Saugaus eismo ekspertai teigė, jog nesvarbu kokiu poros ar metų laiku keliautumėte, visada turite pasirūpinti savo saugumu. Jų aiškinimu, kaip numato ir Kelių eismo taisyklės (KET), kiekvienas eismo dalyvis turi pasirūpinti ir užtikrinti, kad jis būtų matomas kitiems eismo dalyviams.

„Svarbu, kad kiti eismo dalyviai galėtų jus pastebėti, jei išlipote iš automobilio, turite pasirūpinti, kad kiti vairuotojai jus matytų. Ryškiaspalvė liemenė su šviesą atspindinčiais elementais būtent tai ir daro – išskiria jus iš aplinkos, leidžia kitiems vairuotojams jus matyti, todėl dieną ją dėvėti taip pat yra privaloma“, – sakė saugaus eismo ekspertai.

Nepastebėti gali ir dieną

Specialistas paaiškino, jog nereiktų manyti, kad geros oro sąlygos dieną užtikrina, kad užmiesčio kelyje kiti vairuotojai pėsčiąjį ar iš automobilio išlipusį vairuotoją pastebės. Instruktorius akcentavo, jog neryški, žemiškų spalvų apranga gali tapti it maskuote, dėl kurios galite tapti visai nepastebimas.

Specialistai taip pat teigė, jog visai nesvarbu, keliaujate pėsčiomis, dviračiu, paspirtuku ar automobiliu, tačiau krepšyje ar automobilyje privalote turėti ryškiaspalvę šviesą atspindinčią liemenę.

„Ji neužima daug vietos, tačiau ją dėvėdami padidinate savo saugumą. Supraskite, kad visais atvejais svarbiausia yra jūsų pačių gyvybė ir saugumas, todėl pasirūpinkite juo“, – sakė spacialistai

Kada liemenė privaloma

Tiesa, yra nemažai atvejų, kai eismo dalyviai vis tik vengia dėvėti atšvaitus ar minėtą liemenę, todėl Lietuvos kelių policijos tarnybos Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus vyresnioji specialistė Marija Kazanovič priminė, kokie eismo dalyviai ir kada šiuos saugos atributus dėvėti privalo.

Specialistė teigė, jog pėstieji dienos metu šviesą atspindinčių elementų ir ryškiaspalvės liemenės dėvėti neprivalo, tačiau sutemus tokių saugos priemonių imtis turėtų. Jei vis tik vakare tenka eiti šalikele, rekomenduojama įsijungti žibintuvėlį ar telefone įmontuotą blykstę.

M. Kazanovič aiškino, jog dienos metu dviratininkams ryškiaspalvė liemenė taip pat neprivaloma, tačiau tik tuo atveju, jei yra įjungti ir šviečia dviračio priekinis ir galinis žibintai. Vis tik sutemus, dviratininkai privalo ne tik įjungti dviračio žibintus – baltos šviesos priekyje ir raudonos šviesos gale, – bet ir dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais.

Ne dėl įstatymų, o dėl savęs

Eismo saugumo specialistė taip pat rekomendavo dviratininkams ryškiaspalvę liemenę vilkėti ir šviesiu paros metu, kai važiuoja važiuojamąja kelio dalimi. M. Kazanovič ragino tokių saugumo priemonių imtis ne dėl to, kad išvengtumėte baudos, o tam, kad išvengtumėte skaudžių pasekmių.

Panašias rekomendacijas pareigūnė išsakė ir automobilių vairuotojams. Mat ryškiaspalvę liemenę kiekvienas vairuotojas turėtų turėti ne automobilio bagažinėje, kad prireikus galėtų parodyti, kad ją turi, o pasidėti arčiau savęs – į porankį ar daiktadėžę, kad neplanuotai sustojus, dar automobilyje vairuotojas galėtų apsivilkti liemenę ir užtikrinti, kad kiti eismo dalyviai jį pastebės ne tik naktį, bet ir dienos metu.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.