Daugiau dėmesio policijos pareigūnai ir saugaus eismo ekspertai skiria tėvams, nuo rugsėjo savo atžalas automobiliais vešiantiems į darželius, mokyklas, kitas ugdymo įstaigas. Anot jų, vien tik Kelių eismo taisyklių (KET) laikymosi čia gali ir nepakakti.

„Svarbu atkreipti vaikų dėmesį, kaip į automobilį saugu įlipti, kaip reikia iš jo išlipti, galiausiai, kaip iš jo išlipus saugiai pereiti kelią“, – sakė Marija Kazanovič, Lietuvos Kelių policijos tarnybos (LKPT) vyresnioji specialistė, pabrėžusi, kad daug ką lemia tėvų pavyzdys, todėl tvarkingas elgesys ir saugos diržai būtini visuomet.

Vaiką iš automobilio reikėtų išleisti taip, kad šis dureles atsidarytų ne į gatvės, o į šaligatvio pusę. Taip pat, reikia išmokyti prieš išlipant apsidairyti, kad netyčia nebūtų susidurta su kitu pėsčiuoju, dviratininku ar paspirtukininku.

Ypač svarbu atsiminti ir tai, kad norint vaiką išleisti netoli pėsčiųjų perėjos, negalima automobilio statyti nei prieš pat ją, nei tuojau už jos. Privaloma palikti mažiausiai 5 metrų atstumą, kad einantys per perėją būtų saugūs: matytų atvažiuojančius automobilius bei būtų laiku pastebimi vairuotojų.

Į miestus atkeliauja naujokai

Nemažą dalį automobilių srauto miestuose sudaro tie, kurie čia atkeliauja pradėti mokslų aukštosiose mokyklose ir gatvių bei eismo dar nepažįsta. Tokiems vairuotojams Kelių policija pirmiausia pataria tiesiog neskubėti.

„Atvykėliai pirmiausia turėtų pasitikrinti, kokiais maršrutais teks važiuoti į kolegiją ar universitetą, bendrabučius, ir šiuos maršrutus automobiliu įveikti, kai eismo srautai mažesni, pavyzdžiui, vakarais“, – patarė M. Kazanovič.

Anot jos, vargu ar visiems pavyks išvengti spūsčių, todėl reikėtų keliones planuoti su nemenka laiko atsarga. Kelią reikėtų suplanuoti taip, kad nereikėtų skubėti, įsitempti, be reikalo spausti akceleratoriaus iki dugno ir stresuoti.

Specialistė patarė ne tik skirti kelionėms daugiau laiko, bet nepamiršti ir to, kad greičiausiai nemažai laiko suris stovėjimo vietos paieška. Tad naujokai turėtų ne tik įveikti reikiamus maršrutus kelissyk, bet ir apsidairyti, kur galima pastatyti automobilį greta mokymo įstaigos. Iš anksto atlikti namų darbai parodys, kad, galbūt, ne visada nuosavo automobilio pasirinkimas nepažįstamame mieste yra geriausia išeitis, galbūt gerokai patogiau važiuoti viešuoju transportu.

Vairuotojai, dėmesio!

Pagrindinis Kelių policijos patarimas artėjant rudeniui – sutelkti dėmesį. Rugsėjį, kai į miestus sugrįš gausybė žmonių, atsiras daugybė naujokų, į mokyklas išeis vaikai, tik susikaupę ir susitelkę vairuotojai sugebės išvengti eismo nelaimių.

„Nepamirškite, kad vaikai gali netikėtai įbėgti į gatvę. Kad ir kiek jie būtų mokomi to nedaryti, taip nutikti gali, todėl būkite pasiruošę“, – akcentavo M. Kazanovič.

Atidumo reikėtų nepamiršti ir važiuojant ten, kur greitis, rodos visiškai nedidelis: kiemais, siaurose gatvelėse, gyvenamosiose zonose. Čia, anot M. Kazanovič, vaikai gali išdygti iš bet kur, todėl svarbu atidžiai žvalgytis ir neskubėti, kad nenutiktų nelaimė.

„Turime ir patarimą tėvams: išlipę iš automobilio, autobuso, troleibuso, eidami per gatvę – paimkite savo vaiką už rankos. Taip būsite garantuoti, kad jis bus saugus“, – akcentavo LKPT vyresnioji specialistė.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)