Žvairavimas į mobiliuosius – rimta problema

Pašaline veikla užsiimantis vairuotojas į netikėtą situaciją kelyje reaguoja lėčiau, o čia svarbi kiekviena sekundė. Todėl „Delfi“ įgyvendintos akcijos „NežVairuok!“ informacinės iniciatyvos kvietė gyventojus susimąstyti apie atsakomybę kelyje ir prisiminti, kad žvairuoti į mobiliuosius telefonus vairuojant nesaugu.

Prie projekto „NežVairuok!“ prisijungė ir specialius kelio ženklus pastatyti savo mieste nusprendė Pakruojo rajono policijos komisariatas. Pasak vieno iš idėjos autorių, šio komisariato Veiklos skyriaus vyriausiojo tyrėjo Danieliaus Budrio, žiūrėjimas į išmaniuosius įrenginius vairuojant priskiriamas prie policijos stebimų prioritetinių pažeidimų.

Pareigūnas sako, kad atliekant viešus patruliavimus vairuotojai laikosi taisyklių ir telefonus slepia giliai kišenėse. Tuo tarpu ne viešų patruliavimų metu prigauti į telefoną žvairuojantys asmenys netgi bando užginčyti savo pažeidimą, tačiau jų kaltę įrodo užfiksuoti vaizdo įrašai. Žvairavimas į telefono ekraną pirmąjį kartą vairuotojui gali kainuoti 30 eurų, o vėliau ir 60–90 eurų baudą.

„Patruliavimų metu pasitelkdami vaizdo registratorius beveik kiekvieną dieną pagauname vairuotojus, besinaudojančius mobiliaisiais telefonais. Atrodo, šiais laikais nėra brangu įsigyti laisvų rankų įrangą ar kalbėti telefonu naudojantis garsiakalbiu. Visgi greičiau ir patogiau dažnam pasirodo paleisti vairą iš rankų ir nukreipti žvilgsnį į gautą žinutę, kuri kartais gali kainuoti daugiau nei policijos pareigūnų skiriamos baudos“, – teigia D. Budrys.

Idėją įkvėpė projektas „NežVairuok!“

Mintis pastatyti specialius kelio ženklus, primenančius apie atsakingą elgesį kelyje, Pakruojo rajono policijos pareigūnams kirbėjo seniai. Todėl netikėtai pamatyta informacija apie apdovanotą projekto „NežVairuok!“ logotipo autorių paskatino pritaikyti akcijos idėją savo mieste.

Specialūs „NežVairuok!“ stendai stovės prie pagrindinių įvažiavimų į Pakruojį ir miesto centre, kur fiksuojamas didžiausias pravažiuojančių automobilių srautas. Tikimasi, kad vėliau šie kelio ženklai bus pastatyti ir kituose Pakruojo rajono miesteliuose. Policijos pareigūnas D. Budrys žada siekti, kad stendai stovėtų neribotą laiką ir prigytų tarsi nauji kelio ženklai.

„Sprendėme dilemą, kaip vairuotojams įdiegti mintį nebesinaudoti mobiliaisiais telefonais už vairo. Sakoma, kad kartojant kažkokį veiksmą 21 kartą tai tampa įpročiu. Todėl labai tikiuosi, kad daug kartų išvydę mūsų prevencinį kelio ženklą „NežVairuok!“ vairuotojai atsisakys tokio neigiamo elgesio“, – dėsto pašnekovas.

Tikisi, kad stendai išplis

Pasak D. Budrio, visuomenėje vyrauja kiek klaidingas požiūris, kad, kol pažeidėjas nesugautas ir nenubaustas, jis ir toliau gali nepaisyti saugaus eismo taisyklių. „Stengiamės edukuoti ir informuoti žmones asmeniškai ar per socialinius tinklus. Tikiu, kad gyventojai labiau susimąsto, bet gaila, kad geriausiai savo veiksmų pasekmes jie supranta tuomet, kai jau įvyksta nelaimė“, – teigia pareigūnas.

Pakruojo rajono policijos komisariato tyrėjas sako, kad „Delfi“ inicijuota akcija padeda spręsti itin rimtą problemą, todėl tikisi, kad idėja statyti specialius „NežVairuok!“ stendus išplis visoje Lietuvoje. Lygiai taip pat, kaip kelio ženklai gali nurodyti kryptį ar priversti sustoti, taip ir šie stendai atkreips vairuotojų dėmesį į daromą pažeidimą, kuris gali baigtis skaudžia nelaime.

„Esame stiprūs, kai būname vieningi. Tad susivienykime ir nustokime gadinti savo akis. Skambutis, žinutė niekur nepradings, o bauda niekada neatpirks žmogaus sveikatos ar gyvybės“, – tikina pareigūnas D. Budrys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)