Tačiau sklandžiai kelionei reikia pasiruošti. „Volkswagen“ Regiono pardavimo vadovė Miglė Makauskaitė pataria, kaip.

Kelionėje taisyti automobilį bus brangu

Techniškai netvarkingas automobilis gali ne tik sugadinti kelionę, bet tai ir nesaugu, todėl M. Makauskaitė rekomenduoja prieš kelionę automobilį patikrinti patikimose dirbtuvėse. Būtina apžiūrėti padangas, kad jos neturėtų pažeidimų, o gilus protektorius apsaugotų nuo akvaplanavimo stipriai lyjant. Be to, naujos padangos užtikrina žymiai trumpesnį stabdymo kelią ant šlapios dangos, o tai yra labai svarbu važiuojant pakrautu ir sunkiu automobiliu.

„Prieš kelionę atlikite nuodugnią automobilio apžiūrą, nes jei gedimą teks taisyti kelionės metu, ne tik sugaišite laiko, bet ir galite nerasti tinkamų dirbtuvių, o atlikti darbai kainuos žymiai brangiau, – sako M. Makauskaitė. – Atminkite, kad važiuojant tolimus atstumus, greitkeliuose, kalnuose ir stabdant sunkų automobilį su daiktais, stabdžių sistemai tenka žymiai didesnė apkrova, todėl būtina, kad stabdžių diskai ir trinkelės būtų nenudilę ir tvarkingi, o stabdžių apkabos veiktų tinkamai – jei detalės bus užstrigusios, galite perkaitinti ir sugadinti stabdžius.“

Žinoma, prieš kelionę labai svarbu patikrinti aušinimo sistemos veikimą, kadangi važiuojant spūstyse karštu oru, dideliu greičiu ar kalnuose, žymiai labiau kais variklis. Taip pat reikia patikrinti stabdžių skystį, ir, jei reikia, jo papildyti ar pakeisti; patikrinti vairo sistemos veikimą; jei artėja laikas – pakeisti variklio alyvą ir filtrą. Be to, intensyviame eisme ir važiuojant dideliu greičiu, variklis gali naudoti daugiau alyvos, todėl visada verta turėti papildymą. Taip pat didesnį saugumą užtikrins tinkamai sureguliuoti žibintai, gerai veikianti langų apiplovimo sistema ir nauji valytuvai.

Kokie daiktai kelionėje tikrai pravers?

Atsakingas vairuotojas visada prieš kelionę įsitikins, kad vaistinėlėje nieko netrūksta, gesintuvo galiojimo laikas nepasibaigęs, o šviesą atspindinčios liemenės yra visiems keleiviams. „Saugumas yra svarbiausias dalykas automobilyje, nes jame praleisime itin daug laiko. Atminkite, kad važiuosite ten, kur eismas bus gerokai intensyvesnis, be to, skiriasi ir užsienio šalių vairuotojų įpročiai“, – komentuoja „Volkswagen“ atstovė.

Pasirūpinkite ir automobilio remonto instrumentais, kad, esant nedideliam gedimui, jį galima būtų pataisyti kelyje ir tęsti kelionę. Turėkite atsuktuvą keičiamais antgaliais, reples-veržliaraktį, taip pat lipnią tvirtinimo juostą, kuri pravers bent jau laikinai sutaisyti sugedusią išmetimo sistemą, sulūžusį veidrodėlį ar buferį ir nuvažiuoti iki artimiausių dirbtuvių.
Kelionė automobiliu

Taip pat atstovė rekomenduoja automobilyje turėti žibintuvėlį. „Tai yra nepamainomas prietaisas, jei automobilį tenka remontuoti prietemoje ar tamsoje. Žibintuvėlis turi nebijoti drėgmės ir reikia pasirūpinti, kad elementai būtų nauji – verta pasirūpinti papildomu elementų komplektu,“ – sako ekspertė. Žinoma, vietoje prožektoriaus galima naudoti ir mobilaus telefono programėlę, tik ji turi būti greitai pasiekiama.

Kelionėje turėkite vilkimo lyną, kuris pravers, jei užklimpsite ar automobilį teks vilkti. Taip pat įsitikinkite, kad turite ir įsukamą vilkimo kilpą. M. Makauskaitė pabrėžia, kad reikia nepamiršti ir apie atsarginį ratą, kuris turi tikti automobiliui ir būti pripūstas.

Taip pat nepamirškite apie navigaciją su atnaujintais žemėlapiais – važiuojant nepažįstamame mieste jis ne tik padės rasti reikiamą vietą, bet ir leis iš anksto persirikiuoti į reikiamą eismo juostą. Tačiau ekspertė pataria turėti ir paprastą žemėlapį, kuris pravers, jei paves elektronika – dažniausiai taip nutinka, kai to mažiausiai tikiesi. Be to, naudojantis įprastu žemėlapiu, galima bus pasitikrinti važiavimo kryptį.

Planuokite kelionę

Jei nemėgstate nemalonių staigmenų ir nežinomų kliūčių, planuokite maršrutą prieš išvykdami. „Įvertinkite, ar pakeliui yra pakankamai degalinių, užkandinių, nakvynės vietų ir remonto dirbtuvių. Jei keliausite užsienyje, sužinokite toje šalyje galiojančius reikalavimus, kurie kartais gali skirtis nuo mūsų šalies ir pridaryti nereikalingų rūpesčių, – perspėja ekspertė. – Pavyzdžiui, Austrijoje be leidimo negalima naudoti vaizdo registratorių ir už tai gresia didelės baudos.“

Prieš kelionę reikia pasirūpinti atsiskaitymu šalyse, kuriose lankysitės, jei negalėtumėte sumokėti banko kortele. Taip pat gali reikėti skirtingų bankų kortelių – kartais tokio garanto prašo nakvynės vietose.

„Volkswagen“ atstovė rekomenduoja pasirūpinti antru automobilio raktu, kurį reikia laikyti atskirai nuo pagrindinio. Jis tikrai pravers tada, jei pagrindinis raktas sulūš, jį pamesite ar pavogs. „Dėl tos pačios priežasties kelionėje reikia turėti ir du asmens dokumentus – identifikavimo kortelę ir pasą, kuriuos taip pat reikia laikyti skirtingose vietose.“

Žinoma, niekas nėra apsaugotas ir nuo tokių nemalonumų kaip vagystės iš automobilio, todėl jį ne tik statykite saugomose ir gerai apšviestose vietose, bet ir įsigykite kelionės draudimą. Taip pat pasitikrinkite, ar nepasibaigusi jūsų automobilio techninė apžiūra ir draudimas, ir ar jis galioja užsienyje.

Įsitaisykite patogiai ir vairuokite pailsėję

Kad galėtumėte mėgautis kelione, labai svarbu, kad vairuotojas ir keleiviai jaustųsi patogiai, pabrėžia M. Makauskaitė. Visi daiktai turi būti saugiai supakuoti, bet lengvai pasiekiami. „Dėdami daiktus į bagažinę, darykite taip lyg krautumėte juos į parduotuvės krepšį – sunkiausius daiktus dėkite į apačią, lengvesnius – į viršų. Taip pat salone laikykite gėrimus ir užkandžius, kad nereikėtų papildomai stoti“.

Svarbu, kad visi daiktai bagažinėje būtų gerai pritvirtinti, nes stipriai stabdant jie gali įskrieti į saloną ir sužaloti keleivius. Bagažinės apačioje sudėjus sunkesnius daiktus, o viršuje – lengvesnius, užtikrinsite, kad automobilis bus stabilesnis, ypač, jei teks greitai apvažiuoti netikėtą kliūtį.

„O dar labai svarbu yra geras poilsis, todėl kelionės metu vairuotojas turi būti pailsėjęs ir daryti pertraukas vairuojant, kad nereikėtų vairuoti pavargusiam ar neišsimiegojusiam – svarbiausia visada išlaikyti maksimalų dėmesį kelyje,“ – apibendrino „Volkswagen“ atstovė M. Makauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)