Saugaus eismo kultūrą Lietuvoje propaguojantis projektas „Nebūk briedis“ skatina atkreipti dėmesį ne tik į teorines, bet ir į praktines vaikų žinias. Nuolat organizuojami seminarai bei įvairios policijos pareigūnų pamokėlės norimo rezultato nesuteiks be tėvų noro bendradarbiauti ir diegti atžalai saugaus eismo žinias.

Norint gatvėje ir kelyje jaustis saugiai, visų pirma reikėtų pasirūpinti šviesą atspindinčiomis priemonėmis, kurios užtikrina pėsčiojo matomumą. Nors šiuo metu ir temsta kiek vėliau, pavakare atšvaitas ir vaikui, ir suaugusiam yra privalomas. Ne veltui sakoma, jog vienas vienintelis atšvaitas žmogui gali išsaugoti gyvybę.

Mažieji eismo dalyviai turėtų puikiai žinoti, kodėl ir kaip reikia dėvėti šviesą atspindinčias priemones.Vaikams atšvaitą reikėtų segėti suaugusio žmogaus kelių lygyje, vadinasi šiek tiek aukščiau riešo ir ties blauzda. Šioje vietoje prikabintas atšvaitas maksimaliai atspindės transporto priemonių šviesas. Juk pats atšvaitas šviesos neskleidžia, o ją tik atspindi.

Būtina paminėti, kad esant kiek prastesniam matomumui kelyje, tėvams pačias jauniausias atžalas rekomenduojama rengti šviesesniais drabužiais. Taip vaikas išsiskirs iš blankios aplinkos bei gatvėje ir kelyje bus geriau pastebimas. Taigi ryškūs drabužiai yra ne tik pavasario, bet ir saugumo gatvėje atributas.

Galų gale, kiekvienas mažasis eismo dalyvis turėtų žinoti pagrindines Kelių eismo taisykles. Juk dažnas eismo įvykis įvyksta dėl neapdairaus vaikų elgesio: išbėgimo į gatvę neapsižvalgius, ėjimo ne per pėsčiųjų perėją. Svarbu, kad vaikas žinotų, jog vairuotojas ne visada gali jį pastebėti ir spėti paspausti stabdžių pedalą. Negana to, žaidimai prie gatvės yra labai pavojingi, tad geriau kartu su kiemo draugais laiką leisti saugioje vaikų žaidimų aikštelėje.

Projektas „Nebūk briedis“ ragina skatinti vaikų atsakomybės jausmą. Žinokime, kaip tinkamai pasirūpinti savimi kelyje, ir pavasariu džiaukimės saugiai!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją