Pagal Lietuvoje galiojančius įstatymus, tokias transporto priemones registruoti Lietuvoje draudžiama, jei vairo perkėlimas iš dešinės pusės į kairę nėra įvertintas pagal šalyje galiojančią tvarką.

Valstybinė kelių transporto inspekcija (VKTI) primena, kad automobilio valdymo įtaisus perstatyti iš dešinės pusės į kairę galima įvykdžius vieną iš šių sąlygų:

· transporto priemonė perdirbama transporto priemonės gamintojo įgaliotame servise;

· transporto priemonės savininkas turi transporto priemonės gamintojo technines sąlygas ir perdirbimą atlieka bet kuriame servise pagal šias technines sąlygas.

Abiem nurodytais atvejais po perdirbimo turi būti atlikta transporto priemonės techninė ekspertizė.

Vienas dažniausių atvejų – kai transporto priemonės, pritaikytos eismui kaire kelio puse, parvežamos į Lietuvą iš Jungtinės Karalystės, Lietuvoje perdirbamos ir parduodamos pirkėjams, jų neinformavus apie tokius pakeitimus. Dažnai tokios transporto priemonės perdirbamos (vairo sistema ir kiti mazgai perkeliami iš dešinės į kairę) nesilaikant gamintojo nustatytų reikalavimų, o tai kelia didelę grėsmę eismo saugumui.

VKTI žiniomis, šios transporto priemonės, dažnai siekiant nuslėpti jų pirminę paskirtį, pirmiausia laikinai registruojamos kitose Europos Sąjungos valstybėse narėse, kuriose eismas vyksta dešine kelio puse, o vėliau bandoma jas legalizuoti Lietuvoje.

Inspekcija perspėja transporto priemonių pirkėjus, kad jie būtų atidesni rinkdamiesi naudotą transporto priemonę, imtųsi papildomų priemonių ir išsiaiškintų pradinę transporto priemonės kilmę, pasinaudotų gamintojų ar jų įgaliotųjų atstovų turima informacija apie tas transporto priemones.

Šiuo metu eismas kaire kelio puse Europoje vyksta Jungtinėje Karalystėje (Anglijoje), Airijoje, Kipre ir Maltoje, o ne Europoje – Japonijoje, Australijoje, taip pat keliose Azijos ir Afrikos valstybėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)