Automobilių kelių direkcijos duomenimis, pirmadienio pavakarę Lietuvoje valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia sausos, vietomis yra drėgnų kelių ruožų. Šalyje – be kritulių, oro temperatūra siekia nuo 2 iki 5 laipsnių šilumos.

Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, naktį daug kur numatomi nedideli krituliai, plikledis, galima silpna lijundra. Žemiausia oro temperatūra bus nuo 2 laipsnių šalčio iki 3 laipsnių šilumos.

Saugaus eismo ekspertai vairuotojams, kuriems tenka važiuoti slidžia kelio danga, pataria laikytis dviejų taisyklių. Pirmiausia reikėtų pasirūpinti didesniu atstumu nuo kitų transporto priemonių, kad netikėtai slystelėjus užtektų vietos sustoti.

Taip pat akcentuojama, kad važiuojant slidžiu keliu reikėtų vengti staigių judesių vairu ar stabdžių, akceleratoriaus paminomis. Staigūs, trūkčiojantys judesiai gali išprovokuoti automobilio slydimą, todėl vairuoti reikėtų tolygiai.

Verta atkreipti dėmesį, kad ypatingai atsargiai reikėtų elgtis ant tiltų ir viadukų, kur kelias šąla ne tik iš viršaus, bet ir iš apačios. Ten plikledis susiformuoja anksčiausiai.

Atpažinti neįmanoma

„Plikledžio pastebėti akimi praktiškai neįmanoma. Tačiau suprantant, kad gali būti ruožų padengtu nematomu ledu galima modeliuoti elgesį prie vairo. Juk svarbiausia ne suvaldyti slydimą, kai automobilį pradeda „nešti“, o neatsidurti tokioje situacijoje. Apsidraudimas, situacijos numatymas į priekį – štai kas svarbiausia“, – DELFI yra sakęs kartingo treneris Ugnius Čaplikas.

Anot jo, nors plikledį pastebėti sunku, atpažinti jį galima. Jeigu automobilyje staiga tampa įtartinai tylu ir apima jausmas, kad automobilis tarsi „plaukia“, o ne važiuoja, greičiausiai važiuojama ypatingai lygiu ir slidžiu paviršiumi.

Artūras Pakėnas, vairavimo mokyklos VšĮ „Amplius.lt“ vadovas ir saugaus eismo ekspertas, sakė, kad jeigu nėra aišku, ar kelias slidus, geriausia išvažiavus į gatvę jį patikrinti – pamėginti staigiau spustelėti stabdžius ir žiūrėti, kaip elgiasi automobilis, jo padangos.

„Tik nepamirškite apsižvalgyti, ar nėra arti kitų automobilių, ar gatvė tuščia, kai imatės tokio manevro“, – patarė jis.

Kaip vairuoti saugiai

1. Rytais, po naktinio šaltuko, dėl temperatūros skirtumų tiltai ir viadukai būna slidūs, pavojingesnės yra žemesnės, arčiau vandens telkinių, pelkių, upelių, bei miškingose vietovėse esančios kelio vietos. Čia temperatūra paprastai būna vienu ar dviem laipsniais žemesnė, todėl ir plikledžio tikimybė čia didesnė.

2. Būtina atkreipti dėmesį į šiuos pavojingus ruožus ir sumažinti greitį prieš juos.

3. Būtina laikytis saugaus atstumo keliuose, kuris turėtų būti 3 kartus didesnis nei vasarą.

4. Atsižvelgiant į meteorologines sąlygas, reikėtų nelenkti kitų transporto priemonių, jei nėra būtinybės, o persirikiuojant būti ypač atidiems.

5. Būtina atsižvelgti į kelio dangos būklę ir pasirinkti saugų, o ne maksimaliai leistiną, greitį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)