Kaip rašoma pranešime žiniasklaidai, dauguma įsivaizduoja, kad padangų laikymas – paprasčiausias dalykas, tačiau neužtenka jas tik numesti į garažo kampą iki kito sezono. Pirmiausia jos turi būti saugomos švarios. Ekspertas rekomenduoja naudojant šepetį padangas nuplauti taip, kad neliktų purvo ir druskų. Jei jos „vasaroja“ su ratlankiais – nuvalyti ir juos.

Padangas ir ratlankius nuplovus reiktų ir nusausinti. Nederėtų piktnaudžiauti padangoms skirta chemija, o nusprendus naudoti konservavimo priemones – atidžiai perskaityti gamintojų rekomendacijas. Didžioji dalis automobilinės kosmetikos preparatų padangoms yra skirti tik jų išvaizdai pagerinti: automobiliai su blizgančiu „apavu“ atrodo įspūdingiau, tačiau su geresnėmis eksploatacijos savybėmis tai neturi nieko bendra.

V. Glebaus teigimu, dabar yra gera proga įvertinti žieminių padangų būklę, reiktų apžiūrėti padangas, ar nėra jokių įtrūkimų, gumbų, įstrigusių akmenukų ar kitų svetimkūnių, koks protektoriaus gylis ir t.t.

Ekspertas rekomenduoja kiekvieną padangą apvilkti atskiru nepermatomu plastikiniu maišu ir jį užrišti, siekiant, kad padangos guma ilgiau išliktų minkšta, neskilinėtų. Toks laikymas maišuose padeda išvengti nepageidaujamo aplinkos poveikio, padanga sensta lėčiau.
Padangos pažeidimai dėl netinkamo saugojimo

Padangų laikymui skirta patalpa turėtų būti vėsi ir sausa, o padangos turėtų būti apsaugotos nuo tiesioginių saulės spindulių. Tokios sąlygos tiesiog būtinos, jei padangų vis tik nutarsite neapvilkti plastikiniais maišais. Be to, specialistas pataria įsitikinti, kad šalia padangų laikymo vietos nėra didesnių elektros energijos vartotojų (elektros variklių, nuotekų ir šilumos siurblių, transformatorių, kt.), išskiriančių ozoną. Ozonas kenkia padangų gumai – ji išsausėja, skilinėja.

V. Glebus atkreipia dėmesį, kad svarbi ir padangų laikymo padėtis. Dažniausiai padangos suguldomos viena ant kitos ant betoninių garažo grindų, bet tai nėra „sveikiausias“ padangų laikymo būdas. Jei padangos numontuojamos nuo ratlankių, jas reikėtų laikyti pastatytas vertikaliai.

Geriau būtų – į specialius padangoms skirtus stelažus ar susikonstruoti laikymui skirtas medines lentynas, padėklus. Idealiu atveju padangas rekomenduojama retsykiais (maždaug kartą per mėnesį) pasukti, kad kistų joms tenkančios apkrovos. Jei padangos paliekamos su ratlankiais – ratus geriausia laikyti suguldytus horizontaliai ar pakabintus. Taip pat patartina saugojimo metu sumažinti slėgį, t.y. palikti maždaug vieną atmosferą, vengiant bereikalingos įtampos padangos konstrukcijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)