„Didelis eismo įvykių skaičius pažįstamuose keliuose, tokiu atstumu nuo namų, kurį nesunku įveikti pėsčiomis, yra rutiniško vairuotojo požiūrio į vairavimą pasekmė“, – teigė „Renault“ vairavimo mokyklos direktorius Zbignievas Veselis. Tinkamo pasiruošimo vairavimui – saugos diržų užsisegimo, veidrodėlių reguliavimo, šviesų įjungimo – ignoravimas yra rutinos prie vairo apraiška.

Kasdien vairuojant dažnai tenka įveikti tuos pačius maršrutus, todėl važiuodami pažįstamais keliais vairuotojai jaučia klaidinantį saugumo jausmą, kuris sumažina susikaupimą ir pasiruošimą staigiems, netikėtiems pavojams. „Kai jaučiamės saugūs ir manome, kad niekas negali mūsų nustebinti, atrodo, jog nėra reikalo nuolat stebėti situaciją, todėl esame linkę dažniau kalbėti telefonu ar valgyti būdami prie vairo. Kai tik vairavimas reikalauja didelės koncentracijos, vairuotojai stengiasi vengti blaškančių dalykų“, – sakė „Renault“ vairavimo mokyklos instruktoriai.

Pavojinga situacija gali kilti bet kokioje vietoje. „Mirtini eismo įvykiai gali nutikti net gyvenamojoje zonoje ar automobilių stovėjimo aikštelėje. Tokiose situacijose labiausiai pažeidžiami yra maži vaikai, nes jų lengva nepastebėti važiuojant atbuline eiga“, – aiškino vairavimo specialistai. Tyrimai rodo, jog 57 proc. eismo įvykių, į kuriuos patenka vaikai, nutinka maždaug 10 min. kelio atstumu nuo namų, o 80 proc. – ne toliau kaip už 20 min. kelio nuo namų. Todėl „Renault“ vairavimo mokyklos instruktoriai skatina tinkamai vežti mažus vaikus ir nepalikti jų be priežiūros automobilių stovėjimo aikštelėse ir šalikelėse.

Kaip saugiai vairuoti kasdien:
- Reguliariai tikrinkite ar tinkamai veikia visi žibintai ir valytuvai.
- Nepamirškite pasiruošti kelionei: visada užsisekite saugos diržus ir įsitikinkite, kad jūsų sėdynė, atrama galvai ir veidrodėliai yra tinkamai sureguliuoti.
- Nevairuokite „iš atminties“.
- Stebėkite pėsčiuosius, ypač gyvenamosiose zonose ar automobilių stovėjimo aikštelėse bei netoli mokyklų ar prekybos centrų.
- Nepamirškite užtikrinti vaikų saugumo – teisingai naudokite saugos diržus ir vaiko kėdutę.
- Stenkitės, jog automobilio salone esantis bagažas nejudėtų.
- Ribokite tokias veiklas kaip kalbėjimą telefonu ar radijo reguliavimą iki minimumo.
- Visada būkite budrūs ir numatykite įvykius kelyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją