Žalos siekia ir 30 tūkst. eurų

Ateinantis tikrasis pavasaris susijęs ne tik su ilgesnėmis dienomis, bet ir pasikeitusiais greičio ribojimais bei būtinybe pasikeisti automobilių padangas, dėmesį atkreipia draudimo bendrovės „Ergo“ Verslo klientų transporto draudimo portfelio valdytojas Rimvydas Pocius. Daugiau dėmesio automobilių vairuotojai turėtų skirti ir pakitusiam eismui.

„Pavasarį į gatves išrieda sezoniniai vairuotojai, kurie šaltuoju metu laikotarpiu nesinaudojo savo transporto priemonėmis dėl įgūdžių trūkumo ar kitų priežasčių. Deja, bet įgūdžiai negalėjo pagerėti, žiemos metu sumažėja dėmesingumas įvykiams kelyje. Po šaltojo metų laiko dulkės dažniausiai nupučiamos ir nuo dviračių, paspirtukų bei motociklų. Į pastarųjų vairuotojus reikėtų atkreipti ypatingą dėmesį, nes dėl primirštų įpročių jie kartais gali neparodyti įspėjamojo posūkio signalo, neapdairiai persirikiuoti. Be to, keliaujama didesniais greičiais, tad gali pasitaikyti nemažų sužalojimų“, – pataria draudimo ekspertas.

Šie patarimai itin aktualūs dabar, nes būtent šiuo metu užfiksuojama didelė dalis su motociklais susijusių žalų – „Ergo“ pernai iš viso užfiksavo 70 tokių žalų, iš kurių 21 būtent kovo–gegužės mėnesiais. Absoliuti dauguma incidentų nutiko dėl kelių priežasčių: automobilių vairuotojai nepraleido pagrindiniu keliu važiuojančio arba pirmumo teisę turinčio motociklo, jį kliudė stovėjimo aikštelėje nepastebėję arba patys motociklininkai užkliudė prie raudono šviesoforo sustojusį automobilį.

„Incidentų žalos vidutiniškai siekia beveik 2 tūkst. eurų, o didžiausia jų pernai pasiekė daugiau nei 30 tūkst. eurų. Ši pinigų suma buvo skirta kompensuoti ne tik motociklo sugadinimus, bet ir sutrikdytą sveikatą, pajamų netekimą ir neturtinę žalą. Norint išvengti tokių incidentų kelyje, šiuo laikotarpiu reikėtų būti dėmesingesniems, persirikiuojant įsitikinti kelis kartus, rinktis saugų greitį, ir nepamiršti, kad kelyje visi esame lygūs“, – linki „Ergo“ atstovas.

Kai saulė ne tik šildo

Norint, kad pavasarinės kelionės paliktų tik geriausius prisiminimus, R. Pocius pataria ypatingą dėmesį atkreipti į dar vieną eismo saugumui nemažos įtakos galintį turėti veiksnį – išsiilgtus saulės spindulius. Dėl jų atsipalaiduojame, tampame labiau išsiblaškę kelyje, tačiau tuo pačiu norisi stipriau paspausti akseleratoriaus pedalą. Saulės spinduliai taip pat atsispindi nuo kitų transporto priemonių langų ar veidrodėlių, kelio dangos – pastaroji pavasarį dažnai būna šlapia ir gali tapti vairuotojų apakinimo priežastimi.

„Pavojingiausia – intensyviausiomis eismo valandomis, kai keliaujama į darbą ar iš jo, mat jos dažnai sutampa su saulėtekio ir saulėlydžio valandomis, kai saulė atsiduria arčiausiai horizonto ir šviečia tiesiai į akis. Negana to, mūsų akys po tamsiojo metų laiko dar būna nepripratusios prie gausios saulės šviesos, tad atspindžiai gali lengvai apakinti vairuotoją“, – įspėja draudimo ekspertas.

Net trumpam regėjimą praradęs vairuotojas gali atsitrenkti į kitą transporto priemonę ar kliudyti kitus eismo dalyvius, išvažiuoti į kitą eismo juostą, prarasti distancijos nuovoką ar neatskirti šviesoforo signalų spalvų. R. Pocius akcentuoja, kad įvykiams kelyje keičiantis labai greitai, lemtingu tampa net koncentracijos praradimas vos kelioms akimirkoms. Apsisaugoti nuo tokių situacijų padeda akiniai nuo saulės ar automobilyje sumontuotas apsauginis skydelis nuo saulės.

„Kitas, vienas paprasčiausių sprendimų apsisaugoti nuo saulės atspindžių – tvarka ir gera transporto priemonės techninė būklė. Nešvarus, susibraižęs ar pažeistas priekinis automobilio stiklas didina atspindžių tikimybę, o purvas išsklaido saulės spindulius. Reikėtų pasirūpinti ir veidrodėlių švara. Taip pat akinius nuo saulės rekomenduojama visada turėti po ranka ar juos kelyje nuolat dėvėti, nes jų ieškojimas daiktadėžėje ar ant keleivio sėdynės nesustabdžius transporto priemonės gali baigtis koncentracijos praradimu ir eismo įvykio sukėlimu“, – įspėja „Ergo“ atstovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją