Saulius Šuminas, būsimus vairuotojus egzaminuojančios ir pažymėjimus išduodančios VĮ „Regitra“ generalinio direktoriaus pavaduotojas, akcentavo, jog buvo pastebėta, kad kai pradedančio vairuotojo bandomasis laikotarpis sutampa su pažymėjimo galiojimo laikotarpiu, atneša nemažai sumaišties.

„Pradedantieji vairuotojai, jeigu nusižengia, privalo baigti specialius kursus ir tą turi padaryti per metus nuo pažeidimo dienos. Bet jeigu žmogus nusižengė iki bandomojo laikotarpio pabaigos likus savaitei, jis turi ne metus laiko, o tik savaitę, kad baigtų kursus ir gautų 10 metų galiojantį vairuotojo pažymėjimą“, – akcentavo „DELFI Dienos“ pašnekovas.

Jis pabrėžė, kad nauja tvarka bus gerokai patogesnė pradedantiesiems dar ir dėl to, kad jie pamiršta pasirūpinti įprastu vairuotojo pažymėjimu ir dėl jo kreiptis į „Regitrą“ laiku, vėluoja baigti kursus, jei nusižengia Kelių eismo taisyklėms (KET).

„Matome tą situaciją ir taikomės prie jų. Bandomasis laikotarpis nesiskirs, jis tebebus dvejus metus. Tačiau po bandomojo laikotarpio „klevai“ turės dar metus tam, kad gautų nuolatinį vairuotojo pažymėjimą“, – akcentavo S. Šuminas.

Nebevežios išgėrusių pasitikrinti

Balandį keičiasi ir tvarka, kaip bus nustatomas vairuotojo girtumas. Jei iki šiol policijos pareigūnams tekdavo tuos vairuotojus, kurie į alkoholio matuoklius įpūsdavo 1,5 promilės ir daugiau, vežti į gydymo įstaigas tikrintis kraujo, dabar to daryti nebereikės.

Dabar policijos pareigūnai tada, kai KET pažeidėjas įpūs 1,5 promilės arba daugiau, luktelėję alkoholio matuokliu tikrins vairuotoją dar kartą. Palaukti privaloma nuo 15-30 min., o vertinamas bus mažesnis rezultatas.

„Nebereikės vežti pažeidėjų tikrintis į gydymo įstaigą, o tai reiškia, kad galėsime dirbti savo tiesioginį darbą. Nes policija tikrai naudojasi sertifikuotais, metrologiškai patikrintais įrenginiais“, – akcentavo Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Vytautas Grašys.

Tiesa, nauja tvarka nereiškia, kad kraujo tikrintis nebus galima. Tą daryti bus galima, tačiau tiek į gydymo įstaigą vykti, tiek už tyrimą susimokėti KET pažeidėjai turės savarankiškai.

Balandžio 1-ąją neblaiviems vairuotojams padidės ir baudos. Į alkoholio matuoklį įpūtusiems 0,4-1,5 promilės, nuo balandžio bus skiriamos 800-1100 eurų bauda bei teisė vairuoti bus atimta 1-1,5 metams.

„Baudos didėja, bet ne jų dydyje esmė, o jų neišvengiamume. Svarbu, kad žmonės suprastų, jog jeigu vairuos išgėrę, bus sustabdyti, sulaikyti ir nubausti“, – akcentavo V. Grašys, pridūręs, jog visgi maždaug pusė neblaivių vairuotojų į alkoholio matuoklį įpučia 1,5 promilės arba daugiau.

Kalėjimas – retai

Ir nors tokiu atveju vairuotojui galima skirti ne tik baudą, bet ir iki vienerių metų laisvės apribojimo, tokių atvejų, pripažįsta Kelių policijos tarnybos viršininkas, nėra daug. Ir, pasak jo, vargu ar pradėjus dažniau skirti laisvės apribojimo bausmes, pokyčiai būtų didesni.

„Ir dabar žmogui atsiranda teistumas, jam sudėtingiau įsidarbinti, jis praranda galimybę į specialiuosius leidimus ir pan. Dėl įkalinimo bausmės diskusijų daug ir nuomonių yra įvairių, visgi tas, kas sėda neblaivus prie vairo, vargu ar suvokia, kas jam gresia, kad priimtų kitokį sprendimą“, – dvejojo pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)