Kokia sumą automobiliui galite skirti?

Nuo turimos pinigų sumos priklauso, kokį automobilį galėsite įsigyti. Pagalvokite, kiek laiko planuojate važinėti mašina – metus ar kiek ilgiau, kasdien įveiksite netolimus atstumus, ar norėsite pakeliauti?

Patikimas būdas sutaupyti pinigų – pirkti dėvėtą automobilį. Per pirmus penkerius metus naujo automobilio vertė sumažėja beveik perpus. Geriausias variantas – kelerių metų senumo mašina, turinti visas naujausias saugumo sistemas, kuri puikiai tarnaus dar ne vienerius metus.

Atlikite tyrimą

Turėdami omenyje savo biudžetą, susidarykite automobilių sąrašą – praktiškų, nebrangiai išlaikomų bei atitinkančių poreikius. Šiais laikais be vargo rasite tyrimų apie įvairių gamintojų automobilių saugumą, patikimumą ir kitus aspektus. Tad ir pradėkite nuo apžvalgų, tyrimų.

Norintiems sutaupyti patartina atsispirti pagundai pirkti sportinį, prabangų ar didelį automobilį. Daug arklio galių turinti ar naujausiomis technologijomis pagerinta mašina nėra praktiška. Kad neįsigytumėte ištisai gendančio automobilio, išsirinkite tokius gamintojus ir tokius modelius, kurie garsėja patikimumu ir gerais atsiliepimais.

Informacijos rinkimas ir bandomasis vairavimas

Patartina internete pasiskaityti profesionalų apžvalgų, atsiliepimų, paskui palyginti autorių požiūrį su savo preferencijomis. Pavyzdžiui, nusiskundimus dėl sėdynių patikimumo ar važiavimo kokybės galima patikrinti bandomojo vairavimo metu. Jūsų nuomonės gali skirtis nuo profesionalaus automobilių specialisto nuomonės.

Nauji automobiliai, pasak ekspertų, labiau nuspėjami, o senesni, naudoti automobiliai visi gyvena savą gyvenimą. Vieni būna prižiūrėti, išpuoselėti, kiti nustekenti, negailestingai nudėvėti.

Jei perkate dėvėtą automobilį pagal skelbimą, eikite jo apžiūrėti su kompetentingu ekspertu arba susitarkite dėl patikrinimo pas meistrą automobilių remonto salone. Atsiminkite, kad koronaviruso pandemijos metu būtina dėvėti kaukę, laikytis saugaus atstumo, dezinfekuoti rankas ir liestą automobilio vairą bei kitus paviršius.

Atidžiai apžiūrėkite automobilio išorę ir vidų. Nesvarbu, ar perkate naują, ar dėvėtą automobilį, visada apžiūrėkite jį dienos metu, nes dienos šviesoje geriausiai matosi defektai ir pan. Ypač jei apžiūrite dėvėtą automobilį, įsitikinkite, kad jis – tokios būklės, kaip teigia pardavėjas. Apskritai saugiausia, jei dėvėto automobilio būklę patikrina mechanikas, kvalifikuotas meistras.

Būtinai derėkitės

Jei automobilio išvaizda ir būklė tenkina, metas aptarti kainą. Profesionalūs automobilių pardavėjai įgudę derėtis ir gauti už parduodamą prekę maksimalią kainą. Pagalvokite – jie kasdien tuo užsiima.

Jei perkate iš privataus pardavėjo, derybos bus konkretesnės. Pasidomėkite internete, kiek įprastai kainuoja tokių metų, panašios ridos ir būklės automobilis, ir žinosite, kokia kaina jums – rodiklis.

Dėvėto automobilio pardavėjas orientuosis į mažmeninę kainą, kurią lengvai rasite internete. Tikėtina, kad mašina buvo įsigyta aukcione, paskui paremontuota, o dabar norima už ją uždirbti. Jeigu derybų metu nesiseka susitarti dėl protingos kainos, nesiplėšykite – atsisakykite šio sandorio ir ieškokite kito varianto.

Būtinos automobilio saugumo sistemos

Šios standartinės naujausios saugumo sistemos turėtų būti naujesniuose automobiliuose. Jei ketinate pirkti senesnę nei 2012 m. gamybos mašiną, pasidomėkite, ar ji turi šias saugumo sistemas:

  • Stabdžių antiblokavimo sistema (ABS). Ši sistema saugo, kad stabdant, ratai visiškai nesustotų. Kadangi net staigiai stabdant slidžiame kelyje, ratai visiškai neužsiblokuoja, vairuotojas nepraranda automobilio kontrolės.
  • Elektroninio stabilumo kontrolės sistema. Ji saugo, kad automobilis neapvirstų, jei posūkis daromas per greitai, pagal esamas oro sąlygas (pvz., lyjant, sningant). Daugumoje dabartinių naujų automobilių ši sistema įdiegta, senesnių gamybos metų mašinos ją turės ne visos.
  • Šoninės saugos oro pagalvės. Įrodyta, kad jos saugo galimų šoninių smūgių metu.
  • Atbulinės eigos vaizdo kamera. Ji ima veikti, kai automobilis važiuoja atbulomis. Centriniame ekrane matomas galinis vaizdas, taip lengviau pastatyti transporto priemonę, išvengiama incidentų su pėsčiaisiais ar kitomis mašinomis.

Šios pažangios sistemos saugos nuo nelaimių pradedančiuosius vairuotojus, jos įtaisomos naujuose automobiliuose, o taip pat gali būti ir naujesniuose dėvėtuose automobiliuose:

  • Įspėjimo apie susidūrimą sistema. Sistema, pasitelkdama kameras, radarą ar lazerį, skenuoja priekyje važiuojančius automobilius ir įspėja vairuotoją, jei jis važiuoja per greitai ir atsiranda rizika susidurti su priekyje esančia transporto priemone. Dauguma šių sistemų pateikia garsinį ir / arba vaizdinį įspėjimą, užtektinai anksti, kad vairuotojas spėtų sureaguoti.
  • Automatinio stabdymo sistema. Automobilis pats sustos, jei priekyje – avarija arba jei sistema rodo, kad sustojimas sumažintų neišvengiamo susidūrimo stiprumą.
  • Aklosios zonos aptikimo sistema. Vairuotojas sulaukia garsinio ir / arba vaizdinio įspėjimo apie jo aklojoje zonoje esantį automobilį. Ši sistema – papildomas įspėjimas, kai įjungiamas posūkio signalas ir ketinama, tarkime, persirikiuoti į kitą juostą, kai nėra saugu tai daryti.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)