Rimtą grėsmę saugumui keliuose kelia netinkamai pritvirtinti kroviniai. Šitaip ant kelio gali nukristi statinės, vežama žemė, į ryšulius supakuoti daiktai ar net baldai.

„Daiktas, krisdamas iš automobilio, gali atsitrenkti į kitą transporto priemonę arba sužaloti pėsčiąjį. Pastebėjęs krintantį daiktą paskui važiuojančio automobilio vairuotojas gali nevalingai atlikti staigų manevrą tam, kad į jį neatsitrenktų – taip galima prarasti transporto priemonės kontrolę ar susidurti su kita juosta važiuojančiu automobiliu“, – paaiškino „Renault“ vairavimo mokyklos direktorius Zbignievas Veselis. Kiti eismo dalyviai gali nepastebėti kelyje paliktų daiktų, netyčia ant jų užvažiuoti ir taip apgadinti savo automobilį arba būti priversti atlikti rizikingą manevrą.

Jei vairuotojas yra priverstas atlikti išvengiamąjį manevrą ir staigiai stabdyti, labai svarbu tinkami metodai. „Žmonės, vairuojantys automobilius, kuriuose įrengta stabdžių antiblokavimo sistema (ABS), tokiose situacijose turėtų kaip įmanoma stipriau spausti stabdį tol, kol automobilis sustos arba nebeliks grėsmės. Galimas išvengiamasis manevras turėtų būti atliekamas tuo pat metu, t. y. nenutraukiant avarinio stabdymo“, – aiškino „Renault“ vairavimo mokyklos instruktoriai.

Nepageidautini objektai ant kelio dažniausiai atsiduria dėl atidumo stokos ir netinkamo eismo dalyvių elgesio. Lietuvos kelių kelkraščiuose galima išvysti besimėtančių skardinių, butelių ir šiukšlių maišų, kartais galima pamatyti ir automobilių dalių. Tokiems objektams atsidūrus ant kelio, kyla grėsmė eismo dalyviams. „Pavojingas gali būti beveik kiekvienas važiuojamojoje dalyje atsidūręs daiktas, todėl šiukšlinimas yra nepriimtinas. Vairuotojai turėtų užtikrinti gabenamų krovinių saugumą ir neleisti jokioms dalims, pavyzdžiui, netinkamai pritvirtintai išmetamojo vamzdžio apsauginei skardai, nukristi nuo automobilio“, – įspėjo „Renault“ vairavimo mokyklos instruktoriai.

„Jei patyrėte nedidelį eismo įvykį, po kurio nebuvo kviesta jokia pagalbos keliuose tarnyba, prieš palikdami įvykio vietą būtinai įsitikinkite, jog kelyje neliko besimėtančių automobilio dalių“, – patarė „Renault“ vairavimo mokyklos instruktoriai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją