Baudos atsieina brangiau

Pernai rinkliavos už automobilių stovėjimą iš stovos skaitiklių ir atsiskaitymų mobiliaisiais telefonais surinkta apie 1 mln. 700 tūkst. litų.

20 proc. mažiau nei praėjusiais metais. Pernai rinkliavos buvo surinkta buvo 1 mln. 460 tūkst. litų.

Pasak viešosios įstaigos „Klaipėdos keleivinis transportas“ direktoriaus pavaduotojo Andriaus Samuilovo, labiausiai išaugo rinkliavos surinkimas, atsiskaitant mobiliojo ryšio telefonais.

„Rinkliavos surinkimo augimas prasidėjo kovą, kai pasikeitė pažeidėjų fiksavimo tvarka. Nebereikėjo blokuoti mašinų ratų, o užteko nufotografuoti“, – pasakojo A.Samuilovas.

Tačiau rinkliavos nemokančių asmenų nemažėja. Vien lapkritį baudų iš tokių pažeidėjų surinkta 154 tūkst. 500 litų. Užpernai per penkis mėnesius ši suma buvo tris kartus mažesnė.

Skųstis siūlo teismui

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė pabrėžė, kad nesilaikyti tvarkos brangiau nei sumokėti rinkliavą. Iš lapkričio pažeidėjų jos būtų surinkta apie 2 tūkst.-3 tūkst. litų.

K.Vintilaitė tvirtino, jog daugėja skundų iš pažeidėjų. Anot jos, žmonės mano, kad taip pavyks išspręsti problemą. Tačiau vedėja pabrėžė, kad skundo Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai neturi, kur dėti.

„Galime tik į jį atsakyti, kad žmogus turi teisę apskųsti specialisto ar Administracinės komisijos sprendimą teismui. Šis nagrinėja tokius skundus ir gali keisti sprendimus. Tačiau atsakymo laukiantis žmogus rizikuoja praleisti terminą, kada gali susimokėti mažiausią baudą“, – pabrėžė vedėja.

Klaipėdoje nebuvo atvejo, kada rinkliavą už automobilio stovėjimą nesusimokėjęs pažeidėjas būtų apskundęs Viešosios tvarkos skyriaus specialisto ar Administracinės komisijos sprendimą.

„Jei nori skųsti, skųsk, bet taip, kaip priklauso. Priešingu atveju skundas neturės prasmės. Žinoma, jei žmogaus paaiškinimą gauname laiku, reaguojame į įvairias aplinkybes, paaiškinimus. Tačiau dažniausiai jie pasiekia mus pavėluotai. Žmonės nekreipia dėmesio, kad protokolas, nutarimas atsiųstas. Jie pradeda skųstis, kai savo darbą pradeda antstoliai“, – pabrėžė vedėja.

Bandys koreguoti tvarką

Uostamiesčio valdžia rinkliavos už automobilių stovėjimo tvarką nori padaryti lankstesnę. Specialiai sudaryta komisija analizuos dalykus, kurie daugiausia kelia klausimų vairuotojams.

Klaipėdos mero pavaduotojas, Administracinės komisijos pirmininkas Vytautas Čepas tvirtino, jog komisija didelių nusiskundimų nesulaukia. Dažniausiai žmonės aiškina, kad buvo nubausti, kol ėjo susimokėti arba išsikeisti pinigų, kad galėtų tai padaryti.

„Jei iš atneštų dokumentų matome, kad skirtumas tarp nubaudimo ir susimokėjimo yra 1-3 minutės, žmogaus nebaudžiame. Tačiau yra ir tokių, kurie tuo piktnaudžiauja. Pamato, kad kontrolieriai fiksuoja pažeidimą, ir išsimuša talonėlį“, – aiškino vicemeras.

Nepasiėmė smulkių monetų

Klaipėdiečiai piktinasi, kad stovos skaitikliai neduoda grąžos. Viena moteris pasakojo, kad važiuodama poilsiauto į Girulius pamiršo pasiimti smulkių pinigų. Ji tvirtino, kad turi 100 litų kupiūrą.

Moteris nerado, kur išsikeisti, o kol ieškojo buvo nubausta. Keisčiausia, kad klaipėdietė aiškino, jog telefonu negalėjo susimokėti, nes paliko jį namuose, kadangi norėjo nuo visko pailsėti.

„Važiuojant poilsiauti maudimosi kostiumėlio ir kitų padargų neužmiršti. Taip reikia neužmiršti monetų. Miškuose pinigų keitimo aparatų niekur nerasi. O valdininkas nebėgs paskui mašiną su telefonu rankose, kad žmogus susimokėtų“, – dėstė V.Čepas.

Pasak mero pavaduotojo, kontrolieriams yra pasakyta neskubėti bausti. Palaukti bent penkias minutes ir pažiūrėti, ar žmogus neateis susimokėjęs. Tačiau nesusipratimų neišvengiama. V.Čepas patarė rinkliavą mokėti mobiliojo ryšio telefonu.

Anot vicemero, įvertinus klaipėdiečių pastebėjimus, nesusipratimus, tvarka kažkiek bus keičiama.