„Aš palaikau pirmiausia tuos žmones, kurie supranta, kad išgėrus alkoholio negalima vairuoti transporto priemonės. Nereikia galvoti, ar išgėrus alaus bokalą bus 0,1 ar 0,2, ar 0,4 promilės. Vis dėlto turi būti toks žmonių sąmoningumas, kad vairuojant transporto priemonę jokio alkoholinio gėrimo negalima vartoti. Tai yra tokia mano principinė nuostata“, – ketvirtadienį interviu „Žinių radijui“ sakė Ministras Pirmininkas, didžiausios valdančiosios Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas A. Butkevičius.

Kita vertus, pasak Premjero, kaip nurodo ir kai kurie specialistai, reikia įvertinti, kad gali atsirasti tam tikrų paklaidų dėl tam tikrų techninių dalykų ar maisto produktų, vaistų.

„Manau, kad galėtų būti ta paklaida, jeigu specialistai tikrai aiškiai pasakytų, kad yra galimos tam tikros grėsmės ir neatsirastų galimybė kai kuriems žmonėms paskui piktnaudžiauti atliekamu tam tikru matavimu“, – sakė A. Butkevičius.

Klausiamas, jeigu reiktų pasirinkti balsuoti už 0 promilių ar prieš, A. Butkevičius siūlė kompromisą.

„Jeigu būtų galima išvengti įvairiausių paklaidų, tai, aš manau, galėtų būti ir 0. Bet ieškant kompromiso, manau, kad 0,1 arba maksimum iki 0,2 galėtų būti, kad neprasidėtų ginčai teismuose ir tikrai įvairiausios nereikalingos diskusijos“, – neabejojo Premjeras.

ELTA primena, kad Vidaus reikalų ministerija siūlomo įstatymo pataisas, pagal kurias visi vairuotojai prie transporto priemonės vairo galėtų sėsti tik visiškai blaivūs. Susisiekimo ministerija siūlo šiek tiek liberalesnį variantą.

Šiuo metu galiojanti įstatymo redakcija numato, kad visiškai blaivūs prie vairo privalo sėsti taksi vairuotojai, motociklų ir keturračių vairuotojai, komercinį transportą vairuojantys asmenys ir vairuotojai, neturintys dvejų metų vairavimo patirties. Visiems kitiems vairuotojams taikoma 0,4 promilės riba.