Jei automobilis visiškai naujas, ant neseniai pagamintų jo dalių tebėra šioks toks kiekis medžiagų, iš kurių tos dalys pagamintos, „HowStuffWorks“ publikaciją cituoja DELFI.lv.

Liesdami viską, kas yra automobilio salone – sėdynes, guminius kilimėlius, prietaisų skydelį ir kt., – mes padedame toms medžiagoms išsilaisvinti. Kaip tik jos, pasklidusios ore, ir sukuria vadinamąjį naujo automobilio kvapą. Bėgant laikui intensyvus kvapas, taigi ir chemikalų lygis, ima mažėti. Medžiagos, aišku, niekur nedingsta – jų tiesiog mažiau išsiskiria. Deja, vasarą, veikiant karščiui ir tiesioginiams saulės spinduliams, medžiagų išsiskyrimo procesas pagreitėja.

Šiaip jau automobilyje labai daug toksiškų medžiagų, todėl vargu ar yra prasmės visas jas vardyti. Kaip teigia ekspertai, pavyktų suskaičiuoti maždaug 275 tokių medžiagų rūšių. Dažniausios iš jų – konservantas formaldehidas, antipirenai, saugantys vairuotoją ir keleivius nuo variklio bei išmetamųjų dujų kaitros, sunkieji metalai ir įvairių rūšių plastikas, iš kurio pagaminti prietaisų skydeliai, durų rankenėlės, atramos ir kt.

Išsiskiriančios toksiškos medžiagos gali sukelti pykinimą ir galvos skausmą, tačiau retas vairuotojas įtaria, kad negalavimų priežastis – naujas automobilis. Deja, itin ilgai išbūnant naujame automobilyje galima prisišaukti net centrinės nervų sistemos problemų, hormoninių sutrikimų, atminties praradimą, taip pat vėžį.

Automobilių gamintojai tikrai žino, kokį pavojų kelia toksiškos medžiagos, todėl stengiasi kuo mažiau jų naudoti. Visgi visuotinai priimtino standarto, pagal kurį būtų galima nustatyti, ar išsiskiriančių chemikalų kiekis neviršija leistinos normos, neegzistuoja. Taigi, vairuotojai teturi vienintelę išeitį – patys pasirūpinti savo sveikata.

Bene geriausias būdas atsikratyti didžiosios dalies automobilyje sklandančių chemikalų – iš karto po pirkimo nuvykti į plovyklą ir paprašyti, kad būtų atliktas kruopštus salono valymas. Po valymo procedūros ant interjero paviršių neliks bent jau lengviausiai pašalinamų medžiagų.

Vasarą automobilio langus patariama palaikyti atvirus, kad vyktų gryno oro cirkuliacija.

Neigiamą poveikį daro ir ant vidaus paviršių krentantys tiesioginiai saulės spinduliai, todėl geriau pasistengti to išvengti.

Prieš jungiant kondicionierių, automobilio langus keletą minučių reikia palaikyti atvirus. Gal ir nebus itin malonu, užtat iš automobilio salono pasišalins dalis jame susikaupusių toksiškų medžiagų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)