Jei automobiliui kas nors atsitinka, kompensuoti išskaitos sumą turite iš savo kišenės. Yra kitas variantas – nuomos bendrovėje išsipirkti išskaitą ir įsigyti pilną draudimą, tačiau tokia apsauga dažnai kainuoja labai brangiai. Nuo šiol Lietuvoje egzistuoja ir trečias variantas – išsinuomoto automobilio išskaitos draudimas.

„Užsienyje apsidrausti išnuomoto automobilio išskaitą galima jau seniai. O keliautojams iš Lietuvos, siekiant sutaupyti, tekdavo rizikuoti ir įsigyti automobilio draudimą, pagal kurį paprastai taikoma 1 000 eurų viršijanti išskaita. Atsižvelgdami į klientų poreikius, užsienyje itin populiarią apsaugą pasiūlėme ir Lietuvoje, kurią įsigyti galima kartu su kelionių draudimu“, – sako Lina Aidukevičienė, draudimo bendrovės „If“ asmens draudimo produkto vadovė.

Eksperto patirtis

Kelionių ekspertas Rimvydas Širvinskas-Makalius per devynerius veiklos metus turizme sulaukė daugybės klausimų ir pagalbos prašymų, jei kas įvykdavo kelionėje. „Keliautojai dalydavosi patirtimi, kad neatidžiai pasirinkę automobilių nuomos bendrovę turėjo skaudžiai paploninti pinigines. Pavyzdžiui, viena šeima Prancūzijoje atsiimdama automobilį nuomos sutartyje nesutikrino defektų – įbrėžimų, įlinkimų, stiklo įtrūkimų. Nors automobilį vairavo atsargiai ir jokių nuostolių jam nepadarė, iš šeimos kredito kortelės buvo išskaičiuoti keli šimtai eurų dėl neva apgadinto automobilio“, – pasakoja jis.

Į kuriozinę situaciją buvo patekęs ir pats Rimvydas, kai Sardinijoje išsinuomojo automobilį.

„Antrą kelionės dieną pilantis degalus degalinėje į mus atbulomis įvažiavo kemperis, kuriuo po Italiją keliavo senyvo amžiaus vokiečių pora. Jie net nepastebėjo mūsų, todėl važiavo itin drąsiai ir įlenkė automobilio galą. Užfiksavome įvykį policijoje, informavome automobilių nuomos bendrovę.

Parvykus į Lietuvą, po savaitės grįžo užstato suma, tačiau ne visa – trūko net 330 eurų. Kreipėmės į bendrovę paaiškinimo, kodėl įvykus eismo įvykiui ne dėl mūsų kaltės buvo išskaičiuota tokia didelė suma, tačiau galiausiai nieko nepešėme ir susitaikėme su papildomomis išlaidomis“, – patirtimi dalijasi kelionių ekspertas.

Nuvilia kainos

R. Širvinskas-Makalius beveik visuomet keliaudamas užsienyje nuomojasi automobilį vos išėjęs iš oro uosto. „Tai padarau iš anksto internetu, nes vilioja itin žemos kainos. Tačiau atsiimant automobilį tenka susidurti su netikėtomis naujienomis, pavyzdžiui, kad į jo nuomos kainą pilnas draudimas neįskaičiuotas – reikia mokėti papildomai, neretai para draudimo kainuoja daugiau už patį nuomos mokestį. Tačiau nesaugiai atostogų metu nė vienas nenorime jaustis, todėl dažnai su bendrakeleiviais atsisveikiname su dvigubai didesne suma už nuomą, nei buvo planuota“, – pasakoja pašnekovas.

Automobilių nuomos bendrovių sąlygas būtinai reikia perskaityti prieš pasirašant nuomos sutartį, tiksliai išsiaiškinti išskaitos sumą. Dar geresnis variantas – išskaitą apdrausti. Taip kelionėje nereikės nerimauti dėl automobilio būklės, nes būsite tikri, jog finansiškai nenukentėsite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)