Lietuvos kelių policijos tarnybos (LKPT) duomenimis, šiais metais iki sausio 19 d. užregistruoti 232 eismo įvykiai, kuriuose žuvo 25 žmonės. O per visą praėjusių metų gruodį keliuose žuvo 32 žmonės, 2010-ųjų paskutinį mėnesį – 25. Nelaimių padaugėjo pastarosiomis savaitėmis: gatves užklojęs sniegas skaudžiai pamokė ne vieną savimi per daug pasitikintį vairuotoją.

„Slidžiame kelyje įvykus avarijai, ugniagesiai iš sumaitoto automobilio vadavo sužeistą žmogų“; „du žmonės žuvo, o viena moteris buvo nuvežta į ligoninę automobiliui įsirėžus į ta pačia kryptimi važiuojančio sunkvežimio galą“; „avarijos metu mirtinai sužalotas vyras“; „automobilis partrenkė ne vietoje per gatvę ėjusias motiną ir dukrą“, – tokie specialiųjų tarnybų pranešimai šiurpina miestų ir kaimų gyventojus. Skaudžių eismo įvykių užfiksuojama beveik visose šalies savivaldybėse.

Pasak vienos Kauno vairavimo mokyklos instruktoriaus Audriaus K., sunkių avarijų priežastys dažniausiai būna alkoholis, netinkamos padangos ir vairavimo kultūros stoka. „Matau, kaip vairuoja jaunimas. Norėdami parodyti savo „kietumą“, tik gavę vairuotojo pažymėjimą vaikinai pamiršta apie kultūringą elgesį kelyje: neleidžia spūstyse persirikiuoti kitiems automobiliams, be reikalo signalizuoja, keikiasi, o vienas kitas bokalas alaus jiems, atrodo, netrukdo“, – tokių vaizdų gatvėje mato Audrius.

Instruktorius pastebi, kad vos pasikeitus oro sąlygoms automobiliais čiuožinėti pradeda ne tik „kelių ereliai“. „Vairuotojai, atrodo, pamiršta, kad pasnigus ar pašalus reikia atsakingiau pasirinkti važiavimo greitį ir numatyti galimą stabdymo kelią. Jo nenumačius ir įvyksta daugiausia nelaimių“, – pasakojo 8 metus vairavimo mokykloje dirbantis Audrius. Jo žodžius patvirtina policijos pareigūnai.

Lietuvos automobilių kelių direkcija ragina nepamiršti, kad dabar žiema, eismo sąlygos nėra puikios, kelio danga dažnai būna slidi, ypač naktimis ir rytais. Pakanka trumpo slidaus kelio ruožo (pvz., ant tiltų, viadukų), kad automobilis nulėktų nuo kelio ar, dar blogiau, išvažiuotų į priešpriešinio eismo juostą. Net iš pažiūros sausas kelias žiemą slidesnis nei vasarą, tad sėdant prie vairo reikėtų nepamiršti, kad eismo taisyklių laikymasis ir savisauga padės išvengti skaudžių nelaimių.

Kaip saugiai vairuoti žiemą

1. Venkite kelionių ypač blogomis meteorologinėmis sąlygomis. Atsižvelgdami į eismo sąlygas (sninga, plikledis, prastas matomumas), pasirinkite saugų greitį, laikykitės reikiamo atstumo iki kito automobilio.
2. Patikrinkite ir, jei reikia, pakeiskite žvakes, taip pat aušinimo skystį, kad jis neužšaltų.
3. Stiklų plovimo skystį pakeiskite atitinkamu koncentratu, neužšąlančiu esant minusinei temperatūrai.
4. Sutepkite durų, bagažinės spyneles, jų ir liuko sandarinimo gumas, kad šios neprišaltų.
5. Per didelius šalčius geriau neplaukite automobilio, jei po to jis stovės lauke.
6. Spaudžiant šaltukui nepalikite ilgam automobilio su užtrauktu rankiniu stabdžiu.
7. Turėkite šiltas pirštines. Laikykite jas automobilio daiktinėje, kad prireikus (jei valysite sniegą nuo automobilio, jei vairuosite, o vairas ne odinis ir pan.) galėtumėte jas greitai rasti.