Susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius teigia, kad draudimas nepatyrusiems vairuoti galingus automobilius gali būti diskriminacinis.

„Aš nežinau, kaip tai derėtų žmogaus teisių požiūriu apriboti automobilių pirkimą, kaip įsigijimą sieti su patirtimi. Sunku pasakyti, aš nesakau vienareikšmiškai, kad ne, bet negalėčiau pasakyti ir kad taip. Reikėtų platesnės diskusijos tam, kad įvertintume visus aspektus“, - žurnalistams pirmadienį sakė ministras.

Jis sakė, kad galingi automobiliai kartais gali padėti išvengti avarijos.

„Kai kada papildoma automobilio galia tam tikrose situacijose - lenkimo momentu, pavyzdžiui - ji gali būti pagalbininkas išvengiant avarijos. O kai kada ji gali būti kaip tik kaltininkas autoįvykui atsitikti“, - svarstė R. Sinkevičius.

Diskusiją dėl papildomų ribojimų jauniems ir nepatyrusiems vairuotojams atsinaujino po sekmadienį Vilniaus centre įvykusios avarijos, kai automobilį BMW vairavęs jaunuolis įvažiavo į viešojo transporto stotelę ir sužalojo 7 ten buvusius žmones. Sužeistos nepilnametė ir 52 moteris gydomos reanimacijoje.

Anot ministro, svarbu eismo saugumui didesnį dėmesį skirti darželiuose, mokyklose.

„Aš galvoju, kad reikėtų galvoti apie šiaip eismo taisyklių žinojimo, propagavimo, atsakomybės diegimą - tą reikia pradėti nuo darželio, nuo mokyklos, mano supratimu, nepakankamai jauname amžiuje tie klausimai akcentuojami, neliko egzaminų, net ir saugaus eismo klasių daug kur nėra mokyklose, neliko tos patirties - gerosios ir blogosios.

Taip kad norint pasiekti ilgalaikio avaringumo mažėjimo rezultatų, mano supratimu, tas turi prasidėti nuo labai jauno amžiaus. Susiformavusią asmenybę sunku pakeisti. Iš kitos pusės, prisiimkime ir sau kaltę - ar jūs, mes savo vaikams visada rodome teigiamą pavyzdį pereinant gatvę, vairuojant automobilį, elgiantis automobilyje tinkamai“, - kalbėjo R. Sinkevičius.

Jis dėstė, kad viena iš priemonių, kuri galėtų padėti sumažinti avarijų skaičių, yra vadinamieji alkolokai, kurie neleistų užvesti automobilio išgėrus.

„Tie, kurie vairuotojai buvo užfiksuoti vairuojantys neblaivūs, jie turėtų teisę pasirinkti - arba už savo pinigus įsigyti alkoloką - kitaip sakant sistemą, kuri neleidžia užvesti variklio, kol tu nepapūti į tam tikrą prietaisą ir kol neįsitikina automatika, kad tu eisi blaivus. Ir važiuojant tam tikru periodu turi papūsti, nes kitaip mašina nustos važiavusi.

Jeigu nenori rinktis tokios sistemos, gali būti pasiūlyta ir profilaktinis gydymasis arba profilaktinis paskaitų kurso išklausymas ir bauda. Jeigu renkiesi tobulesnę sistemą kaip alkoloką - tada baudos dydis galėtų būti mažesnis ir teisių atėmimo periodas taip pat mažesnis. Žodžiu, svarstytinos įvairios priemonės“, - aiškino R. Sinkevičius.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (277)