Priežasčių, kodėl automobilis dūmija, gali būti pačių įvairiausių, pradedant prastu degalų mišiniu, baigiant įvairiais nusidėvėjusiais mazgais. Kokio tipo gedimas ištiko automobilį, teigiama žiniasklaidai išplatintame pranešime, signalizuoja dūmų spalva.

Dažniausiai automobilio dūmingumas priklauso nuo daugelio parametrų: transporto priemonės mazgų būklės, žiedų, cilindrų susidėvėjimo lygio ar riebokšlio. Anot jo, visuomenėje paplitusi nuomonė, jog dyzeliniai automobiliai yra linkę skleisti daugiau dūmų. Visgi dūminti gali ir benzinu, ir dyzelinu varomi automobiliai. Romas Žalnierukynas, „Mototoja“ serviso vadovas, pabrėžia, jog dyzelinių transporto priemonių dūmingumui įtakos turi jų techninės savybės, purkštukų ar turbinos darbas, per didelis arba nepakankamas oro kiekis degimo sistemoje.

„Benzininių variklių degimo procesai darbo metu yra šiek tiek kitokie nei dyzelinių. Todėl dūmingumas tokio tipo variklyje yra aiškus gedimo požymis. Tuo tarpu dyzeliniuose automobiliuose, duslintuve, gali kauptis suodžiai, kurie ir tampa dūmingumo priežastimi“, – sako R. Žalnierukynas.

Kaip sako serviso specialistas, dūmijanti transporto priemonė gali reikšti, jog vairuotojas pila prastus degalus, taip pat automobilyje gali būti neveiksnus išmetamųjų dujų katalizatorius, kietųjų dalelių filtras arba prastai veikiantis recirkuliacinis vožtuvas. R.Žalnierukyno teigimu, pagal dūmų spalvą galima preliminariai numatyti gedimo židinį.

„Juodi dūmai dažniausiai pasirodo dyzeliniuose automobiliuose. Atsiradus tokiam reiškiniui, galima manyti, kad problema yra įpurškimo, išmetimo ar oro įsiurbimo sistemoje. Balti dūmai – dažniausiai garai, kurie susidaro dėl kondensato išmetimo sistemoje“, – dėsto „Mototoja“ serviso profesionalas.

R. Žalnierukynas taip pat pabrėžia, jog iš transporto priemonės gali veržtis ir pilki bei mėlyni dūmai. Anot jo, pilki gali reikšti neteisingą degalų mišinį, nesudegusius degalus, o mėlyni dažniausiai parodo, kad „dega“ variklio alyva. Tai gali išprovokuoti nesandarūs riebokšliai, stūmoklių žiedai ir kitokie variklio gedimai.

„Važinėti dūmijančiu automobiliu yra nesaugu aplinkai ir pačiam vairuotojui. Pamačius besiveržiančius iš transporto priemonės dūmus, reikėtų nedelsiant kreiptis į kvalifikuotus specialistus – patiems nustatyti gedimą yra gana sunku“, – tikina serviso vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)