Lietuvos Respublikos Saugaus eismo automobilių keliais įstatyme ir Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekse atsakomybė už vairavimą išgėrus šiuo metu numatyta tik vairuotojams. Minėtas projektas papildytų 16-ąjį Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo straipsnį, kuriame nurodytos keleivių pareigos, bei jį lydintį LR administracinių teisės pažeidimų kodekso 133 straipsnį.

Projekto iniciatorius parlamentaras J. Požela pasakodamas apie šią pataisą teigė, jog kovoje prieš neblaivius vairuotojus privalome galvoti apie įvairesnes priemones, galinčias padėti išsaugoti žmonių gyvybes.

Juras Požela
„Lietuvos keliuose mirštančių žmonių skaičius vis dar išlieka labai didelis. Vien per praėjusius metus žuvo 265 ir buvo sužeisti arti 4 tūkst. žmonių. Apmaudžiausia, kai tokios skaudžios nelaimės įvyksta būtent dėl neblaivių vairuotojų kaltės. Privalome ieškoti daugiau šios problemos sprendimo būdų.”, – įsitikinęs Seimo narys Juras Požela.

Socialdemokratas tvirtina, jog vien bausmių vairuotojams griežtinimas nepanašu, jog visuomet duoda pakankamų rezultatų, todėl esą būtini ir kiti draudimai. „Žinoma, atsakomybės už vairavimą išgėrus yra ir privalo būti vienas iš pagrindinių prevencijos įrankių. Vis dėlto, jeigu per metus už KET pažeidimus baudžiami virš 12 tūkst. neblaivių vairuotojų, tai, manau patys galite nuspręsti, ar tokia priemonė yra pakankama, ar vis tik reikėtų galvoti apie naujų ribojimų įvedimą.“, – kalbėjo socialdemokratas.

Įstatymo projekto aiškinamajame rašte dėstoma, jog priėmus šias pataisas turėtų sumažėti įvykių dėl neblaivių vairuotojų kaltės skaičius, taip pat ir žuvusių bei nukentėjusių asmenų skaičius eismo įvykiuose, kuriuos sukėlė neblaivieji.

„Kalbame apie žmonių gyvybių išsaugojimą. Galbūt vien mintis apie galimą baudą sulaikys keleivį nuo sprendimo sėstis šalia girto vairuotojo. Galbūt tai suvokiantis asmuo nuo vairavimo sustabdys net ir patį išgėrusį vairuotoją. Juk jeigu žmogus nusprendžia būti vežamas išgėrusio ir taip rizikuoti ne tik savo, bet ir aplinkinių gyvybėmis, jam irgi tenka dalis kaltės už potencialią tragediją.“, – sakė J. Požela.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (246)