paaiškėjus prieš porą savaičių miesto valdantieji puolė gelbėti padėtį ir Taryba patvirtino tą patį sąrašą.

„Išvada labai aiški – Panevėžyje ilgą laiką mokestis už automobilių stovėjimą buvo renkamas pažeidžiant įstatymą“, – konstatavo A. Umbrasas.

Valdininkai tyli

Automobilių parkavimą kontroliuojančio „Panevėžio būsto“ direktorė Virginija Čiurlienė teisinasi, jog kontrolieriai tėra Savivaldybės sprendimų vykdytojai.

„Kur ženklais pažymėtos mokamos vietos, ten ir kontroliuojame“, – valstybinėms institucijoms su Savivaldybe susitarti pačioms siūlo V. Čiurlienė.

Už eismo ženklų statymą mieste atsakingas Miesto ūkio skyriaus specialistas Rimas Valkavičius mano, kad paveldosaugininkas triukšmą kelia dėl nieko. Esą departamentas Savivaldybei net prašymo paženklinti nemokamas vietas nėra pateikęs.

Net teisėjams rankos mostais, o ne raštais atsakinėjantis A. Karalevičius su žiniasklaida apie panevėžietiškus parkavimo ypatumus kalbėti atsisakė.

„Mes vadovaujamės ne asmeniškumais, o teisės aktais. Niekas nieko nepersekioja ir neterorizuoja“, – „Sekundei“ pareiškė A. Karalevičius.