Šios šventės proga Policijos pareigūnai ir saugaus eismo projektas „Nebūk briedis” primena, kad eismo dalyviams, ypač geras angelas sargas yra atsakomybės už save suvokimas. Kad apsaugotume save kartais nereikia nė angelo sargo, o užtenka tik vieno atšvaito, kuris gali išgelbėti gyvybę.

Šiemet iki rugpjūčio mėnesio Lietuvos keliuose jau žuvo 53 pėstieji ir 12 dviračių vairuotojų, didelė jų dalis nukentėjo tamsiu paros metu ir neturėjo šviesą atspindinčių priemonių.

Akivaizdu, kad atšvaitų dėvėjimas turi didelę įtaką eismo dalyvių matomumui tamsoje arba esant blogoms oro sąlygoms. Dėl pačių pėsčiųjų kaltės 2014 m. įvyko 160 eismo įvykių. Dėl savo pačių kaltės žuvo 16 pėsčiųjų. Dėl dviratininkų kaltės įvyko 144 įvykiai, kuriuose žuvo 7 žmonės.

Tačiau, pasak policijos pareigūnų, pastebimai padaugėjo žmonių nešiojančių atšvaitus. Nors ir labai pamažu, bet mūsų šalyje vis daugėja už save atsakingų žmonių.

Pareigūnai atkreipia dėmesį, kad suaugusiems derėtų skirti daugiau dėmesio vaikų ir jaunimo mokymui saugiai elgtis keliuose bei būti atsakingais eismo dalyviais. Taip pat reikėtų didesnį dėmesį atkreipti į vyresnio amžiaus eismo dalyvius – senjorai sudaro bemaž trečdalį nukentėjusiųjų eismo įvykiuose.

Pasak, Lietuvos policijos atstovų, vaikai yra labai aktyviai informuojami apie saugų elgesį keliuose, nuolat vyksta švietėjiškos akcijos, susitikimai su policijos atstovais, saugaus eismo pamokos.

Šiais metais policija šalies keliuose  organizavo įvairias prevencines priemones, skirtas pėsčiųjų, dviračių vairuotojų, vadeliotojų kontrolei tamsiuoju paros metu, atšvaitų, kitų šviesą atspindinčių elementų naudojimo kontrolei. Vien tik prevencinių priemonių metu išaiškinta 3 598 pėsčiųjų, 1384 dviračių vairuotojų, 28 vadeliotojų padaryti KET pažeidimai. Už tokius pažeidimus numatoma 80-140 litų baudą. 

Policija ir taisyklingo atšvaitų naudojimo kultūrą skatinantis projektas „Nebūk briedis“ primena kaip taisyklingai prisisegti atšvaitus:

Atšvaitą prie drabužių pritvirtinkite taip, kad būtų matomas iš visų pusių.  

Pakabinamą atšvaitą, pervertą virvele, segtuku prisekite prie drabužių (pvz., kišenės), dešinėje pusėje, kad jis švytuotų žmogaus kelių aukštyje.

Atšvaitą-juostelę lengvai uždėkite ant drabužių rankovės (truputį aukščiau rankos riešo) ar kojos blauzdos srityje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)