Vairuojančios dailiosios lyties atstovės nuolat tampa užgaulių vyrų juokelių subjektais. Tačiau dabar ekspertai nustatė, jog seksistiniai juokeliai apie moteris vairuotojas iš tikrųjų skatina dailiosios lyties atstoves klysti.

Varviko ir Džordžijos universitetų mokslininkai rado įrodymų, jog, atliekant erdvines užduotis, moters nuomonė apie jos pačios sugebėjimus tiesiogiai veikia pačius gebėjimus.

Ekspertai teigia, jog per pasitikėjimą savimi skaudžiai smogiantys juokeliai neigiamai veikia moterų gebėjimą vairuoti. Tuo tarpu, jeigu dailiosios lyties atstovė susilaukia pagyrų ir komplimentų, ji pradeda vairuoti atidžiau ir kokybiškiau, teigia mokslininkai.

Tyrimo, kuriam vadovavo Varviko universiteto mokslų daktaras Zachary Estesas ir Džordžijos universiteto mokslų daktaras Sydney Felkeris, rezultatai skelbiami JAV žurnale „Archives of Sexual Behavior“.

Ekspertai paprašė daugiau nei 500 JAV koledžų studentų atlikti įvairių erdvinių užduočių, su kuriomis, kaip įprasta manyti, geriau susidoroja stipriosios lyties atstovai. Studentai buvo padalyti į kelias grupes pagal lytį.

Kai kurias užduotis studentai atlikinėjo prieš tai gavę teigiamą arba neigiamą savo gebėjimų vertinimą. Vieno testo metu pusė eksperimento dalyvių buvo priversti sekti pasitikėjimo savimi lygį, o kita pusė tokios progos neturėjo.

Ekspertai pažymi, jog dailiosios lyties atstovės, kurios buvo verčiamos stebėti pasitikėjimo savimi pokyčius, testus atliko prasčiau nei vyrai. Tuo tarpu tos merginos, kurios atlikinėdamos testus nebuvo veikiamos pašalinių veiksnių, pasirodė lygiai taip pat gerai ar net geriau nei stipriosios lyties atstovai.

Kito testo metu eksperimento dalyviai gavo tiek liaupsių, tiek skaudžios kritikos. Teigiamą įvertinimą gavę savanoriai su kita užduotimi susidorojo žymiai geriau. Moterys, susilaukusios komplimentų, užduotis, su kuriomis, kaip įprasta manyti, geriau susidoroja vyrai, atliko lygiai taip pat kokybiškai.

„Jau seniau atlikto tyrimo rezultatai leido teigti, jog moterims sunkiau orientuotis erdvėje. Nuo seniausių laikų juokaujama, jog vyrai geriau skaito žemėlapius ir stato automobilius. Dabar, norėdami išsiaiškinti, kodėl taip yra, nusprendėme manipuliuoti žmonių pasitikėjimu savimi atliekant erdvines užduotis. Paaiškėjo, jog moterų pasitikėjimas savimi yra svarbiausias veiksnys, nuo kurio priklauso tokių užduočių rezultatai. Tyrimo metu paaiškėjo, jog moters pasitikėjimo savimi ugdymas gerina jos gebėjimą orientuotis erdvėje – praktikoje tai reiškia, jog giriamos moterys geriau skaito žemėlapius ir pastato automobilius. Todėl pasitikėjimo savimi skatinimas tikrai praverstų pastatant automobilį sausakimšoje automobilių stovėjimo aikštelėje“, - konstatavo Z. Estesas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)